Skip to content

1959 Begunje – Šolska kronika (2)

2. 10. 2015

Scan-100216-0025

V Krznarjevi hiši v Begunjah sta v petdesetih in šestdesetih letih živela Jože Škrlj in njegova žena Zofka. Nista imela otrok. Čez cesto sva v šoli stanovala s sestro Marjanco, pa sva bila velikokrat pri njima. Imela sta naju rada, kot bi bila njuna. Klicala sva ju teta Zofka in stric Jože. Večkrat sta na naju popazila, ko sta bila oče in mama v službi. Takrat še nismo vedeli za besedo varstvo. Spomnim se, kako lepo mi je bilo, ko mi je teta Zofka pripovedovala pravljice v hiši, na peči. Nizek strop so nosili temni tramovi. Najlepše pa je bilo, ko je prinesla kuhane posušene divje češnje. Spomnim se, da jih je prinesla iz Otonice. Najbrže je bila tam doma, ali pa so bili tam njeni sorodniki.
Vinko Toni je strica Jožeta Škrlja slikal na pragu Krznarjeve hiše ne preveč mrzlega, oblačnega februarskega dopoldneva leta 1959.

Učiteljica Justina Rode je nadaljevala pisanje Šolske kronike. Na kratko je predstavila vas in omenila tudi Krznarjevo hišo. Tudi ta zapis v šolski kroniki je nastal 7. aprila 1946:

Vas Begunje leži 611 m nad morjem in je štela do l. 1870. okrog 55 hišnih številk, dočim jih ima sedaj 109. Takrat je bila vas zelo zanemarjena. Hiše so bile nizke, s slamo krite. Gnoja je bilo povsod polno. Cesta skozi vas je bila navaden kolovoz. Od župne cerkve proti cesti se je šlo zelo navzdol. Od Krznajeve hiše proti Cerknici do Mraka se je reklo v “Krznarjevih ul’cah”. Na eni strani je bil kamenit, na drugi pa lesen plot. Med obema je bilo blata, da se je ob največji suši komaj posušilo. Od nekdanjih hiš je ohranjena Krznarjeva št. 18. Tu so bili prej strojarji.

Hiše od Krznarjeve proti Cerknici, ki jim je šegavi pisatelj in rojak Dr. Jože Debevc dal ime “Novi Jork”, ker so večinoma zidane od Amerikancev, so začeli zidati okrog l. 1880. Najprej jo je postavil “Grmek” (Matevž Debevc), potem pa še drugi. Sedanja cesta v Cerknico se je gradila l. 1862.

Življenje je bilo v prejšnjih časih zelo preprosto. Kruha navadno niso imeli, razen poleti. Živeža niso kupovali, le za košnjo so šli kupit nekaj moke v Bistro. Drugače so živeli ob bobu, sočivju in suhem sadju. Obleko so nosili laneno in volneno. Lan so zelo gojili. Ovac so imeli mnogo. Goveje živine so imeli posestniki do 18 glav. Pasla se je skupno na gmajni. V gospodarskem oziru so ljudje dobro stali. Bavili so se s poljedeljstvom in živinorejo.

L. 1836 je razgrajala v Begunjah huda kolera. Zelo hitro so ljudje umirali. L. 1855. pa je kolera zlasti prizadejala Bezuljak.

Kraj vasi stoji stara kapelica sv. Ožbolta, zidana v gotskem slogu. Nastala je iz prezbiterija nekdanje cerkve, ki so jo l. 1840 iz neznanih vzrokov podrli, kamenje pa porabili za zidanje vaških hiš.

Kraj: Begunje
Datum: februar 1959
Avtor: Vinko Toni
Zbirka: Vinkotov kufr
Skenirano: 16. 2. 2010
Oblika: negativ

[display-posts tag=”tag_kronika_begunje” posts_per_page=”30″]

2 komentarja leave one →
  1. 2. 10. 2015 09:37

    Krznarjeve hiše se spomnim tudi jaz, čeprav nisem Begunjka. Bila je čisto na ovinku, nasproti Jankotovih in ovinek je bil zelo nepregleden. Podrli so jo kakšnih deset let nazaj.

Trackbacks

  1. 1906 Begunje – Šolska kronika (4) | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: