Skip to content

1977 Lož – 500-letnica mestnih pravic, cerkev sv. Petra

2. 10. 2021

Na sliki, ki jo je ohranila Ivanka Janežič iz Vrhnike, je nekaj dolgoletnih članov Moškega pevskega zbora Delavsko prosvetnega društva Svoboda Loška dolina, pa sem hotela napisati le kak stavek o tem, kako so hkrati z veseljem peli tudi v cerkvenem zboru. Z nekaj malega truda pa se je prijazno pojavilo nepričakovano veliko točnih podatkov o sliki pomembnega dogodka – posredovali sta jih Andreja Troha in Lidija Veber. Takole sta povedali:

Slika je nastala julija 1977 v cerkvi svetega Petra v Ložu, ko so proslavljali 500-letnico pridobitve loških mestnih pravic. Na njej je Cerkveni mešani pevski zbor pod vodstvom Silve Česnik, ki je hkrati ob sobotah poučevala tudi orglanje. Moški pri mikrofonu je priljubljeni župnik Janez Voljč, ki je s svojim delom pritegnil zlasti mlade ljudi, saj je razvil mnoge njim primerne dejavnosti. Fotograf je neznan, vendar obstaja resna domneva, da so za ta veliki dogodek povabili Jožeta Žnidaršiča – Bajčka iz Cerknice in je torej morda on avtor slike.

Prvi obraz na sliki levo ostaja neprepoznan; mogoče je to moški, ki je skrbel za ozvočenje. Za njim se skriva Marta Strle iz Starega trga, sledijo dekleta Lidija Ponuda – Ponudova, Jolanda Šumrada – Krajna in Bernarda Grbec – Novakova, vse iz Pudoba, nato pa stoji gospa v ruti. To je Olga Ravšelj starejša, ki se je najprej branila, da je prestara za nastop, a ji je zborovodkinja odločno rekla: “Brez vašega glasu pa ne bo šlo!” In je zapela z drugimi tudi ona … Naslednja je Kristina Žnidaršič – Drvoljeva iz Viševka, poleg nje pa Jožefa Kraševec – Kovačeva mama s Škrilj. Sledi župnik Janez Voljč pri mikrofonu, za njim pa stoji Majda Avsec – Šmitova iz Pudoba.

V drugi vrsti je prvi levo Slavko Strle – Kraščev iz Podgore, potem je videti samo dvoje ženskih čel, ki ostajata neprepoznani. Naslednji je Jakob Intihar – Mlakarčkov iz Loža, potem pa Jože Drobnič – Pajničev s Knežje Njive, Ludvik Ponuda iz Pudoba in Anton Mlakar – Matevžev iz Viševka. Pred njimi stojita še Vera Mulec – Strletova iz Podgore in sovaščanka Marjeta Strle – Megi Podklancova – pevka, ki je s svojim čistim glasom zbiralcem leta pozneje posredovala starodavno šmaraško novoletno kolednico:

Smo slišati ptičice petiob lepemu staremu leti.

Še lepše ‘mo slišali

v novemu letu,

če bomo veseli vsi skup…itd.

Za njo zadaj desno stoji Jože Žnidaršič – Namretov iz Nadleska, poleg njega Stane Mlakar – Češnjevec iz Starega trga. Naslednji je Peter Janez1 Kvaternik – Menišev iz Šmatare, sledijo Stanislav Okoliš starejši iz Nadleska, nekoliko nižje Ivan Zabukovec – Primožev iz Loža in zadnji Janez Ravšelj iz Viševka. Če bi se podrobneje ukvarjali s podatki, bi ugotovili, da je kar nekaj pevcev in pevk v sorodu ter da jih prihaja po več iz Pudoba, Podgore, Nadleska in Viševka.

V oltarju vidimo kip svetega Petra v papeški opravi, po stenah so za to veliko slovesnost izpostavili mašne plašče, pred oltarjem pa je pogrnjena preproga; v ospredju slike se vidi košato zelenje, na oltarju pa so trije šopki rož in osem novih sveč.

To je verjetno zadnja fotografija župnika Janeza Voljča, saj je narejena le teden dni pred njegovo smrtjo.

Priprave na to slovesnost so bile poleg drugega živahnega dogajanja v župniji kar zahtevne in ko je bilo slavje mimo, je odšel plezat v severno triglavsko steno. Z njim sta bila še Franc Mulec – Strletov iz Podgore in Stanko Intihar – Mlakarčkov iz Loža. Prišlo je do nesreče, ki je ni preživel nobeden. Našli so jih naslednji dan.

Andreja Troha se spominja: ” V Viševku smo tistega dne čakali mašo, a je župnik zamujal. Zmolili so en rožni venec, pa ga še ni bilo, zato smo z molitvami kar še nadaljevali … Ozirali smo se, če se bodo vrata odprla, Intiharjev oče pa je hodil nemirno gledat ven, če župnik morda že prihaja. A ker ga le ni bilo, smo nazadnje odšli domov. Zvečer tistega dne, 19. julija 1977, pa smo izvedeli za nesrečo …

Viri:

 • Lidija Veber, Cerknica, september 2021, ustno
 • Andreja Troha, Bloška Polica, september 2021, ustno

Kraj: Lož
Datum: Julij 1977
Avtor: ni znan, mogoče Jože Žnidaršič st.
Zbirka: dr. Vladimira Janežič
Skenirano: 17. 6. 2020
Oblika: fotografija

5 komentarjev leave one →
 1. Anonimno permalink
  21. 10. 2021 10:15

  Moram pripomniti. Na sliki ni Peter, ampak Janez Kvaternik!

 2. 21. 10. 2021 12:30

  Žal mi je za napako in hvala ker ste jo popravili! Očitno sem bila napačno informirana.

Trackbacks

 1. Stari trg 1975 – Prijatelji | Stare slike
 2. 1977 Lož – Ponovno 500-letnica mestnih pravic, tokrat z Ivanko Janežič | Stare slike
 3. 1977 Stari trg – Slovo od ponesrečenih | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: