Skip to content

1940 Sv. Vid – Vojaki pri križu

3. 02. 2021

Slika je nastala najverjetneje okoli leta 1940 na pokopališču pri Sv. Vidu. Slikani so vojaki Kraljevine Jugoslavije, na eni fotografiji je videti sedem vojakov, na drugi pa enajst. Oblečeni so v uniforme Kraljevine Jugoslavije.

Po njihovih resnih obrazih in drži sodeč, so morda imeli kakšne molitve pred križem, morda kakšne goreče prošnje, kajti v vsakem primeru je bila vojna že pred vrati. Gotovo je bila že pozna jesen, na drevesih v ozadju so tri drevesa, ki so še odeta z listi, trava po tleh pa kaže, da je že pripravljena na zimo.

Križ je sedaj prestavljen prav na vogal na konec pokopališča, verjetno zaradi pomanjkanja prostora tu na sredini. Je pa pokopališče na fotografiji na splošno slabo urejeno, okrog grobov je dokaj zaraščeno.

Kolikor se spomnim, pokopališča niso bila tako urejena kod sedaj. Je bil kakšen spomenik ali križ, okvirjev okoli groba pa kar ni bilo. Grobove se je očistilo za praznik Vseh svetih, poravnalo pesek, prižgalo eno svečo in to je bilo vse.

Vojaki na sliki so oblečeni v tople plašče, obuti v nizke čevlje in noge povite z debelimi povoji. Ni videti, verjetno pa je, da imajo hlače rajdhoze, kakršne so imeli takrat Jugoslovanski vojaki. Prav gotovo je, da imajo spodaj suknjiče s kratkim rdečim ovratnikom, kakršne so nosili kopenski vojaki. Pri suknjah pa so bili samo na ovratnikih rdeči všitki. Pokriti so v kapah šajkačah, ki so se lahko krajni robovi potegnili navzven in pokrili ušesa. Vsi imajo čez ramo obešene puške, okrog pasu pa usnjen pas s torbico za naboje.

Ob taki fotografiji se v mislih začnejo porajati vprašanja. Od kod so ti fantje prišli, kaj delajo na pokopališču, resni, zamišljeni, zazrti v Boga, kakšne želje in prošnje namenjajo križanemu? Kdo jih je fotografiral, zakaj in kako, da so fotografije ostale v naših krajih? Kje so njihovi domači, kaj jih čaka, vojna je prav gotovo tu.

Slovarček:

 • rajthoze: jahalne hlače
 • šajkače: vrsta pokrivala

Prispevek je napisala: Ana Ivančič.

Kraj: Sv. Vid
Datum: ocenjeno 1940
Avtor: neznan
Zbirka: Danica Červek
Skenirano: 8. 1. 2021
Oblika: 2 fotografiji

3 komentarji leave one →
 1. Arne Kozina permalink
  3. 02. 2021 08:08

  Vojaškemu pasu se je reklo opasač, torbici za naboje pa, fišeklije – po srbsko pač.

 2. alojzmazij permalink
  3. 02. 2021 09:32

  Ko govorimo o urejenosti pokopališč, je pri Fari na Blokah še ne tako dolgo nazaj veljalo prepričanje, da grobar, ki je imel na skrbi čiščenje in košnjo pokopališča s tem lahko preživi eno živinče.

 3. 5. 02. 2021 06:40

  Zanimivi fotografiji! Druga mi deluje kot, da gre za patruljo- patrolo.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: