Preskoči na vsebino

Cerknica – Razglednice Jerneja Malovrha (6)

16. 08. 2020

1849 Radetzky v Novari

Slika predstavlja feldmaršala Josefa Radetzkyja in njegov štab v bitki pri Novari, 23. marca 1849. Naslikal jo je Fritz Neumann. Velika je 27,5 cm krat 17,5 cm. Spada v cikel bojnih prizorov cesarske avstrijske vojske.

V prvi vojni za italijansko neodvisnost je bila bitka pri Novari odločilna. Bíla se je med Avstrijskim cesarstvom in Kraljevino Sardinijo. Začela se je 22. marca 1849 in končala naslednji dan zvečer s porazom sardinske vojske.

Leta 1848 je bilo sklenjeno premirje med Avstrijskim cesarstvom in Sardinijo. Trajalo je malo manj kot sedem mesecev. Sardinski kralj Karel Albert ga je 12. marca 1849 preklical. Avstrijskemu cesarstvu je napovedal vojno. Le-to je stopilo v akcijo v Lombardiji in zavzelo trdnjavo Mortaro. To je bil vzrok za bitko pri Novari, 45 km zahodno od Milana. Avstrijska stran je imela manj vojakov, bili pa so bolje organizirani in disciplinirani. Sodelovalo je 70.000 avstrijskih vojakov (med njimi tudi fantje slovenskega 17. pešpolka) proti 85.000 sardinskih vojakov. Sardinska vojska (Piemont) je pričakovala podporo manjših italijanskih držav, a je ni dobila. Radetzky ji je zadal težak poraz. Morala se je umakniti vse do Borgomanera ob vznožju Alp. Avstrijska vojska je zasedla Novaro, Vercelli in Trino in si odprla pot do Torina, ki je bil prestolnica Piemonta. Kralj Karel Albert je bil prisiljen odstopiti v korist svojega sina Viktorja Emanuela. Ta je kasneje postal kralj združene Italije. Karel Albert je odšel v izgnanstvo na Portugalsko. Tam je še isto leto umrl. Piemont je bil prisiljen podpisati mirovni sporazum – 9. avgusta 1849. Zavezal se je, da bo plačal 65.000.000 frankov vojne odškodnine.

Kot zanimivost: po bojnih uspehih si je Radetzky zaželel bojne pesmi, ki bi jo prepevali vojaki njegove vojske. Ker so se slovenski fantje 17. pešpolka v bojih zelo izkazali, je naročil, naj pesem prevedejo tudi v slovenščino, da jo bodo lahko prepevali tudi Slovenci. Nalogo so zaupali Blažu Potočniku, pesniku, pisatelju, duhovniku, narodnemu buditelju in časnikarju. Poslovenjena pesem je izšla marca 1849.

Pesem ima naslov »Bojna pesem avstrijanskih vojšakov v Lombardiji«. Tretja kitica:

»Kustoca, Volta, Šent-Lucija, Sona,
Vičenca* naše slave zvezde so
iz njih spletena bodi svitla krona,
glavo naj venča premagavčevo,
glavo Radeckiga častitljivo;
njegov obraz,
unema nas,
prestraši vse
sovražnike.«

Feldmaršal grof Radetzky in njegov štab v bitki pri Novari 23. marca 1849.

Slovarček:

 • Fritz (Friderich) Neumann (Nemčija, 1881–1918) je bil žanrski slikar, ilustrator in risal. Deloval je v Münchnu.
 • * italijanska mesta so napisana fonetično

Viri:

Kraj: Cerknica, Novara
Datum: 1849
Avtor: Fritz Neumann
Zbirka: Jernej Malovrh
Skenirano: 10. 3. 2020
Oblika: razglednica

One Comment leave one →
 1. francmazi permalink
  16. 08. 2020 13:51

  Uspešnega in med vojaki priljubljenega feldmaršala povezuje z našimi kraji posebej dvoje stvari. Leta 1797 se je poročil s tržiško grofico Frančiško Romano von Strassoldo – Grafenberg iz gradu Neuhaus v Tržiču, ki ga je kasneje skupaj s posestvom kupil od tašče. Zaradi njegove finančne in moralne podpore kraju so Tržičani uredili panoramsko pešpot, imenovano Radetzkyjeva pot.
  Druga omembe vredna okoliščina pa je, da je do konca prve vojne imel v Ljubljani kar dva spomenika. Enega na Kongresnem trgu, drugega pa pred Tivolskim gradom. Ta grad mu je namreč cesar Franc Jožef leta 1852 dal v dosmrtno uporabo. V kratkem času, ko je še živel – umrl je leta 1858 – je grad prenovil in uredil grajski park ter ga odprl za javnost. Pred grajskim poslopjem so mu po smrti postavili spomenik, ki je zdržal do konca prve vojne. Kip so odstranili (zamenjala se je država), ostal pa je zajeten kamnit podstavek. Če sedaj sedite na kavi pred gradom v Tivoliju, vam ne bo jasno, kakšno vlogo ima kamnit kvader sredi dvorišča. Sedaj je pač le še nemi pričevalec odnosa Slovencev do svoje lastne preteklosti.

  Liked by 3 people

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: