Skip to content

1952 Nova vas – Učiteljica Irma (4)

16. 02. 2020

Slavko z Runarskega

Fotografija je nastala še pred drugo svetovno vojno, verjetno pa je Fara v snegu izgledala podobno leta 1952.

Irma, učiteljica v Novi vasi na Blokah, se najbolj spominja prvih mesecev poučevanja. Leta 1952, ko se je jesen že krepko pomaknila proti zimi, je zapadlo zelo veliko snega. Stanovala je še pri Lavričevih, bilo pa je tako mraz, kot se za Bloke spodobi. Komaj je prigazila do šole.

Tam je bilo vse tiho in mirno, saj v takem vremenu res ni mogel nobeden priti v šolo. V razredu je le zagledala nekaj učencev, ki so bili doma v bližini, kako so se tiščali k peči. Učitelji so najprej pomislili, da jih bodo poslali kar domov, ko se bodo malo ogreli.

Potem pa se prikaže na vratih majhen fantič, čisto prezebel. Ne spomni se, ali je bil pokrit, ampak, bil je bos. Niso mogli verjeti očem, saj je ta fantič v tem metežu prišel prav z Runarskega, ki je od Nove vasi oddaljeno približno pet kilometrov. Veliko imen je že pozabila, tega pa ne bo nikoli. Bil je Slavko Zakrajšek.

Misel, da bi jih poslali domov, so takoj opustili. Ti otroci, ki so v takem vremenu prišli v šolo, si zaslužijo normalen pouk. Čebohinova žena jim je skuhala čaj, pogreli so se in se učili.

Otroci so radi in redno hodili v šolo. Skoraj nikoli niso manjkali, razen kadar so doma pobirali krompir, poljske pridelke ali imeli koline. To so bili opravičeni izostanki. Bili so željni znanja in pozorno so poslušali – znanje je bilo zelo pomembna vrednota. Brali so počasi, ker so brali samo v šoli. Saj doma niso imeli iz česa, knjig ni bilo.

Ko so se otroci tistega mrzlega dne dodobra segreli, jih je bilo treba vseeno poslati domov. Skrbelo jih je za Slavkota. Še dodatno so ga oblekli, noge pa so mu ovili v cunje, tako da je vsaj malo ublažilo mraz.

Mogoče bo Slavko prebral te vrstice, se spomnil tega in se nam oglasil.

Vir:

 • Irma Milharčič

Kraj: Fara – Nova vas
Datum fotografije: neznano, pred drugo svetovno vojno
Avtor: neznan
Zbirka: Osnovna šola Tone Šraj Aljoša
Skenirano: 27. 4. 2011
Oblika: fotografija

3 komentarji leave one →
 1. Drago permalink
  16. 02. 2020 07:34

  Navijam, da se Slavko res oglasi, mora jih imeti okrog 75.
  Je pa fotka in tvoje/ Irmine besede dodaten dokaz, da je bila zima mojega rojstva res ostra, kot pravijo. V kački pod cerkvijo je bila 13 let naša kuhinja.Okno moje sobice, kjer sem se pozimi redno zbujal pod srenom, pa je bilo z vzhodne strani.

 2. Drago permalink
  16. 02. 2020 08:21

  Popravek, ne v kački ampak kukrlu na strehi hiše pod cerkvijo. Kačka je namreč trikotno prirezani konec slemena pri dvokapnici.

 3. alojzmazij permalink
  16. 02. 2020 09:13

  Slavko Zakrajšek iz tega zgodbe je bil Klobasarjev iz Runarskega. Mislim da je letnik 1945. Doma so imeli poleg kmetije še sodavičarstvo – polnili so sifon.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: