Skip to content

1933 Cerknica – Smučarsko društvo

2. 11. 2019

Fotografijo smo dobili iz zbirke Vinka Šega, vendar nam o njej ni posredoval podatkov ali pa so se nam ti izgubili. Kdaj je posnetek nastal, kdo so tekmovalci in gledalci, ne vemo. Poznan nam ni niti kraj posnetka. Skoraj zagotovo pa gre za smučarsko tekmovanje, saj je večina oseb na fotografiji opremljena s startnimi številkami.

Najprej poskusimo ugotoviti čas nastanka fotografije. Vinko Šega se je rodil leta 1917. Verjetno ga je smučanje zanimalo v najstniških letih, kasneje je kmalu postal duhovnik. Prav lahko, da je fotografija iz časa, ko je nastalo Smučarsko društvo Cerknica. Iz tega tudi sklepamo, da je posnetek nastal nekje v okolici Cerknice ali Grahovega.

Upamo, da bo kakšen od bralcev strani Stareslike prepoznal kakšno osebo na fotografiji ali mogoče celo kraj, kjer je fotografija nastala.

Domovina (Ljubljana) 12. 1. 1933, letnik 16, številka 2, stran 5

CERKNICA. Lanska zima je pokazala, da se tudi tukajšnji fantje in dekleta zanimajo za smučanje. Tekme cerkniških fantov se je udeležilo nad 40 smučarjev in naraščaja. Zato se je sklenilo, da se ustanovi samostojno Smučarsko društvo Cerknica. Oblastvo je sedaj pravila odobrilo in bo ustanovna skupščina v nedeljo 15. t. m. ob 19. uri v gostilni Andreja Zgonca v Cerknici. Na dnevnem redu bodo poročilu pripravljalnega odbora, čitanje in sprejemanje pravil, volitev odbora, določitev članarine in slučajnosti. Ker bo novo društvo v prvi vrsti namenjeno domačim smučarjem, vabimo vse ljubitelje smučanja v Cerknici, da se skupščine udeleže in pristopijo v društvo brez razlike stanu in spola. Društvo bo pravilno učilo smučanje, propagiralo lepoto smuškega sveta v cerkniški okolici in posredovalo članstvu najceneje vse smučarske potrebščine. Zato vstopite v velikem številu v društvo!

O smučanju v tistih časih lahko samo ugibamo. Očitno je bila oprema zelo drugačna od današnje. Obleke tekmovalcev se zelo razlikujejo. Tekmovalec s startno številko 1 ima celo kravato. Izgleda, da so kar v vsakdanjih oblačilih, kvečjemu so odložili kakšen kos zgornjega oblačila.

Takrat še ni bilo jasno, kakšna naj bo dolžina palic, smučarskih oblačil pa še niso iznašli. Rokavice niso bile del obvezne opreme smučarjev. Čelade so takrat nosili samo vojaki in gasilci.

Na fotografiji je točno 12 tekmovalcev. Zadnja dva sta zagotovo telovadca, saj sta oblečena kar v majici, kakršne so nam znane iz nastopov telovadcev. Vsi ostali so v majicah ali srajcah, v puloverju je samo eden.

Viri:

Kraj: neznan (foto), Cerknica (članek)
Datum: neznan, 1933 (članek)
Avtor: neznan
Zbirka: Vinko Šega
Skenirano: 2. 6. 2012
Oblika: fotografija, članek

3 komentarji leave one →
 1. bredatursic permalink
  2. 11. 2019 08:30

  Izgleda, da so tekmovali kar na ravnini. Mogoče so pa tekl. Zanimiva mi je dvanajstka, saj ima poleg majice brez rokavov celo šal. 🙂 Če pa so se spuščali s Slivnice, so morali pa še gor prištamfat. 🙂

 2. 2. 11. 2019 13:36

  Sijajno! Ma – kam je šel ta svet, da je zdaj vse drugače? Tule je videti vse tako slovesno, polno veselega pričakovanja in tekmovalci kot da so pripravljeni na dolgo garanje, vsaj ti v srajcah in majicah. Zato ugibam, da so bili tekači. Najbolj mi je pa všeč tisti dečko poleg tekmovalca št. 1 – v polhovki, reklcu in lajbelču, rajthozh, pa v nabiksanih škornjih.Pa roke do komolcev v aržet – ta pravi Notranjec.

 3. Anonimno permalink
  2. 11. 2019 18:32

  Ta slika je posneta v Grahovem. Gre za fotografijo, ki kaže hrib Špičko, nad sedanjo osnovno šolo, ki je bila tedaj še precej neporaščena. Do izgradnje nove šole v Grahovem, pa je bilo tam eno od vaških smučišč. V času, ko še nismo toliko hodili na velika smučišča z vlečnimi napravami, pa so bila taka smučišča centri vaškega smučanja.

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: