Skip to content

1954 Bezuljak – Hišna številka

27. 10. 2021

To je stara hišna tablica naše hiše. Verjetno izvira še iz časa pred 1. svetovno vojno. Na njej so ohranjeni ostanki rdeče barve, beli pa so verjetno ostanki kakšnega beleža. Tablica je litoželezna in temu primerno težka.

Tablico sem našla na našem kozolcu. Ko je odslužila, je bilo nekomu žal, da bi jo zavrgel, pa jo je za spomin pribil na tram in tam je počakala mene.

Pred nekaj desetletji je v naši fari Begunje pri Cerknici skrbel za dušni blagor upokojeni župnik Andrej Makovec. Poleg dušno pastirskega dela je rad brskal po Krstnih knjigah in si za posamezne rodbine izpisoval podatke o njenih prednikih. Tako so nastali rodovniki mnogih družin v fari. Podatki segajo vse tja do prve polovice 18. stoletja. Po njegovi zaslugi tudi pri naši hiši razpolagamo z njimi.

Naš rod po očetovi strani izvira iz Begunj in nosi priimek Debevec. Moj prednik Gašper Debevec se je rodil leta 1793 v Begunjah pri Krajnčih, kjer je ta priimek še danes. Družino si je ustvaril v Bezuljaku. Hiša je imela vse do leta 1954 številko 18, od tega leta naprej pa nosi št. 15. Fotografijo naše hiše na stari razglednici smo že objavili. Je druga z leve, takrat je bila še krita s slamo.

Domače ime hiše je “Pr’ Žogarejevih”. Ni mi uspelo ugotoviti, kaj je izvor tega imena in od kdaj se pri hiši tako reče.

Rod so nadaljevali moški potomci. Vsi so se ukvarjali s kmetovanjem. Moj ded Andrej je bil poročen z Marijo Meden s Kožljeka. Imela sta 9 otrok, med njimi tudi mojega očeta Alojza. Pri hiši je bila revščina. V tistih časih so zato, da bi otrokom zagotovili boljšo prihodnost, starši oddali katerega otroka premožnejšim sorodnikom. Taka usoda je doletela mojo teto Ano, ki so jo posvojili zakonci brez otrok z Rakeka. Tri strice, Leopolda, Janeza in Jožeta pa je vzela vojna. Še mlada sta umrla Franc in Antonija, verjetno zaradi jetike, ki je takrat kosila predvsem med revnejšimi. Tudi stara mama je umrla že pri 45. letih.

Domačo, rojstno hišo sem podedovala jaz, Alojzova hči. Spoštljivo hranim slike, orodje in predmete svojih prednikov.

Prispevek je napisala: Ana Cunder.

Kraj: Bezuljak
Datum: 1954 (veljavnost hišne tablice)
Avtor: Miloš Toni
Zbirka: Ana Cunder
Fotografirano:  9. 10. 2021
Oblika: slika predmeta

2 komentarja leave one →
  1. martahren2112 permalink
    27. 10. 2021 23:45

    Tablice starih hišnih številk so bile v originalu zelene barve. Tudi pri nas imamo še shranjeno staro številko.

Trackbacks

  1. 1910 Bezuljak – Moja stara mama | Stare slike

Dodajte komentar

%d