Preskoči na vsebino

1962 Rakek – Obutev

30. 11. 2019

Glas Notranjske 1962, št. 1

Ker druge ni, smo si sliko sposodili iz časopisa Glas Notranjske iz leta 1962. Na ta način je kolektiv podjeta Obutev voščil delovnim ljudem srečno novo leto.

Podjetje je nastalo leta 1947. Imelo je 26 zaposlenih in čevljarski delavnici v Postojni in Starem trgu. Popravljali so stare in izdelovali nove čevlje. To ni zadoščalo za preživetje podjetja in dogovorili so se z različnimi podjetji za izdelavo večjih količin obutve. Tudi s Pekom iz Tržiča in Rudnikom lignita iz Velenja. Ker so bili industrijski čevlji cenejši, na trgu niso bili konkurenčni. Morali so se preusmeriti v izdelavo obutve, ki jo je primanjkovalo na trgu, serijske proizvodnje pa ni bilo. Za to bi potrebovali ustrezne stroje, material in strokovni kader, česar niso imeli, saj je bilo podjetje pavšalizirano. Tako je imelo podjetje sredi leta 1962 že 900.000 dinarjev izgube. Kolektiv je sklenil, da zaradi nerentabilnosti preneha poslovati in sledila je likvidacija.

***

Leta 2003 se mi je kar na lepem raztrgalo pet parov čevljev. Ne vem, kako je to mogoče. Petnajst let so bili dobri, potem pa kar naenkrat fuč. Ni drugega, je bilo treba kupiti nove. Ampak čevlji tistega leta so bili taki, da ni, da bi govoril. Fini, damski čevlji so bili spredaj špičasti, kot da bi jih na šilček ošpiču, in peta je bila prav taka, pa še tako visoka, da se od višine zvrti. To ni za stare, nerodne babe. Jaz se še brez pete na ravnem spotaknem. Druga sorta čevljev je bila pa spredaj tako odsekana, kot bi jih vlak povozil. Peta je bila sicer nizka, ampak tako čudno narejena, da je izgledalo, kot da bi bili čevlji že pošvedrani narejeni. Kam je šla klasika?

Potem si je pa Meta ene fine čevlje kupila in mi je tudi povedala in jih pokazala, tako kot je bilo vsem naročeno, če kakšne normalne čevlje vidijo. Me je tudi opozorila, da so dragi. Saj to je bilo lepo od nje, sem ji bila hvaležna, ampak če me že tako daleč (od službe do Name) po šuhe pošilja, bi mi jih lahko tudi rezervirala ali pa vprašala, če jih imajo dovolj. Ker očitno jih niso imeli, saj je bilo pomanjkanje normalnih čevljev na tržišču. Sem jaz prišla v trgovino, prodajalka je bila brezposelna. Sama v eni veliki trgovini in sem imela občutek, da jo je kar malo strah. Je bila zelo vesela, ko me je zagledala in me je tudi takoj pobarala, kaj bi rada. Sem rekla, da čevlje, kaj naj bi drugega v Planiki. Potem me je pa vprašala, kakšne čevlje in sem rekla, da take kot Meta. Malo me je čudno gledala, in ker se Mete očitno ni spomnila, sem ji šuhe tudi pokazala. So imeli samo še majhne številke. Ampak so mi bili tako všeč, da sem si pa kar 36 številko kupila (sicer imam 38). So me malo tiščali. Pravzaprav so me fejst. Pa kaj bi to. Saj je Pepelkini polsestri tudi tiščalo. Pa nič zato, saj to ni edino, kar me je tiščalo. Skonta mi niso dali, so mi dali pa en ceglc za pet jurjev popusta (takrat smo imeli še tolarje), ki ga dobim, če naberem deset žigov. En žig pa dobiš, če kupiš nekaj za pet jurjev. Sej nisem mona! Kdo pa toliko čevljev kupuje. Teh žigov jaz ne bom nabrala do smrti (pa imam še deleč do tam). Jaz sem ohrna in sem samo tokrat dala za šuhe petnajst jurjev. No, enkrat prej sem tud že, ker me je naplahtala Suzana. Zdaj je pa dovolj. Sem slišala, da so imeli tudi za dva jurje šuhe. Res so bile Startaske, pa za pozimi ravno niso bile najboljše. Sicer pa pravijo, da se bo učinek tople grede kmalu poznal in zime več ne bo sploh. Kar je evidentno že par let.

Tu sem črpala podatke.

Glas Notranjske 1962, št. 6

Slovarček:

  • pavšal: znesek, ki se določi kot približna vrednost za plačilo česa, povprečnina: določiti, plačati pavšal; letni, mesečni pavšal; pavšal za plačevanje potnih stroškov
  • šuhe: čevlji
  • skonto: popust
  • mona: tu v pomenu tepka, neumnica

Viri:

Kraj: Rakek
Datum: 1962
Avtor: neznan
Zbirka: Glas Notranjske, spletna stran Knjižnice Cerknica
Skenirano: nov. 2019
Oblika: dokument

No comments yet

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: