Preskoči na vsebino

1961 Cerknica – Na vrtu

29. 09. 2019

Slika je nastala 15. 10. 1961 v Cerknici, na domačem vrtu ob Notranjski ulici. Neznani fotograf je slikal kar s ceste, ko sta se mama Ivanka in oče Tone Kranjc postavila ob ograjo, ki poteka vzdolž vrta ob cesti. Sliko ponosno hrani kot spomin na svoja draga starša njuna edinka Mira, ki se ju spominja kot zelo pozitivna človeka. Dala sta ji dobro življenjsko popotnico s svojim vzgledom in navodili. Živi in delaj pošteno in nikoli ne obupaj!

Ker poznamo datum nastanka, lahko hitro ugotovimo, da je od takrat minilo že 58 let. Mirina starša Ivanka in Tone Kranjc sta obirala jabolka za ozimnico na domačem vrtu v Cerknici ob Notranjski cesti. Čeprav je bil že kar pozno jesenski dan, lahko po njunih oblačilih sklepamo, da je bil dan lep in sončen. Po njunem razpoloženju in nasmešku pa lahko ugotovimo, da je bila dobra letina. Verjetno pa sta poznala tudi nam neznanega fotografa. Jabolka so hranili v kleti, namenjeni posebej za jabolka in slivovko. Imeli so še eno klet, namenjeno za krompir in kiselno (kisla repa in zelje). Oče Tone je veljal za zelo natančnega človeka. Zato so imeli tudi v kleti red, kot doma v dnevni sobi. Vse je bilo lepo zloženo po gajbicah in stelažah.

V ozadju vidimo sosedovo hišo. To je bila včasih Kraljeva hiša, v kateri sta živela znana brata Boris in Marjan Kralj. Oče je bil financar in je odkupil to hišo, mama je izhajala iz Trsta. Oba sinova sta bila igralca, čeprav se Marjana bolj spominjamo kot dolgoletnega radijskega voditelja oddaje “V nedeljo zvečer.” Svoj značilni močni glas sta podedovala po očetu. Ko je Boris snemal v Ljubljani film Amandus, se je vsak dan vozil iz Cerknice s svojim avtom, ki ga je imel v garaži pri sosedih, Kranjčevih z današnje slike. In z njim se je v Ljubljano, v srednjo šolo, vozila tudi njuna hči Mira, ki je lastnica slike in se vsega še kako dobro spominja.

Cerkničana mama Ivanka in oče Tone Kranjc s košaro, v katero sta previdno odlagala obrana jabolka.

Viri:

  • Mira Kavčič

Kraj: Cerknica
Datum: 15. 10. 1961
Avtor: neznan
Zbirka: Mira Kavčič
Skenirano: 28. 5. 2019
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
  1. 29. 09. 2019 07:49

    Kakšen privilegij je morala biti družba velikega igralca!

    Všeč mi je

Dodajte komentar