Skip to content

1922 Cerknica – Quo vadis? 2. del

14. 08. 2021

Ligija in mali Aulus se igrata z žogo.

Callina, običajno znana kot Lygija ali Ligija je izmišljena oseba. Njen pokojni oče je bil kralj Luigii-jev. To je bila plemenska zveza 100 let pred našim štetjem do 300 let po našem štetju. Živeli so severno od Sudetov, v porečju rek Odre in Visle. Ligija je bila talka senata in prebivalcev Rima, nastanjena v plači upokojenega generala Aulusa Palaciusa. Na dvorišču palače se je igrala z njegovim sinom.

Tu jo je spoznal Marcus Vinicius (tudi izmišljena oseba), vojaški tribun in rimski patricij, ko se je iz vojne vračal v Rim. Marcus in Petronius sta bila v javnem kopališču. Tam mu je Marcus zaupal, da je zaljubljen: »Ko bi se le poznal! Sploh ne vem njenega imena – Lygia ali Callina! V hiši jo imenujejo Ligija, ker prihaja iz Ligie; ima pa svoje barbarsko ime Callina. Izjemna hiša, ta Palaciusova; čeprav v njem živi veliko ljudi, je tako mirno in tiho kot nasadi Subiaca. Dolgo nisem vedel, da v hiši živi boginja. Potem, nekega zgodnjega jutra, sem jo videl, kako se je umivala ob vrtnem vodnjaku in ob peni, iz katere se je dvigala Afrodita, prisežem vam, da so žarki mraka prodrli v njeno telo. (do te slike še pridemo). Bal sem se, da bi se lahko stopil pred vzhajajočim soncem in izginil kot zarja. Od takrat sem jo videl dvakrat in od takrat ne najdem več miru, ne poznam nobene druge želje, ne želim vedeti nič več o užitkih, ki jih ponuja Rim. Nočem žensk, zlata, biserov, vina ali praznikov: Zahtevam samo Ligijo.«

Bo še …

Malo pack in to je vse.

Slovarček:

 • tribun: naslov različnih izvoljenih uradnikov v starem Rimu
 • patricij: Patriciji so bili predstavniki plemstva v Starem Rimu in so pripadali višjemu družbenemu sloju prebivalcev. Imeli so politične pravice, bili so predstavniki v senatu. Imeli so nenehne spore s plebejci, ki so bili revnejši sloj prebivalcev brez političnih pravic, večinoma kmetje in meščani. V poznem Rimskem cesarstvu je ta naziv postal samo častna titula, ki se je podelila nekaterim visokim državnim uradnikom.
 • Subiaco: mesto in občina v metropolitanskem mestu Rim, 40 km od Tivolija ob reki Aniene.
 • Metropolitansko mesto Rim: je območje lokalne uprave na ravni metropolitanskega mesta. Obsega območje mesta Rima in 121 drugih občin v zaledju mesta. Z več kot 4,3 milijona prebivalcev je največje metropolitansko mesto v Italiji.
 • Tivoli: je mesto in občina v osrednji Italiji, približno 30 kilometrov vzhodno-severovzhodno od Rima
 • talka: V tem primeru talka ni enako kot talci, ki so jih streljali fašisti. Če sta nekdaj dve sosednji državi podpisali sporazum o nenapadanju (da bo v jeziku današnjega časa), sta zamenjali svoje otroke, ki so postali na sosednjem dvoru talci. To je bila garancija, da se bosta tega sporazuma držali. V nasprotnem primeru je bilo ogroženo življenje otrok-talcev.

Viri:

Kraj: Cerknica (zbirka), Rim (zgodba)
Datum: 1922, prvo stoletje (zgodba)
Avtor: Piotr Stachiewicz
Zbirka: Jernej Malovrh
Skenirano: 10. 3. 2020
Oblika: razglednica, reprodukcija ilustracije

One Comment leave one →
 1. 14. 08. 2021 09:00

  Hvala za imenitno jutranje branje!
  Če bi pa kdo rad nadaljeval v duhu rimskih časov in zgodnjega krščanstva na Ptuju priporočam zelo poznavalsko napisan Cestnikov roman Sonce Petovione… (Naj mi bo odpuščeno malo reklame – zdi se mi zaslužena).

Dodajte komentar

%d bloggers like this: