Preskoči na vsebino

1926 Cerknica – Na drveh

7. 10. 2021

Iz številne zbirke Jerneja Malovrha sem si izbrala tole. Nastala je v Cerknici zgodaj januarja. Nič kaj zimsko vreme ni. Fantek je celo v dokolenkah. Sedita na žamanju, ki je pripravljeno za odvoz ali pa za spravilo. Miloš pravi, da je fant s klobučkom in v reklcu na več fotografijah, ki jih je prinesla Joži Mele. Mogoče je kaj v povezavi s Klamerji iz Dolenje vasi.

Ko je mama še hodila na Brest, je včasih prinesla ostanke furnirja. S tem smo podkurili. Gorelo je kot v peklu. Ko je šla v penzijo, pa tega ni bilo več. Žamanje nam je pripeljal žagar iz Dolenje vasi. Ata je planke zrezal in nasekal. To smo imeli za podneto. Je bilo hitro pospravljeno. Drva sta pa hodila z mamo napravljat v gozd. Ko smo se ostali spokali iz hiše, sta se naložila v Tomota Vinković in ajdi v gozd garivce napravljat. So bila drva okrog in okrog hiše.

Ko pa ata ni bilo več, mama pa je zbolela, smo morali drva kupiti. Je bilo pred osemnajstimi leti. Lepega poletnega dne dopoldan je klical en ata iz Logatca. Naša mama je bila tako vesela. Ko mi je povedala, zakaj je klical, mi je bilo takoj jasno. Jaz nisem bila vesela. Pripeljal bo drva. In jih je res. Popoldan ob petih. Šest metrov. To ni tako malo. V zraku je bila 62-odstotna vlažnost. Še dobro, da je sin kupil tisto kar že je, da kaže temperaturo in vlažnost. Sicer sploh ne bi vedela, kako mi je vroče. Soparno je bilo tako, da si bil čisto moker, če si samo v senci popolnoma pri miru stal. Mi pa drva pospravljat. Kot da bo jutri zima. Sicer se pa nič ne ve. Naša mama ni bila srečna, če ni imela okrog bajte sto metrov drv. Kaj se ve, če ne bo treba še kdaj v gozd, pa se ne bo dalo nič sekat. Začnemo pospravljat. Sosed je prišel pomagat, da se malo oddolži, ker mu obračamo seno na našem vrtu. Se kar pozna še en par rok. V eni uri in še malo smo jih pospravili. In potem je začel padat dež. Je Bog, vam povem da je.

Kraj in datum nastanka slike.

Slovarček:

  • žamanje: žagarski odpadki, nastali zlasti pri robljenju: sekati žamanje; kuriti z žamanjem; krajniki in žamanje
  • podneta: netivo, nekaj, s čimer podkuriš
  • garivec: smrekove ali jelove veje

Kraj: Cerknica
Datum: 9. januar 1926
Avtor: neznan
Zbirka: Jernej Malovrh
Skenirano: 10. 3. 2020
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
  1. Anonimnež permalink
    7. 10. 2021 07:43

    Se mi zdi,da to ni slikano januarja!

    Všeč mi je

Dodajte komentar