Skip to content

1956 Prestranek – Predvojaška

18. 01. 2020

O predvojaških vajah je bilo že precej napisanega pri Starih slikah, tokratni prispevek je pripravil sam udeleženec vaj Viktor Žnidaršič.

Na sliki so fantje iz Begunj, eden iz Cerknice in eden z Dolnjega Jezera, na vajah v Prestranku leta 1956.

V letih, ko si dopolnil 18 let, smo morali fantje na predvojaške vaje. Na predvojaški smo spoznavali orožje, se učili rokovanja z njim, sestavljanja in čiščenja orožja. Imeli smo prave puške in bili smo pravi vojaki. Imeli smo tudi uniforme in kape pa tudi rdeče zvezde na titovkah. Takrat smo bili ponosni na to, kar danes več ne velja. Nič se nismo sramovali, bili smo še ponosni, da bomo postali pravi vojaki. Še punce te niso marale, če nisi bil potrjen za vojaka. Marsikaj si se naučil na predvojaški in tudi v pravem služenju pri vojakih, čez dve leti. Pravo neumnost so naredili, ko so ukinili obvezno služenje vojaškega roka, lahko bi bil le nekoliko krajši.

Nekateri s te slike niso služili vojaškega roka, bali so se iti k vojakom. Takrat je bilo moderno uiti čez mejo. Kdor je poskusil in so ga ujeli, je bil gotovo zaprt.

Meni ni bilo nič hudega na predvojaški niti v vojski. Marsikaj si se lahko tudi naučil, nekateri so prišli celo do poklica.

Ta slika je nastala v Prestranku, kjer je bila tudi predvojaška vzgoja. Spali smo na tleh, na slami v neki konjušnici. Hrana je bila taka kot pri vojakih: pasulj, ješprenj in podobno. Jaz sem bil zadovoljen.

Naslednje leto pa bi moral še enkrat na predvojaško v Vikrče na Gorenjsko. Ker sva s kolegom zamudila, naju je vodja kampa poslal domov. Morala sva se javiti vojaškemu referentu, da naju bi določil v drugo skupino. Po nekaj tednih pa sem dobil poziv za služenje vojaškega roka in tako sem to vzgojo “preskočil”.

Po končanem služenju vojaškega roka smo se morali udeleževati tudi vojaških vaj. Dodal bi še, da so takrat zelo radi pošiljali pozive za vojaške vaje in tudi za predvojaško prav v času košnje, ko je bilo največ dela na kmetiji.

Stojijo:

 • s puško Ive Škrlj – Blažov iz Begunj,
 • Alojz Škrlj – Dolnji Popkov iz Bezuljaka,
 • Jože Mrak – Mrakov Jože iz Nov’ga Jorka.

Čepita:

 • Viktor Žnidaršič – Susmanov iz Begunj,
 • Jagenški iz Cerknice.

Stojita:

 • Slavko Meden – Kovačov Slavc iz Begunj in
 • neznan Alojz Martinčič – Skircov1 iz Dolenjega Jezera.

Čepita:

 • Franc Turšič – Tomažičov iz Begunj in
 • Franc Opeka – Čopetov iz Begunj.
Tako opremljena fotografija je za pisca velika pomoč.

Še trije prijatelji skupaj:

 • Viktor Žnidaršič,
 • France2 Jagenški,
 • Peter Stergulc iz Selščka.

Kdo nas je fotografiral, se ne spominjam. Verjetno je prišel fotograf iz Postojne, ki je vedel, kdaj imamo prosto.

Prispevek je napisal Viktor Žnidaršič.

Kraj: Prestranek
Datum: 1956
Avtor: neznan
Zbirka: Viktor Žnidaršič
Skenirano: 30. 11. 2019
Oblika: fotografija

Dopolnjeno 26. 1. 2020 z novimi podatki, ki so jih v komentarjih prispevali bralci.

4 komentarji leave one →
 1. Anonimno permalink
  18. 01. 2020 12:48

  Mislim,da je neznani z Dolenjega jezera Martinčič Alojz po domače Skircov.

  • Anonimno permalink
   19. 01. 2020 13:55

   Tako je.Jagenškemu je pa ime France.

   • martahren2112 permalink
    19. 01. 2020 15:51

    Hvala lepa za prepoznavo. Gotovo bo tudi Viktor, ki je prispevek napisal, vesel, da so vsa imena znana.

 2. Anonimno permalink
  19. 01. 2020 16:55

  Kot star Prestrančan, ki pozna vsak “grm”. Fotografija je narejene na travniku (na levi strani) ob cesti, ki pelje iz Prestranka proti Orehku. Tu je odcep za graščino Prestranek, ki je nekoliko više na vzpetini. Sedaj se tu pase trop bolj lačnih konjev, Na tem prostoru je bilo še pred 2. vojno nogometno igrišče s skoraj pravimi merami. Na fotografiji se tudi vidi nekakšen improvizirani gol !?. V teh konjušnicah (objektih) so najprej spali italijanski vojaki (karantena za vojake, ki so prihajali iz afriških bojišč), nato so bili tu Nemci skupaj z domobranci, zatem taborišče JLA in nato predvojaška vzgoja. Tečajniki so vadili streljanje z vojaško puško in malokalibrsko na 100 m dolgem strelišču v smeri proti vasi Koče, v hrib z imenom Maj.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: