Skip to content

1981 Rakek – Revija Praktična žena

16. 03. 2021

Revija na sliki je jubilejna. Natisnjena je bila ob 25-letnici izhajanja revije Praktična žena. Pričakovali bi, da jo bodo posvetili svojim delovnim jubilejem, a ni tako. Večina člankov je posvečena liku in delu tovariša Tita in intervjujem z nosilkami štafete v preteklih letih. Prva številka je izšla 5. marca 1956 v nakladi milijon izvodov. Tolikšne naklade ni imel noben drug časopis, ne revija. Brali so jo od Vardarja pa do Triglava.

Revija je bila jugoslovanski (pa tudi svetovni je bil še v plenicah) internet. Vsaka gospodinja, ki je kaj dala nase, jo je kupila. Takrat smo besedno zvezo »ročno narejeno« dojemali drugače. V njej so bili kroji za šivanje, pletenje, vezenje, kuharski recepti, zaupne besede, pravni nasveti in zdravnik svetovalec. Manjkal ni niti ljubezenski roman v nadaljevanjih. Svetovali so kam na letovanje in po kakšni ceni, predlagali najugodnejšo pot za potep po Jugoslaviji z osebnim avtomobilom. Predstavili so nekaj novo izdanih knjig in seveda natisnili naročilnico. Obvezna je bila križanka. Revijo se je hranilo, posojalo, ponovno bralo, listalo v iskanju potrebnih nasvetov – bila je nenadomestljiva.

V primerjavi z današnjimi ženskimi revijami, ki prinašajo članke v stilu »Deset znakov, da vas vara«, »Kako v desetih dneh izgubiti 15 kilogramov«, »Krema, ki bo odpravila vaše gubice v dveh tednih« – ženske pa to verjamejo. Vsaj nekatere. Če bi kaj od naštetega držalo, ne bi bilo toliko debelih ljudi in fitnes centrov na svetu in lepotni kirurgi bi se že davno prekvalificirali v kakšno drugo smer.

Uredništvo revije je vsako leto organiziralo akcijo izbiranja najboljše žene v Jugoslaviji. Podeljevali so tudi nagrado Venera za najlepšo pevko in Zlato masko za najboljšo igralko ali igralca. Na mednarodnem filmskem festivalu FEST leta 1979 sta jo prejela Claudia Cardinale za vlogo v filmu Pištola in Jerzy Radziwilowcz za vlogo v filmu Človek iz marmorja. Leta 1985 so Miši Molk podelili nagrado Gordane Bonetti (prva jugoslovanska novinarka, ki je brala poročila na TV, leta 1963) za najbolj priljubljeno TV voditeljico.

Leta 1989 so v reviji natisnili zemljevid Dušanovega carstva in poželi ogorčenje preostalih delov Jugoslavije. Novinar Dolenjskega lista se je celo spraševal, kako bi se počutili Srbi, če bi sarajevsko Oslobođenje natisnilo zemljevid otomanskega imperija, ki je bil časovno in prostorsko bolj razsežen. Tudi uredništvo je »padlo« pod idejo velike Srbije. Od tu pa do bridkega konca ni bilo prav daleč. Kmalu po razpadu Jugoslavije je revija prenehala izhajati.

Slovarček:

  • FEST: mednarodni filmski festival

Viri:

Kraj: Rakek
Datum: 1981
Avtor: OOUR Novinska delatnost Duga, Beograd
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 12. 11. 2020
Oblika: revija

No comments yet

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: