Skip to content

1955 Cerknica – Cibkov klanec

4. 02. 2021

Fotografija iz zbirke Toneta Gornika z Rakeka je nastala pozimi okrog leta 1955. Fotografija prikazuje pogled od Rutarjevega mosta proti cerkniški cerkvi. Neznani fotograf se je postavil na levi breg potoka Cerkniščica in z Rutarjeve strani posnel to fotografijo.

Takrat je stara struga potoka še potekala mimo Žajfence proti Rutarjevemu mlinu in naprej proti Hrenovemu mlinu in žagi. Na fotografiji se vidi most preko Cerkniščice, ki je vodil od severnega vznožja Male gase do mlina. Na mestu, kjer je stal fotograf, je bila postavljena velika streha zanesljivo več kot 15 metrov dolga in kakih 8 metrov široka. Stala je na šestih hrastovih stebrih, ni pa bilo pod njo nobenih pregrad ne lesenih in ne zidanih. Je pa bil gledano z Male gase, pod streho spredaj na levi strani, kake tri krat tri metre velik zidan objekt v dveh etažah, v katerem je živela starejša ženska, zanesljivo pa mlajša, kot sem zdaj jaz.

Pod to veliko streho je Rutar (Anton Logar) skladal žagance, saj je imel v neposredni bližini žago. Nekako na mestu, kjer je bila velika streha, je zdaj trgovina Agrolit.

Tudi stare struge ni več. Pred leti so jo zasuli, saj je bila zgrajena preko Rutarjeve Ločice nova struga.

V spodnjem delu fotografije se vidi klančina, po kateri se je hodila živina napajat v potok.

Kot sem v naslovu zapisal, je to pogled na Cibkov klanec. Imenuje se po Cibkovi hiši, ki stoji spredaj desno. Cibkov klanec poteka pravokotno od Kostelinovega klanca proti potoku, oziroma Mali gasi. Kostelinov klanec pa se vleče od Placa proti Žajfenci in se ga ne fotografiji vidi le manjši del.

Kdo bi bil možakar pred Cibkovo hiše?

Težko je dognati. Po postavi je morda Lojze Turšič, saj je bil vedno lepo oblečen, nosil je klobuk in je stanoval v bližini.

Kraj: Cerknica
Datum: 1955
Avtor: neznan
Zbirka: Tone Gornik
Skenirano: 11. 11. 2017
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
  1. alojzmazij permalink
    4. 02. 2021 16:27

    Dušan, vesel sem, da si se po štirih mesecih spet oglasil !

  2. Breda Sikkens permalink
    9. 02. 2021 16:22

    To sigurno ni Lojze. Takrat je zivel se v Urbancovem taboru. Poleg tega pa ni obrnjen v pravo smer…bolj izgleda kot zupnik

Dodajte komentar

%d