Skip to content

1920 Rakek – Očalca

15. 01. 2021

Očala, pravzaprav nanosnik, imenujejo drugje po svetu »pince-nez«, kar dobesedno pomeni »ščipati nos«. V Evropi so jih uporabljali že od konca 14. stoletja. Sodobnejša so se pojavila okrog leta 1840 in bila najbolj priljubljena med leti 1880 in 1900. Obešena so nosili na vrvici ali traku, da jih ni bilo mogoče izgubiti. Z leti se je razvilo več modelov. Te na sliki so »astig«. Napravljena so bila za uporabnike z astigmatiz­mom. Od tod tudi ime.

Bilo je leta 2002, ko sem videla, da nič ne vidim in sem se odločila iti po nove špegle. Malo pred tem pa so v Postojni odprli novo trgovino z akustiko, ki so jo že po enem tednu oropali. Pa sem rekla mojemu ljubljenemu sinu, nad katerim imam veselje: »Pojdiva pogledat to trgovino. Mora pa že biti nekaj boljšega, če so jih takoj okradli.« Pa sva šla. Ni bilo, da ni bilo. Ugledala sem en tak lep glasbeni stolpič, moderen, ploščat, ki ga lahko na steno obesiš. Glih zame k imam majhno stanovanje. Je bil pa 32 jurjev. So bili še tolarji. Nisem kupila, mogoče ga bodo pocenili. Potem mi je bilo celo pot domov žal. Sin je rekel, da mi je prav, kaj sem pa tako uhrna. Nekaj podobnega sem potem izvedela še v službi.

No, zdaj pa špegle. Po ogledu trgovine sem šla k okulistu. Me je optik vrinil preko vrste, sicer bi čakala eno leto. Okulist mi je izmeril dioptrijo, zatem sem šla pa izbirat okvirje. Optičarka mi jih je nametala na mizo kakšnih petdeset. Jaz naj se pa odločim. Mi je ona pomagala izbirat. Katere koli sem pomerila, je rekla, da mi ne pašejo. Potem mi je ona ponudila ene in rekla, da sem z njimi pa lepa. No, sem rekla, te bom vzela, da bom vsaj enkrat lepa. Pa šipce: »Veste, gospa, kar plastične vzemite, so čisto lahka očala.« Saj vem, kot da jih nimaš. Potem jih pa povsod iščeš, čeprav jih imaš na nosu. Dobro, naj bo, da ne bom spet poslušala, da sem škrtica. Evo račun: štirideset jurčkov. Plačam akontacijo, ostalo po prevzemu. Čez en teden sva šla s sinom ponovno v trgovino z akustiko, ker je potreboval CD-je. Rekel je, da zdaj, ko sva že tu, pa lahko kupim še glasbeni stolp. Ne, sem rekla, glasbeni stolp bom imela zdaj pa na ksihtu, ko bom plačala očala.

Slovarček:

  • uhrna: skopa
  • astigmatizem: vrsta refrakcijske napake, pri kateri oko ne usmerja svetlobe enakomerno na mrežnico. Posledica tega je popačen ali zamegljen vid na kateri koli razdalji.
  • 32 jurjev: 32 tisoč. Jur se je reklo starojugoslovanskemu bankovcu za 1000 dinarjev – na njem je bil sv. Jur(ij); ime se je preneslo tudi v novo Jugoslavijo in sedanji čas.

Viri:

Kraj: Rakek
Datum: 1920
Avtor: Miloš Toni
Zbirka: Ivanka Gantar
Fotografirano: 15. 10. 2020
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: