Skip to content

1917 Velike Bloke – Alojz Rudolf – Jožlov

26. 10. 2021

Pri pospravljanju hiše Velike Bloke 49 po notranji obnovi se je našla zgornja uokvirjena slika. Sliko Spomin na prvo sv. Obhajilo je prejel Alojzij Lojze Rudolf (Jožlov), pri Fari 22. 7. 1917. Zanimiv je datum, saj je takrat divjala 1. svetovna vojna (1914–1918).

Glede na to, da je slika v slabem stanju, smo jo dali v popravilo in zaščito.

Očetu Lovrencu Rudolfu, rojenemu 1874 in mami Mariji Rudolf (rojeni Anzeljc 1882), se je rodila hči Marija (Marica) (1913–2004) – poročena s Francem Lambergarjem (1904–1986), s katerim sta imela sinova Franca (1942) in Antona (1955) – in sin Alojzij Lojze Rudolf (1910–1945), ki se je poročil z Angelo Rudolf (rojeno Doles 1914). Alojzija najdemo tudi med ustanovnimi člani PGD Velike Bloke leta 1931 in kot harmonikarja.

Rodili so se jima: Hčerka Ana (1939) poročena z Milanom Škrabcem (1931), ki imata sina Milana (1957) in hčerko Marjo (1960).

Sin Alojzij (1943 – 2020), Rakovčani ga poznajo kot dolgoletnega poštarja, ki je živel v Ivanjem selu, bil je tudi aktiven član Gasilskega društva Ivanje selo. Poročil se je z Veroniko Marijo Urbas (1943) in si ustvaril dom v Ivanjem selu. Rodila sta se mu dva sinova Alojz in Marko.

Sin Anton (1945 – 2010) komercialist v Novolitu, ki je živel v Velikih Blokah. Bil je aktiven predvsem pri pevskem zboru in gasilcih. Poročil se je z Marijo Ratajc.

Alojzov sin Alojz (1967 – 2021) se je poročil s Špelco (rojeno Juvančič) in si ustvaril dom v Ljubljani, obenem pa obnavljal Jožlovo domačijo na Velikih Blokah. Rodila sta se jima sin Jurij in hčerka Angelika.

Žal pa se je idila srečne in zelo povezane družine končala s prerano smrtjo Alojza. Zaradi sladkorne bolezni, ki jo je imel od mladosti, je ves svoj prosti čas posvetil Zvezi društev diabetikov Slovenije kjer je opravljal vrsto zadolžitev od finančnika, člana izvršnega odbora zveze in zadnja leta podpredsednik zveze. Aktiven pa je bil tudi v širšem evropskem prostoru. Bil je član upravnega odbora IDF Evropa, njen blagajnik – zakladnik odbora. Za svoje delo je prejel osebno priznanje za izjemen prispevek in pomoč pri delovanju te organizacije. Leta 2020 mu je Slovaška zveza diabetikov za pomoč in sodelovanje podelila naziv častni član. Bil je dolgoletni član Sveta Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij ter član nadzornega sveta Loterije Slovenije.

To je kratek opis treh generacij Alojzov Rudolf.

Pozornost je pritegnila izdelava okvirja in zapis na zadnji strani slike. Izdelovalec zanimivega okvirja je bil Anton Doles iz Mahnetov 9, v tem obdobju priznan mizar in inovator. Okvir je izdelal leta 1940. Sicer je izdeloval tudi zanimive lesene predmete.

Šele po povečavi in z lupo smo prišli do podatkov o izdelovalcu okvirja.

V veliko pomoč je bil sosed Stane Doles, poročen z Jožico Gregorič. Po razgovoru z njim so bile vse dileme odpravljene. Anton Doles mizar in inovator je izdeloval celo plejado izdelkov. Od pohištva, na Velkih Blokah so ohranjene še omare za spalnico, okvir za zgornjo sliko, pri Stanetu pa zanimiva lesena škatlica za vaservago, ki se odpre le če poznaš postopek odpiranja. Tako je vgrajeval v nekatere svoje izdelke posebne skrite predalčke, s posebnimi mehanizmi za odpiranje, vse izdelano iz lesa.

Anton Doles je bil Angelin brat, ki ji je verjetno za poročno darilo izdelal spalnico v stilu flodranja, ta okvir v stilu intarzije in verjetno še kaj.

Več o rodbini Angele Rudolf, rojene Doles pa prihodnjič.

Slovarček:

 • IDF Evrope: Mednarodna zveza za sladkorno bolezen, ki zastopa 70 nacionalnih organizacij za sladkorno bolezen v 44 državah po Evropi.
 • vaservaga: vodna tehtnica
 • flodranje ali žiljenje: z barvanjem posnemanje žlahtnih vrst lesa.
 • intarzija: tehnika obdelave lesa, ki uporablja različne oblike, velikosti in vrste lesa, da bi skupaj ustvarila mozaično sliko.

Viri:

 • Špelca Rudolf, roj. Juvančič
 • Anton Lambergar
 • IDF Europe – International Diabetes Federation
 • Stane Doles
 • MyHeritage (družinsko drevo)

Kraj: Velike Bloke
Datum: 1910
Avtor: —
Zbirka: Špelca Rudolf
Skenirano: 24. 9. 2021
Oblika: slika v okviru

4 komentarji leave one →
 1. 26. 10. 2021 09:22

  Me prav zanima , če je Anton Doles v kakšni zvezi z godcem Jožetom Dolesom in njegovimi potomci iz Loža? S svojo harmoniko igral na tolikih ohcetih, da jih nehal šteti…

 2. alojzmazij permalink
  26. 10. 2021 20:14

  Verjetno so si Dolesi od Mahnetov (ne iz Mahnetov) v sorodu, posebej če gledamo njihovo glasbeno nadarjenost. Seveda je tudi pohištvo ohranjeno v Velikih Blokah.Ta vas leži na Blokah (Bloški planoti).

Trackbacks

 1. 1935 Unec – Obmejna karta | Stare slike
 2. 1879 Mahneti – Janez Doles | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: