Skip to content

1915 Enneberg – V Dolomitih

3. 10. 2021

Slika je iz zbirke Jerneja Malovrha. Pokrajino je okrog leta 1910 naslikal Karl Ludwig Prinz, avstrijski slikar in scenograf (1875 – 1944). Znan je po mnogih slikah pokrajin Dunajskega gozda, alpskega vznožja in južnotirolskih Dolomitov. Bil je samouk in član Dunajske likovne zadruge. Ustvarjal je scenografije za dvorno opero na Dunaju in gledališča v Münchnu, Hamburgu in New Yorku. Med prvo svetovno vojno je deloval kot vojni slikar v avstro-ogrskem tiskovnem štabu. Bil je tudi član Dürerbunda – kulturne in politične zveze, ki je delovala od leta 1902 do 1938. Ime je dobila po slikarju Albrechtu Dürerju.

Ennenberg (italijansko Marebbe) je italijanska občina v južnotirolskih Dolomitih. Nemško ime izvira iz pomena “izven gore”. Mesto je bilo prvič omenjeno leta 1039 kot Ennepergs. Dolgo časa je bilo osrednje sodišče samostana Sonnenburg v Val Badiji. Stara gotska sodniška hiša je še vedno ohranjena. Je največja občina na Južnem Tirolskem in tudi fara. Na vzhodu meji na občino Cortina d’Ampezzo, ki je najbrž vsem znana po smučanju. Občini sta se prav po slovensko nenehno prepirali za meje o pašnikih in travnikih Sennesa. Prišlo je tako daleč, da bi morala spor rešiti božja sodba. Štirje Ampezzarji so dvignili vsak svoj težki kamen nad glavo in začeli korakati proti Ennebergu. Dogovorjeno je bilo, da bo meja tam, kjer bodo kamne postavili na tla, ko jim bo zmanjkalo moči. Ennebergarji pa niso vedeli, da je Ampezzarjem pomagal hudič in so imeli nadčloveško moč. Mlekarica iz Enneberga, ki je to opazovala, je vzkliknila: »Jezus, vzeli nam bodo cel pašnik!« Ko je izgovorila besedo Jezus, je hudičeva (po)moč izpuhtela. Kamni so padli na tal in pokopali štiri nosače pod seboj. Še danes označujejo mejo med Ennebergom in Ampezzo.

Uradno razglednico za vojno pomoč je izdal Rdeči križ pod zaporedno številko 409. Ne se bat. V zbirki so le še tri in ne več kot štiristo.

Viri:

Kraj: Enneberg, Avstrija
Datum: 1915
Avtor: Karl Ludwig Prinz
Zbirka: Jernej Malovrh
Skenirano: 19. 3. 2020
Oblika: razglednica

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: