Skip to content

1965 Križna gora – Zadnja želja

13. 01. 2022

12. junija 1960 je po končanem učiteljišču Gertruda Zigmund nastopila službo razredne učiteljice na OŠ Stari trg. Začela je s četrtim razredom in ga poučevala pet let. Takratna ravnateljica Justa Krajc je v mladi glasbeno nadarjeni učiteljici videla bodočo učiteljico glasbenega pouka, ker je imel takratni učitelj Lado Furlani še eno leto do upokojitve. Napotila jo je, naj gre redno študirat za predmetno učiteljico glasbe. Ko je po podelitvi spričeval junija leta 1965 povedala učencem, da gre redno študirat glasbo, so jo prosili, naj gre z njimi še zadnjič na Križno goro. To se jo je zelo dotaknilo, in ker jih je tudi sama imela zelo rada, jim je željo izpolnila. Določili so termin, in ko so prispeli na cilj, je po prijetnem druženju nastala ta spominska fotografija, ki je nabita s čustvi, s Trudinim aparatom in samosprožilcem. Deklice v rokah držijo obilne šopke gozdnih jagod, ki so jih nabrale med potjo. Z njimi je šla tudi njihova čistilka in kuharica Rezka Truden, s katero sta imeli od začetka službovanja lep prijateljski odnos. Za njimi se dviga veličastna romarska cerkev na Križni gori.

Gertruda Savnik por. Zigmund je doma iz Domžal. Osnovno šolo in nižjo gimnazijo je končala v Domžalah, učiteljišče pa v Ljubljani. Prvo službeno mesto razredne učiteljice je dobila na Osnovni šoli Stari trg pri Ložu in začela z delom 12. septembra 1960. Pet let je učila četrti razred, nato pa je šla redno študirat glasbo. Po diplomi se je vrnila in v šolskem letu 1967/68 poučevala na predmetni stopnji glasbeni pouk in vodila MPZ in OPZ. Na dislociranem oddelku glasbene šole Frana Gerbiča v Starem trgu pa je že v letu 1962/63 poučevala klavir. Takrat so v glasbeni šoli učili še Tone Obreza – kitaro, Ivan Klaus – harmoniko in nauk o glasbi učitelj Pavlin. Na Osnovni šoli Gorenje Jezero, kjer je takrat poučevala učiteljica Danica Tomšič, je vodila otroški pevski zbor.

Od leta 1969 pa do upokojitve 1997 je učila na Osnovni šoli Cerknica. Učno obveznost je dopolnjevala tudi na sosednjih osnovnih šolah (na Rakeku, v Grahovem in v Novi vasi). Poleg poučevanja glasbenega pouka je na šolah vodila tudi MPZ in OPZ in z njimi nastopala na številnih prireditvah in revijah. Skrbela je za medgeneracijsko povezovanje vrtcev, osnovne in glasbene šole. Bila je vodja aktiva glasbene vzgoje za širše območje (Logatec, Vrhnika, Borovnica, Stari trg, Grahovo in Bloke). Od 1996 do 2019 je vodila ženski pevski zbor LIPA pri Društvu upokojencev Cerknica in z njim sodelovala na številnih prireditvah in revijah v občini Cerknica in izven nje.

V verigi vzgojno izobraževalnega procesa v glasbeni šoli Frana Gerbiča je bila dolga leta pomemben člen. Po potrebi je učila nauk o glasbi, ali klavir, ali inštruirala učence glasbene šole. Njeni učenci so danes uspešni profesorji, komponisti, dirigenti in člani različnih orkestrov.

Pred epidemijo COVID – 19 je delala sedem let kot prostovoljka v VDC. Tudi sedaj varovance večkrat obišče in se snidenja vedno razveselijo.

Že osem let je aktivna članica Društva ljudski pevci JEZERCI, kjer prepevajo stare ljudske pesmi.

Z ljubeznijo do glasbe, svojo profesionalnostjo in zagnanostjo je rada sodelovala povsod, kar je bilo povezano z glasbo, s kulturo. Sledila je napredku glasbene vzgoje, novosti vnašala v pouk in jih na aktivih posredovala drugim učiteljem. Pri delu so jo osrečevale igrive otroške oči, ki so jo spremljale z navdušenjem, in njihova vnema do petja. Pevce je znala pritegniti, da so obojestransko uživali. Pri zborih je učila vedno le slovenske ljudske ali umetne pesmi.

Za zasluge in uspeh pri delu je bila leta 1985 odlikovana z Redom dela s srebrnim vencem (državno odlikovanje). Leta 1993 je od Zveze prijateljev mladine prejela priznanje za uspešno delo z otroki in za otroke. Za dolgoletno delo na področju ljubiteljske glasbene dejavnosti je leta 2002 prejela bronasto Gallusovo značko. Društvo upokojencev Cerknica ji je za večletno delo v društvu podelilo dve priznanji (2001 in 2005). Mestna zveza upokojencev Ljubljana ji je leta 2007 podelila Priznanje odličnosti, Občina Cerknica pa ji je leta 2008 dodelila najvišje občinsko priznanje, Priznanje 12. junij Občine Cerknica za leto 2008. Zveza slovenskih glasbenih šol ji je leta 2010 podelila priznanje Frana Gerbiča.

 

Rezka Truden (1915 – 2008) je bila kuharica in čistilka v stari šoli, ki so jo kasneje adaptirali in so danes v njej prostori Občine Loška dolina in gasilski dom. Tu je s hčerko Mileno in sinom Janezom tudi stanovala.

Bila je delavna in zelo pedantna ženska. Takrat je imelo na šoli pouk šest razredov (1. – 5.) v petih učilnicah, tako da je pouk ves čas potekal v dveh izmenah.

Na šoli ni bilo centralne kurjave, zato je morala v času kurjenja vsak dan nanositi v učilnice drva in zakuriti peči zgodaj zjutraj v dveh nadstropjih. V učilnicah je bil parket, pravijo, da se je vedno svetil, pa ne od laka, ker ni bil lakiran, ampak od rednega Rezkinega čiščenja in vzdrževanja (dratiranje, mazanje s pasto za parket, loščenje).

Bila je dobra kuharica. Vsaj enkrat tedensko so otroci dobili enolončnico (kaura, zelje, ješprenj). Takrat so ji na predvečer kuhe pomagale lupiti krompir: učiteljica Truda Savnik, žena električarja Toneta Zalarja in Lojzka Kraševec. Ker je bila kuhinja v drugem nadstropju, šola pa ni imela tekoče vode ampak vodnjak, je morala tudi vodo za kuhanje in pomivanje znositi v vedrih.

Pridno je skrbela tudi za rože. Vsa okna so bila polna rož – krasilo jih je okoli sto loncev, prav so ji prišle tudi večje konzerve. Vse to je bilo treba posaditi, negovati in zalivati. Mimoidoči so jih občudovali in spraševali, kdo skrbi zanje. Lepo je skrbela tudi za zelenjavni vrt za šolo.

Vse to je bilo Rezkino delo za polovični delovni čas.

Z učiteljico Trudo Savnik por. Zigmund sta bili prijateljici, čeprav je bila Rezka veliko starejša. Ker takrat učiteljice niso dobile spremstva za na izlet, razredi pa so bili številčni (preko trideset učencev), jo je na izletih spremljala Rezka, jih pomagala paziti in usmerjati. To prijateljstvo je trajalo vse do Rezkine smrti. Truda jo je vsako leto obiskala, če ne večkrat, pa vsaj za njen rojstni dan 10. oktobra.

Zadnja vrsta:

 • Anton Poje,
 • Stane Žnidaršič in
 • Vinko Bavec.

Srednja vrsta:

 • Milena Tomc in
 • Betka Štiren.

Sedijo:

 • Ljubica Zgonec,
 • Milka Turšič,
 • Marina Antončič in
 • Sonja Može.
Zadnja vrsta:

 • razredničarka Gertruda Savnik,
 • Rezka Truden – kuharica in čistilka,
 • Nada Matevžič in
 • Stane Vesel.

Srednja vrsta:

 • Milka Tomc,
 • Joža Nelec in
 • Marija Antončič.

Sedijo:

 • Tone Zalar,
 • Lojze Vrhovec in
 • Ljubica Zgonec.
Avtogrami vseh udeležencev športnega dne.

Slovarček:

 • MPZ: mladinski pevski zbor
 • OPZ: otroški pevski zbor
 • VDC: vzgojno varstveni center

Viri:

Kraj: Križna gora
Datum: junij 1965
Avtor: Gertruda Zigmund
Zbirka: Jožica Šumrada
Skenirano: 13. 10. 2021
Oblika: fotografija

3 komentarji leave one →
 1. 13. 01. 2022 08:03

  Lepo, da je tudi o Rezki Truden napisanega nekaj več – bila je dobri duh na šoli, ki se ga nismo niti zavedali, smo pa tako ali drugače uživali njeno delo v obliki toplih in čistih učilnic ali skrbno pripravljenih malic.

  • Anonimno permalink
   14. 01. 2022 13:11

   Jaz pa vem da jo nekateri učanci niso preveč marali saj je znala tudi zakričat.
   To mi je sama večkrat povedala.

Trackbacks

 1. 1935 Križna gora – Pred cerkvijo | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: