Skip to content

1952 Cerknica – Predvojaška

10. 11. 2010

Slika je bila posneta leta 1952 na dvorišču Sokolskega doma v Cerknici. Prikazuje obveznike predvojaške vzgoje, ki so bili vpoklicani na predvojaška izpopolnjevanja, navadno so bila organizirana ob raznih prireditvah. Običajno so bili vpoklicani ob sobotah in nedeljah.

____________________________________________________________

Zanimivo je, da tudi ob tej priliki obvezniki niso oblečeni enotno. Nekateri imajo popolno vojaško obleko, nekateri le suknjiče, nekateri hlače, nekateri samo kapo, nekaterim, ki so v civilu, pa golavo pokrivajo le njihovi lasje. Slovenska zastava je začuda barvno pravilno obrnjena, položajno pa bi lahko bila zasukana v drugo smer. Obvezniki so se postavili pod lipe, ki rastejo še danes, le da za njimi preko ceste ni več hiše Medenovega Jožeta, temveč stoji poslopje Stare blagovnice in Ljubljanske banke. Dvorišče Sokolskega doma je bilo tedaj še lepo ograjeno z nizkim betoniranim zidom, na katerem je stala ograja iz lesenih letev, ki so bile različnih dolžin tako, da je nivo vrhov proti sredini padal v lepem krožnem loku. Glede na neostre sence bi sklepal, da vreme tega ni bilo najbolj sončno, vendar je moral biti dogodek kasno spomladi ali poleti, saj so obvezniki oblečeni v lahka oblačila.

Našteval jih bom od leve na desno.

 • V zadnji vrsti: v beli srajci naslonjen na puško je Dušan Trotovšek, Tone Hren, Lojze Otoničar, Milan Ris;
 • V prvi vrsti: neprepoznan, Janez Kebe – Štefe z Velike gase, Janez Kebe z Jezera,  Božo Bajc, Slavko Žnidaršič, France Dolničar.
 • V prvi vrsti:France Dolničar, čevljar iz Otonice, France Zrimšek, neprepoznan, Dušan Bajc;
 • Za njimi v srednji vrsti: neprepoznan, Stane Vrenko, na desni pa France Lovko – Urban in Marjan Meden – Lovre;
 • v zadnji vrsti: tretji Skirov Tone iz Dolenjega jezera, poleg njega s puško čez prsi Slavko Jurca – Oglar od sv. Roka, skrajno desno pa Janez Šparemblek.

In smo jih s skupnimi močmi (Lado Urbanc, Tone Urbas, Stane Šajn) nekaj le prepoznali.

Kraj: Cerknica
Datum: 1952
Avtor: neznan
Zbirka: Dušan Gogala
Skenirano: 9. 8. 2010
Oblika: fotografija

5 komentarjev leave one →
 1. 10. 11. 2010 09:16

  Ne Janez Kebe ampak je France Kebe.

  • Marija Jezerka permalink
   23. 03. 2011 10:14

   Jezerski France Kebe, dodam še domače ime – Matevžov, ker Francetov Kebe je bilo na Jezeru več.

 2. 23. 03. 2011 09:58

  Oseba, ki je imenovana čevljar iz Otonice je bil Turšič Jože od Mahnetov in sicer moj stric po mamini strani. V resnici je bil čevljar.

 3. 18. 12. 2017 18:51

  Drugi izsek: v prvi vrsti zadnji, ki po “turško” sedi ni Dušan Bajc, ampak je moj oče Alojz Hiti. To sliko imamo tudi pri nas v očetovem albumu.

 4. dusangogala permalink
  18. 12. 2017 19:50

  Lepo!

Dodajte komentar

%d bloggers like this: