Skip to content

1972 Tacen – Zaključek šolanja

1. 07. 2022

Konec junija leta 1972 je na Srednji šoli za notranje zadeve, natančneje na Odseku za miličnike kadete, šolanje zaključila tretja generacija učencev – kadetov. Svečani zaključek je potekal v športnem parku šole v Tacnu. Na sliki je zbor kadetov pred svečanim zaključkom.

Na dogodek smo se pripravljali že od ranega jutra, prtljago za zadnji odhod iz internata in šole pa smo pripravili že dan prej. Oblečeni v poletne uniforme z belo srajco in belimi rokavicami smo nestrpno čakali pred šolo na povelje za postroj in odhod na prireditveni prostor. Učitelji, vzgojitelji, gostje, starši, drugi sorodniki in naši prijatelji so se zbrali na prireditvenem prostoru, kamor smo prikorakali učenci kadeti. Vsi razredi so se ob zvokih koračnice, ki jo je igrala godba milice, postrojili na igrišču nasproti tribune, postavljeni posebej za ta dogodek. Kako je potekala sama prireditev, se točno ne spomnim. Sledili so govori, podelitev priznaj najboljšim učencem in svečana zaobljuba. Nekateri učenci so prikazali spretnosti vožnje na motornih kolesih ter borilne in druge športne veščine.

In končno smo dočakali tudi zadnji ukaz po triletnem šolanju – PROSTO! Takrat se je začelo novo poglavje v življenju. Poslovili smo se med sabo, stisnili smo si roke, zaželeli vse najboljše pri delu in življenju ter se odpeljali proti domu.

Po enomesečnih počitnicah pa smo v avgustu začeli z delom kot miličniki pripravniki na postajah milice širom Slovenje. V Cerknico sva prišla Maks Oblak in Leon Melink.

Z zaključkom šole in podpisom svečane zaobljube pa nismo postali samo miličniki, ampak smo opravili tudi služenje vojaškega roka oziroma nam ga ni bilo treba služiti.

Kot zanimivost – pred leti sem v neki knjigi bral o gospodu frajerju in razlago besede frajer. Besedo  sem si z razlogom zapomnil: frajer je oseba višjega družbenega stanu, ki je oproščena služenja vojaščine, ni pa oproščena vojnih dajatev. Tudi za vojne je namreč potreben denar. Strica Googla sem povprašal po besedi frajer ter dobil odgovore:

  • frajer je navadno mlajši, ki se vpadljivo vede in oblači;
  • v starejših različicah slovenskega pravopisa je bila definicija besede frajer »zdrav kmečki fant goden za ženitev«;
  • frajer je izpeljanka iz nemške “freien” – snubiti (Marko Snoj: Slovenski etimološki slovar, str. 130).

Vsaj eno od navedenega je veljalo za nas.

Fotografije mi je leta 2018 po elektronski pošti poslal sošolec Urban Dobovšek.

Mimohod kadetov – prvi v tretji vrsti je Leon Melink.

Mimohod kadetov s prireditvenega prostora, četrti v prvi vrsti je Brane Ivančič z Unca.

Svečani govornik je bil višji inšpektor milice Anton Zupančič, ki je bil ravnatelj šole.

Kadeti prikazujejo spretnosti v vožnji z motorji.

Prikaz borilnih veščin.

Prispevek je napisal: Leon Melink.

Kraj: Tacen
Datum: junij 1972
Avtor: neznan
Zbirka: Leon Melink
Skenirano: neznano
Oblika: datoteka

2 komentarja leave one →
  1. Arne Kozina permalink
    1. 07. 2022 13:13

    Bolj preprečljivo razlago pojma, ponuja nemško-slovenski slovar. Koren izraza (frei) izvira iz nemščine in pomeni prost, svoboden, neodvisen, tudi neobremenjen (prost česa). Kdor poseduje te lastnosti ali se tako obnaša, je torej, po naše, frajer, nekakšen svobodnjak (liberalec). Sicer pa je frajer slabšalen izraz za osebo, ki ustvarja videz, da se požvižga na ustaljene (konvencionalne) družbene norme in pravila .

Trackbacks

  1. 1972 Postojna – Točeni sladoled | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: