Skip to content

1983 Rakek – Kurirčkova pošta

8. 12. 2021

Leto 1983. Delegacija pionirjev iz Ilirske Bistrice predaja kurirsko torbico pionirkama Pionirskega odreda Turšič Ivan – Iztok iz OŠ Jožeta Krajca z Rakeka.

Najbolj množična in priljubljena dejavnost pionirjev je bila Kurirčkova pošta, ki je nastala ob istoimenski reviji Kurirček, saj je hotela mladostnikom približati partizanski boj za svobodo in vse tiste lastnosti, ki so odlikovale vojake. Tako se je porodila zamisel o Kurirčkovi pošti, pionirski štafeti. Med glavnimi pobudniki sta bila Milko Štolfa in urednik Kurirčka Ivan Vikler, ki je bil večletni predsednik odbora Kurirčkove pošte. Tako so pionirji hodili po poteh borcev in spoznavali vrednote, kot so tovarištvo, požrtvovalnost, pogum, vztrajnost, solidarnost, bratstvo, junaštvo in povezanost narodov med seboj. Z njo so hoteli počastiti kurirje med drugo svetovno vojno, ki so imeli težko nalogo, ko so morali prenesti sporočilo od enega štaba do drugega in se pri tem izogniti vsem sovražnikovim zasedam. Pionirji so sprejeli od partizanskih kurirjev torbe, v katerih je bil dodan zemljevid poti, dnevnik, karton, kamor so odtisnili svoj žig in svoj pisni prispevek na temo NOB-a. Sprejem Kurirčkove pošte je bil velik praznik za ves kraj, zato so se zbrali ljudje in poslušali zgodbe iz druge svetovne vojne.

Kurirčkova pošta je potekala od leta 1963 do 1989. Vendar se je vsebina pisma od leta 1980 spremenila. Kurirčkova pošta ni več vsebovala čestitk predsedniku Titu, zamenjale so jo ekološke vsebine in naloge, ki so jih morali reševati posamezni pionirski odredi. Do leta 1980 se je pot Kurirčkove pošte, ki je potekala le v Sloveniji, vedno končala ob dnevu mladosti v Beogradu, kjer je tovariš Tito že pred stadionsko prireditvijo svečano sprejel in podpisal dnevnike kurirčkove pošte. Pismo, ki je vsebovalo skupne čestitke slovenskih pionirjev z najboljšimi željami za njegov rojstni dan, je prebral vsako leto pionir iz druge republike. Prvič so pionirji kurirji šli na pot 15. maja 1963. Pot po Sloveniji je potekala po progah: TV-Dolenjska (Baza 20), P-Primorska (Ajdovščina), G-Gorenjska (Kranjska Gora), K-Koroška in Š-Štajerska (Gančani). Dolenjska proga se je začela na Bazi 20. Vsaka smer je imela svoje geslo, ki so ga poznali samo pionirji kurirji.

Tudi ZPM Cerknica s pionirskimi odredi se je vključila v načrtovanje, organiziranje in izvedbo KURIRČKOVE POŠTE. Glavno breme so prevzeli Pionirski odredi naše takratne občine Cerknica.

Ohranjenih je nekaj časovnic in podatkov o poti Kurirčkove pošte skozi občino Cerknica. Leto 1982, proga »P« Primorska, geslo: “pionir – partizan”. Pot petih Kurirčkovih prog se je začela 22. 3. 1982. Med pionirji je predstavljala najbogatejšo in najmnožičnejšo obliko ohranjanja in razvijanja revolucionarnih tradicij je odšla tega leta že 20. V občini Cerknica so jo sprejeli od pionirjev iz občine Ilirska Bistrica ob spomeniku Snežniškim bolnišnicam na Županovem lazu 25. 5. 1982. Tu je bil tudi osrednja proslava, ki so jo pripravili pionirji Pionirskega odreda Kovač Slavko Smeli iz OŠ Heroja Janeza Hribarja iz Starega trga. Kurirčkova pošta je v tem letu sovpadala s 40-letnico delovanja Zveze pionirjev Jugoslavije in 30-letnico ZPM Slovenije. Pot jih je vodila v Stari trg, nato v Grahovo, sledila je Cerknica in Rakek, od tu je odšla preko Otonice v Novo vas, kjer je Pionirski odred Tone Šraj – Aljoša OŠ Toneta Šraja Aljoše iz Nove vasi torbico predal OŠ Loški Potok. Zaključek poti je bil Zbor pionirjev v Črnomlju 12. 6. 1982. Tu so obeležili tudi 20-letnico Kurirčkove pošte.

