Skip to content

1959 Poljane — Lovci

4. 08. 2020
tags: ,
by

Če vas pot zanese preko Dolenje vasi proti Javornikom in če nato pri Koritah zavijete desno, pri Globokem dolu (Globuci dul) pa levo, vas pot zanese na Poljane. Tako je pot pripeljala tja tudi lovce Lovske družine Cerknice in njihove goste.

Na Poljanah so si lovci Lovske družine Cerknice zgradili svojo lovsko kočo. Včasih, ko še ni bilo veliko avtomobilov, se je bilo potrebno za vsako jago v Javorniku odpraviti peš in tudi dovolj zgodaj. Tako je bilo prav priročno, če si prespal v lovski koči, zjutraj v mraku odprl vrata in že si bil na lovu.

Leta 1974 so lovci LD Cerknica tukaj imeli svečano prireditev ob razvitju svojega lovskega praporja. Prvi praporščak je bil Gvido Svet – Gornik.

V bližini Poljan je med obema svetovnima vojnama potekala stara Jugoslovansko-Italijanska meja. Na prvi sliki lahko vidimo v ozadju ostanke stavbe italijanskih financarjev. Zidovje stavbe stoji še danes (slika na levi), vendar si ga počasi narava jemlje nazaj v svoje okrilje.

Na drugi strani naslovne slike je stavba novejšega datuma, odprta visoka lovska preža, ki pa je dandanes ni več.

Spodaj z leve:

 • Jože Borštnik,
 • Stane Škrlj.
 • Stojijo neznani lovski gostje.

Jože drži v svojih rokah Boroveljsko bokarico petelinko, kalibra 9,3×72/16. Bokarica je kombinirana lovska dvocevna puška, pri kateri sta cevi ena nad drugo. Spodnja risana cev je namenjena za krogle (9,3×72), zgornja gladka cev (kaliber 16) pa je namenjena za šibre.

Ime bokarica izhaja iz nemške besede bock, kjer tako imenujejo vse puške z dvema cevema eno nad drugo. Torej v tem primeru kombinirane puške z risano in gladko cevjo jo imenujejo Bockbüchsflinte. Boroveljske puške spadajo med najbolj kvalitetne lovske puške. Izdelujejo jih na avstrijskem Koroškem v mestecu Borovlje (nem. Ferlach), kjer se z umetnostjo izdelovanja orožja ukvarjajo že zadnjih 500 let. Od leta 1631 imajo vse Boroveljke vgraviran pečat, ki dokazuje, da je bila puška narejena in kvalitetno pregledana v Borovljah.

Spodaj z desne čepi Ciril Remškar. Cirila smo na Starih slikah že srečali na sliki, ko je še vodil mehanično delavnico na Brestu. Kasneje si je našel zaposlitev v Kopru. Sklepamo lahko, da so gostje iz tistega konca. Glede na to, da so bile slike razvite v mestecu Mogliano poleg Trbiža v Italiji, je tudi možno, da so gostje Italijani. Po oblekah sodeč, je to zelo verjetno.

 • V zgornji vrsti je drugi z leve France Obreza-Cibkov,
 • desno poleg njega pa stoji Jože Mele.
Slika je bila posneta v začetku junija, ko je odprt lov predvsem na malo divjad. S precej veliko verjetnostjo lahko predvidevam, da so organizirali lov na srnjaka.

Slovarček:

 • jaga: lov

Viri:

 • Braniselj Tone
 • Borštnik Tadej

Kraj: Javorniki, Poljane
Datum: 7. 6. 1959
Avtor: neznan; Matjaž Žnidaršič
Zbirka: Silvana Orel, Matjaž Žnidaršič
Skenirano: 15. 1. 2012
Oblika: 2 fotografiji

4 komentarji leave one →
 1. Anonimno permalink
  9. 08. 2020 23:44

  mi tukaj doma poznamo polane poljane so nekje drugje

 2. Anonimno permalink
  11. 08. 2020 15:46

  seveda,velja pa polane ker za poljane nihče ne ve

  • 11. 08. 2020 17:26

   Za jzru vsi vemo kje je, ne? Pa ne verjamem, da ste že kdaj tako napisali. Se vam zdi, da bi ga morali tako pisati?

   V vsevedni Google sem vpisal Cirknšku jzru, pa mi je odgovoril:

   Rezultatov za Cirknšku jzru ni bilo mogoče najti

Dodajte komentar

%d bloggers like this: