Skip to content

1956 Rakek – Izkaznica Telovadne zveze Jugoslavije

9. 03. 2022

Izkaznica Telovadne zveze Jugoslavije sama po sebi ni nič posebnega. Takšno so imeli vsi telovadci. Bilo pa jih je veliko. Mojo pozornost je pritegnila šele, ko mi je gospod Arko povedal, da si moral pred vpisom v zvezo opraviti zdravniški pregled in mi pokazal žig pristojnega zdravnika v izkaznici. To je bila zame nova informacija. V izkaznici Nogometne zveze Slovenije Milana Juvančiča je zapis z enako pisavo. Evidentno je, da je imel Rakek svojega športnega zdravnika že takoj po drugi svetovni vojni.

Kdo bi bil boljši športni zdravnik kot večkratni prvak Kraljevine Jugoslavije v atletiki, nosilec slovenskih in jugoslovanskih rekordov v teku na 100 in 200 metrov, skoku v daljavo in troskoku, udeleženec olimpijskih iger v Parizu leta 1924, poleg tega pa še zmagovalec mednarodnih atletskih tekmovanj v obdobju 1923–1928? To je bil dr. Stanko Perpar, slovenski atlet in zdravnik, Maistrov in Malgajev borec. Rodil se je 25. januarja 1899 v Planini pri Rakeku. V zgradbi železniške postaje je bila od leta 1947 ambulanta za železničarje, kjer je dr. Perpar ordiniral. Prihajal je dvakrat tedensko. Prevzel je tudi zdravljenje za siromašne in plačila nezmožne, vendar je za to dobival odškodnino. Obenem je opravljal še delo športnega zdravnika. Umrl je 5. aprila 1966, ko ga je na prehodu za pešce pred domačo hišo zbil avto. Bil je na poti k bolniku.

Športnega zdravnika je imenoval Inštitut za telesno vzgojo v Ljubljani pod okriljem katerega je spadal tudi Inštitut za športno medicino. Ustanovljen je bil leta 1953. Ob skrbi za zdrav razvoj športnikov je inštitut prirejal tudi seminarje, ki so se jih poleg domačih udeleževali tudi tuji zdravniki in športniki. Vsakih šest tednov so izdajali glasilo z naslovom Športnomedicinske objave. V okviru inštituta je delovalo več kot sto specializiranih ambulant. Po njegovi ukinitvi leta 1957 so skrb za športnike prevzeli zdravstveni domovi. Enaki inštituti so delovali tudi v Sarajevu, Zagrebu, Beogradu, Novem Sadu in Skopju.

Fizkulturno organiziranje po vojni se je pričelo sedmega in osmega maja 1945 na kongresu fizkulturnikov v Beogradu. Ustanovili so Fizkulturni odbor Jugoslavije in po njegovem zgledu še republiške. V Sloveniji je bil ustanovljen junija 1945 in že naslednje leto preimenovan v Fizkulturno zvezo Slovenije. Pod njenim okriljem so delovali: Telovadna zveza Slovenije, Planinska zveza Slovenije, Strelska zveza Slovenije in panožne športne zveze. Leta 1952 se je preimenovala v Zvezo za telesno vzgojo Partizan.

Viri:

Kraj: Rakek
Datum: 1956
Avtor: neznan
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 26. 9. 2021
Oblika: dokument

One Comment leave one →
  1. 9. 03. 2022 08:51

    Dragoceno! O zgodovini medicine (dela, prometa in) športa težko kaj izveš!

Dodajte komentar

%d