Skip to content

1968/69 Stari trg – 5. b razred

30. 06. 2022

Fotografija je nastala med poukom angleščine v stari šoli, kjer je danes Občina Loška dolina in gasilni dom. Vsi učenci so iz šolskega okoliša Iga vas in Babnega Polja. Marija Geršič je takrat poleg svojega razreda učila še angleščino na predmetni stopnji, ker je bila učiteljica angleščine Silva Šepec na porodniškem dopustu.

Mlada Marija, bilo je njeno prvo službeno leto, se je dobro znašla in otroci so jo hitro vzeli za svojo. V šolskem letu 1968/69 je bila razredničarka 5. b razreda Silva Šepec, naslednja tri leta pa jih je sprejela učiteljica slovenščine Inka Trape, prav tako domačinka iz Nadleska.

Marija Geršič por. Lipovec je domačinka doma iz Nadleska. Med študijem angleščine jo je prišel prosit takratni ravnatelj Emil Mercina, če bi prišla učit, ker je bilo na šoli veliko pomanjkanje učiteljev. Ni veliko razmišljala, zaposlila se je na OŠ heroja Janeza Hribarja Stari trg v upanju, da bo ob delu končala študij. Ko pa je stopila v razred, so jo očarale vedoželjne in zaupljive oči otrok. Še bolj je vzljubila delo z mlajšimi otroki in ni več razmišljala o nadaljevanju študija. Biti učiteljica so bile njene sanje že iz otroških let, saj je med igro otrok v domači vasi vedno prevzela vlogo učiteljice.

Na naši šoli je poučevala šestnajst let večinoma v tretjem razredu. V začetku je poučevala v popoldanskem času, dopoldne pa je nadomeščala učitelje na predmetni stopnji (Silvo Šepec – angleški jezik, Marijo Avsec – slovenski jezik). Nato pa je dvajset let do upokojitve poučevala prvi ali drugi razred na OŠ Toneta Šraja – Aljoša v Novi vasi.

V obeh kolektivih je bila lepo sprejeta in se je dobro počutila. Je oseba brez dlake na jeziku, resnicoljubna in poštena. Imela je močnejši glas, in če ga je malo povzdignila ob neposlušnosti, so učenci vedeli, koliko je ura in pouk je v miru nadaljevala.

 • Prva vrsta: Rajko Ris (Kozarišče), Vinko Kočevar (Šmarata), Vinko Strle (Iga vas), Zinka Poje (Babno Polje).
 • Druga vrsta: Vesna Špeh (Podgora), Nevenka Lipovec (Babno Polje), Zdenka Konc (Babno Polje).
 • Tretja vrsta: Slavko Turk (Iga vas), Milivoj Sušanj (Kozarišče).
 • Četrta vrsta: Franc Troha (Babno Polje), Marija Repež (Kozarišče).
 • Ob zeleni Lutzovi peči stoji njihova učiteljica angleščine Marija Geršič.

 • Prva vrsta: Ule Franc (Kozarišče), Rado Čadež (Kozarišče).
 • Druga vrsta: Sonja (Zofka) Špeh, Bojan Turk (Iga vas), Vinko Kranjc (Iga vas).
 • Tretja vrsta: Dinko Almajer (Kozarišče), Ana Mulec (Podgora), Angela Nanut (Podgora), Martin Troha (Babno Polje), Ivan Janež (Babno Polje), Darko Modic (Kozarišče).
 • Četrta vrsta: Božo Nelc (Viševek), Milka Intihar (Pudob), Zlata Šepec (Kozarišče), Dušan Strle (Podgora), Milan Tadič (Viševek), Franc Repež (Kozarišče).
V zgornjem levem kotu je zapisano le ime in priimek njihove učiteljice.

Viri:

 • Zinka Poje por. Žagar, Zlata Šepec por. Turk, Ana Mulec, Marija Geršič por. Lipovec

Kraj: Stari trg
Datum: pozimi 1969
Avtor: Jože Žnidaršič st.
Zbirka: Jožica Šumrada
Skenirano: 5. 5. 2022
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
 1. anacunder permalink
  30. 06. 2022 12:02

  Draga Marija, po zaslugi Starihslik in seveda gospe T. Klepac, sem te po več kot šestih desetletjih spet odkrila. Sem tista Anica Debevec iz Bezuljaka, s katero si preko pisem prijateljevala v osnovni šoli. Spoznali pa sva se v koloniji. Enkrat sem te celo obiskala na Nadlesku 10. S kolesom. Nazaj grede se mi je v bližini Gornjega jezera predrla zračnica in mi ni preostalo drugega kot pešačenje do Bezuljaka. Kasneje je najino dopisovanje zamrlo. Sva pa obe zaplavali v pedagoške vode. Jaz sem po končanem službovanju našla svoj pristan v Bezuljaku. Če boš to prebrala, me lahko najdeš v tej vasi in bova nadaljevali s prijateljevanjem.

Dodajte komentar

%d