Kurirčkova torbica s pomembno pošto je zamenjala lastnike.

Leto 1983, proga »P« Primorska, geslo “pravica – Primorska”. Pričetek poti je bil v Piranu 1. 3. 1983. Pionirji občine Cerknica so jo prevzeli od pionirjev iz Ilirske Bistrice 4. 5. in predali v pobrateno občino Čabar 10. 5. To je bilo prvič, da je Kurirčkova pošta prešla republiško mejo.

Primopredaja kurirčkove pošte, kot tudi štafete je bila 10. 5. 1983 v Prezidu na osrednji proslavi, ki so jo pripravili učenci OŠ Ivana Janeža iz Prezida in njihovi pedagogi ter ob tem pripravili prisrčen sprejem vsem udeležencem Proslave so se udeležile delegacije vseh Pionirskih odredov iz čabranske in cerkniške občine.

Pri trasi in časovnici je prišlo v zadnjem hipu do spremembe, tako je bila primopredaja 4. 5. 1983 v Postojni v bližini letališča, kjer so se srečali pionirji Ilirske Bistrice in Rakeka. Tej spremembi je sledila tudi sprememba poteka same trase Kurirčkove pošte.

Zaključek Kurirčkove pošte je bil 21. 5. 1983 v Kočevju na Zboru pionirjev.

In še poziranje za arhiv in spomin. Na sliki od leve: Anuška Bombač in Urška Juvančič.

Zadnji zapis, ki sem ga dobil je za leto 1986 (6. 5. – 9. 5.) Sprejem je bil pri spomeniku na Uncu, Kurirčkova pošta je nato prenočila na Rakeku, sledila je Cerknica, Grahovo, Stari trg, Nova vas, ki je predala torbico OŠ Velike Lašče. Zaključek je bil na Zboru pionirjev v Šmarju pri Jelšah 24. 5. 1986. Zbor pionirjev Jugoslavije pa v Trebči 7. 6. 1986 ob »25-letnici neuvrščenih«.

Pohodi in zbori so bili druga priljubljena dejavnost pionirjev že v prvih povojnih letih. V letnih poročilih o delu in poročilu o delu v obdobju po ponovni oživitvi delovanja in ustanovitvi OZPM Cerknica v letu 1982 lahko razberemo veliko aktivnost, srčnost in entuziazem takratnega vodstva in Pionirskih odredov vseh šol. Njihova predanost do dela se je odražala na vrsto področij. Naj naštejem le nekatere najodmevnejše: Novoletna praznovanja z Dedkom Mrazom, Kurirčkova pošta, Pohodi in zbori, Pionirske igre, Tekmovanja za bralno in športno značko, Srečanja pionirjev zgodovinarjev, Teden otroka, Letovanje otrok (Puntižela), Zbiralne akcije itd.

Slovarček:

  • ZPM: Zveza prijateljev mladine

Viri:

  • Pionirska organizacija v Sloveniji 1942 – 1982
  • antroponovicke.wordpress.com
  • domači arhiv

Kraj: Postojna, Rakek
Datum: 4.5.1983
Avtor: Miroslav Juvančič
Zbirka: Miroslav Juvančič
Skenirano: 22. 1. 2021
Oblika: 3 fotografije

No comments yet

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: