Skip to content

1982 Sv. Vid – Prireditev v zadružnem domu

5. 04. 2017

161122995 161122996

Ob pogledu na množico zadovoljnih ljudi odtavajo spomini nekaj desetletji nazaj. Kako živahno je bilo pri Svetem Vidu takrat, ko se je Kmetijska zadruga Cerknica odločila zgraditi zadružni dom s pomočjo krajanov. V njem naj bi imeli trgovino s skladiščem, pa knjižnico, gasilci naj bi dobili svoj prostor, pa prostor za vojaške potrebe takratne teritorialne obrambe, pa velika dvorana za razne prireditve in še marsikaj drugega. Veliko udarniških ur je bilo narejenih, kmetje so prispevali les za streho, ženske so razkladale opeko, čistile. Vsak je pomagal po svojih močeh.

In ko so končno dobili svoj zadružni dom, so se krajani z veseljem udeleževali prireditev. Aktiv kmečkih žena je pripravil srečanja za dan žena. Pa čeprav so morale same prispevati kaj za pod zob, so se imele lepo. Andrej iz Čohovega je raztegnil svoj meh in za kratek čas so bile pozabljene vsakodnevne skrbi. Tudi gostilničar Bojan Bavdek je prispeval k temu, da so se vsaj enkrat na leto zbrale skupaj, saj jim je pomagal pri pripravi hrane in pijače.

Krajani so se radi udeleževali tudi predstav, kjer so s humorističnimi vložki nastopajoči pričarali nasmeh na utrujene obraze. Številčen obisk dokazujeta današnji sliki. Udeležili so se je tudi predstavniki Kmetijske zadruge, aktivni kmetje in drugi gostje iz Cerknice. Prireditev je vodil novinar Tone Urbas z Rakeka, zbrane pa zabaval humorist iz Ljubljane. Sodeloval je tudi pevski zbor Tabor iz Cerknice. Vendar je tokrat aktiv kmečkih žena poskrbel za širok nasmeh voditelja in humorista. V košari presenečenja je čakala prekajena spodnja svinjska čeljust, lepo zavit repek in krempelj.

Velika škoda je, da so taka srečanja že po nekaj letih zamrla. Šiviljske delavnice so se zaprle in prav tako ni več trgovine. Na žalost danes dom več ali manj sameva.

161122995-001

 • 1. vrsta: Joža Rupar (Ravne), Marica Srnel in njena hči Betka Srnel (Šivče).
 • 2. vrsta: fantek, ki zvedavo gleda, je Marko Rupar (Zahrib), za Marico sedi Angela Srnel (Čohovo), poleg nje v ruti je Antonija Srnel (Čohovo).
 • 3. vrsta: Jolanda Brzek (Osredek), Jožefa Hribljan (Čohovo), Damjana Turšič (Jeršiče) in Joža Puntar (Čohovo).

161122995-002

 • Zadaj ob oknu stojijo: Cvetka Rupar (Ravne), Danica Brenčič (Lešnjaki), za njo Slavko Klančar (Cerknica), naprej Marko Turšič (Jeršiče), z otrokom v naročju je Danica Štrukelj (Hruškarje), Franci Brzek (Osredek), Ludvik Hiti (Ravne), zadaj v klobuku je Intihar Tone (Osredek), pred njim je France Klančar (Osredek) in Franci Meden (Osredek).
 • 2. vrsta: levo Marija Klančar in hči Mojca (Cerknica), pred njima sta mož in žena Pavla in Tone Udovič (Grahovo), poleg njega je g. Modic (Ivanje selo), za njim je Cvetka Kranjec (Topol), pred njo Slava Marolt in Tončka Likar (obe Cerknica), sledi Vida Kocjančič (Sveti Vid) in pred njo skrajno desno Francka Hribljan (Ravne).

161122996-001

 • 1. vrsta: Pepca Srnel in njeni hčeri Irena in Marica (Šivče), ter Marija Milavec (Osredek).
 • 2. vrsta: Stana Doles (Sveti Vid), za njo delno vidna Ana Debeljak (Koščaki), sledi Majda Ponikvar (Osredek), za njo v ruti Angela Hiti (Osredek), Mara Lešnjak (Lešnjaki), Rezka Pirman (Sveti Vid) in v svetli ruti delno skrita njena sestra Jelka Brzek (Osredek), zgoraj levo pa je v rjavi ruti Francka Tekavc (Ravne).

161122996-002

 • V prvi vrsti so gostje: Leon Frelih (Rakek), Stane Pavlič (Cerknica), Majda Kočevar (Cerknica) in Dana Opeka (Zelše), za njimi je v ruti trgovka Julka Strle (Sveti Vid) in za njo Mima Baraga (Osredek).

161122996-003

 • Zadaj stojijo: Janko Razpet (Zala), Danilo Zalar (Lešnjaki), Jože Turšič (Jeršiče), Jožko Baraga (Osredek), Marija Turšič (Jeršiče), ob zidu sloni verjetno Marjan Hiti (Ravne), pred njim Marko Pirman (Zala), velik z brki ob zidu je Boris Bombač (Cerknica), pred njim Marija Turšič ml.(Jeršiče) in Mojca Žnidaršič (Osredek).
 • Sedijo: gospa z očali je Marija Toni (Cerknica), levo od nje je Vida Kocjančič (Sveti Vid), pred njima je v ruti Francka Tekavec (Ravne), desno Rupar Mara (Zahrib), Julka Intihar (Osredek), Janez Rot (Lešnjaki) in pred njim Francka Intihar z vnukinjo Jano v naročju (Osredek).

161122996

 • Zg. levo stojita Jože Turšič ml. (Jeršiče) in Franci Pirman (Sveti Vid), pred Jožetom sedi Malči Razpet (Zala), desno sedi Mima Baraga in ob njej v sivi obleki sin Drago Baraga (Osredek), za njim je Mira Meden (Osredek), dekle z očali je Mojca Anzeljc (Šivče), potem Ciril Srnel (Šivče) in Damjana Baraga (Osredek). Ostalih otrok ne prepoznamo.

Viri:

 • Rezka Pirman
 • Damjana Žnidaršič

Kraj: Sveti Vid
Datum: 1982
Avtor: neznan
Zbirka: Danica Červek
Skenirano: 22. 11. 2016
Oblika: 2 fotografiji

2 komentarja leave one →
 1. Anonimno permalink
  8. 02. 2018 20:44

  Fantek, ki zvedavo gleda ni Marko Rupar (Zahrib) on je namreč bil takrat star 17 let..

 2. 9. 02. 2018 18:23

  Hvala za popravek.

Dodajte komentar

%d