Skip to content

1953 Cleveland – Pismo sestri v Babno Polje

1. 11. 2019

Reza Troha iz Clevelanda 12. aprila 1953 piše svoji sestri Ivani v Babno Polje pismo, v katerem ji sporoča, da so rojaki v Ameriki zbrali nekaj denarja in kupili sveče za na grobove med vojno pobitih vaščanov v Babnem Polju. Pismo je prispelo v Ljubljano 15. maja 1953.

Pošiljateljica z osebnim in domačijskim imenom našteje vse darovalce in vsoto, ki so jo dali. Darovali so vsak po nekaj dolarjev, največ kar njeni najbližji, ker so ugotovili, da bo več stroškov, če mati obhodi vse morebitne darovalce, kot če sami prispevajo nekaj dolarjev več. Na koncu babnopoljska izseljenka v pismu še pristavi, da dodaja en dolar za morebitno carino, če pa te ne bo, dolar pripada prejemnici pisma. Z darovanim denarjem so babnopoljski izseljenci v Clevelandu kupili 11 kg sveč in jih poslali na Babno Polje, Reza Troha pa v pismu naroča, naj jih razdelijo vsem, ki imajo koga ubitega v vojni, da bodo vsi grobovi lepo okrašeni za obletnico smrti. Od fašističnega poboja štiridesetih Babnopoljcev konec julija 1942 je minilo enajst let, a spomini so še sveži, bolečina huda.

Reza nato v drugem delu pisma poimensko pošilja pozdrave vsem sorodnikom in znancem in zaključi z “Gud baj Tvoja sestra Reza Troha”.

Kakšni sta bili državi, med katerima sta potovala pismo in pošiljka s svečami?

Jugoslavija že nekaj časa ni več pod vplivom Sovjetske zveze, od Informbiroja je minilo pet let, a ruski simpatizerji, resnični ali nedolžni, ki so se znašli na Golem otoku, še niso pomiloščeni.

V ZDA Mc Carthyev režim demonizira vse kar se začne na k, ni treba da je eksplicitno komunizem; hladna vojna se stopnjuje. Zato tudi Jugoslavija ni na listi priljubljenih. V njej se ravnokar napoveduje tržaška kriza, meje še niso urejene, cona A in cona B še obstajata. Pisma in pošiljke pomoči v Jugoslavijo prihajajo, čeprav ne brez težav in skrbnega nadzora. Obratno najbrž ni veliko bolje.

Toda čemu v zasebnem pismu koleki, ki jih vidimo na sliki?… To pa sodi že v nadaljevanje zgodbe o amerikanskih svečah, namenjenih spominu pobitih Babnopoljcev. Prilepljeni so bili pozneje, povezani so s prošnjo za oprostitev carine, katere priloga je postalo to pismo. Napišem kmalu tudi o tem.

Slovarček:

 • gud baj: good bye, pozdravljen (napisano fonetično, v “en- haf- pa- pu” angleščini, kot so jo govorili slovenski izseljenci, ki med slovenske izraze vnesli angleške besede in jih včasih oblikovali na slovenski način, n. pr.: kara izhaja iz angl. the car in pomeni avtomobil …)

Viri:

 • Tone Vesel, Babno Polje, september 2019, ustno

Kraj: Cleveland
Datum: 12. april 1953
Avtor: pismo je napisala Reza Troha
Zbirka: Tone Vesel, Babno Polje
Skenirano: 19. 9. 2019
Oblika: dokumenti

2 komentarja leave one →
 1. 19. 11. 2019 21:57

  Mislim, da je prav spoznati še imena in darovane zneske kot jih je naštela v pismu Reza Troha. Piše, da so darovali:

  » Frenki, moj sin 16 dolarjev; družina po 15 dolarjev; Frenka
  Adrejčetovega žena 5 dolarjev; Kobenclove strine Janez 3
  dolarje; njihova hči 1 dolar; naš Jakob 5 dolarjev; Štefan Jožetov
  Šoštarič 2 dolarja; Tončka Slavena 2 dolarja; Reza Bohinčeva 2
  dolarja; moja hčerka 3 dolarje; Lojza Petraševa, Franceta žena 1
  dolar; naš Toni 2 dolarja.«

Trackbacks

 1. 1953 Babno Polje – Prošnja za oprostitev carine | Stare slike

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: