Preskoči na vsebino

Stari trg 1966/67 – 6. a razred

12. 08. 2021

Slika je nastala spomladi na stopnicah pred vhodom v TVD Partizan. V razredu je bilo 23 učencev različnih starosti, ki jih družijo lepi spomini na šolska leta in razredničarko Nado Mercina.

Zagorjanka Nada Mercina je prišla v Loško dolino leta 1960, ko se je poročila z domačinom Emilom Mercinom. Učiteljišče je končala v Ljubljani in kot razredna učiteljica dve leti poučevala v Hrpeljah na Primorskem, nato pa je nadaljevala študij in diplomirala kot predmetna učiteljica zgodovine in zemljepisa. Na predmetni stopnji je naprej učila v Trbovljah, nato pa v Loški dolini poučevala zgodovino in zemljepis do upokojitve, leta 1984. Znala je motivirati učence, dobro razložiti učno snov in še dodatno je razlagala, če je bilo potrebno. Bila je učiteljica s srcem, izjemnim znanjem in željo, da učencem da največ, kar je možno. Ni delala razlik, bila je do vseh enaka in se za otroke vedno potegnila. V 6. a so bili učenci različnih starosti, vendar jih je znala povezati. Bila jim je kot druga mama. Učenci in starši so jo cenili in spoštovali. Učitelji smo občudovali njeno doslednost, natančnost, strokovnost. Vedno je bila pripravljena z nasvetom pomagati mlajšim učiteljem. Če je opazila med poukom stati učenca na hodniku, je učitelja, ki je učenca kazensko poslal iz razreda, podučila, da učenci hodijo v šolo, da se bodo učili, ne pa stali na hodniku. Treba jih je na nek način spodbuditi oziroma zaposliti med učno uro. Ker v šestdesetih letih ni bilo toliko osebnih avtomobilov, niti ni bilo dobre povezave z avtobusom, so mame iz odročnih krajev prišle v Stari trg po opravkih in še na govorilne ure k učiteljici – razredničarki njihovih otrok kar na dom. Vedno jih je lepo sprejela in jim prisluhnila.

Nada je topla oseba, umirjena, dobrosrčna in spoštljiva. Pozorna je do vseh ljudi, jim zna prisluhniti, svetovati in potolažiti. Njen življenjski moto je: Za dobro se je treba potruditi, slabo pa pride prehitro samo od sebe.

  • Sedijo: Bernarda Kraševec, Nada Klančar, razredničarka Nada Mercina.
  • Srednja vrsta: Tone Kočevar, Rado Žnidaršič, Vladimira Telič, Ivanka Kočevar.
  • Zadnja vrsta: Janez Mlakar, Janez Žnidaršič, Jože Ožbolt, Marjan Mihelčič, Milan Žnidaršič, Milan Gerl.

  • Sedijo: Magda Zadel, Ljubica Salamun, Jožko Baraga, Drago TadićTasić1.
  • Srednja vrsta: Darinka Truden, Bernard Mlakar, Tone Strle Franc Koren1, Stane Zigmund.
  • Zadnja vrsta: Milan Troha, Ludvik Mlakar, Stojan Grl.
Skromno, pa v veliko pomoč.

Viri:

  • Bernarda Knaus
  • Pavla Lavrič
  • Marija Kocjančič

Kraj: Stari trg
Datum: 1966/67
Avtor: Jože Žnidaršič st.
Zbirka: Bernarda Knaus
Skenirano: 16. 6. 2021
Oblika: fotografija

3 komentarji leave one →
  1. Bernarda Knavs permalink
    12. 08. 2021 07:28

    Prišlo je do napak pri učencih. Na fotografiji ni Tone Strle, ampak Franc Koren, Drago pa se piše Tasić.

    Všeč mi je

  2. Bernarda Knavs permalink
    12. 08. 2021 14:04

    Napaka je tudi pri šolskem letu, in sicer je bilo to šolsko leto 1966/1967.

    Všeč mi je

Trackbacks

  1. 1974/75 Stari trg – 5. a razred | Stare slike

Dodajte komentar