Skip to content

1940 Brežice – Bratje Milavec

28. 07. 2022

Na sliki so trije sinovi Franca Milavca, strica mojega očeta. Vsi trije so padli v boju za svobodo v cvetu mladosti. Bili so med ustanovitelji Brežiške čete in prvi diverzanti Posavja. Na sliki ni njihovega brata Francija. Ta je leta 1949 umrl zaradi nenadne bolezni. Teta Marija in stric Franc sta izgubila svoj največji zaklad.

V tej čuvajnici v Brezini so živeli Milavčevi. Popoldan 28. oktobra so se v tej mali hišici zbrali komunisti in skojevci. Z njimi je bil Dušan Kveder, kasnejši komandir Brežiške čete, ki ga je predvsem zanimalo, kako se iztiri vlak. Franc Milavec mu je to kot izkušen železničar z lahkoto in natančno pojasnil. Pri kretnici sami jim je nazorno pokazal, kako jo postaviti, da vlak iztiri. V kleti čuvajnice so imeli shranjenih 11 pušk, 21 ročnih bomb, nekaj pištol in streliva. Po kratkem nagovoru Dušana Kvedra s partizanskim imenom Tomaž je bila ustanovljena Brežiška četa.

Odšli so na Špičak blizu Cerkve Sv. Jerneja. Na tem mestu ni ostala. Večkrat se je selila in v drugi polovici leta 1941 pristala na Lokvah pri Rajhenburgu. Po dveh tednih od ustanovitve so se jim pridružili še drugi tovariši. Fantje so bili mladi, nihče še ni bil pri vojakih, vojaškega znanja niso imeli. Ni pa jim manjkalo poguma in želje po osvoboditvi izpod nemške okupacije. Novembra 1941 so Nemci zaprli nekaj njihovih tovarišev. Dušan Kveder in Ivan Milavec sta se odpravila v Rajhenburg k Franciju Sinkoviču, kjer so sklenili, da je treba zaprte tovariše rešiti. Akcijo bi izvedli imenovani trije. Trajala naj bi vsega nekaj minut. Odpravili so se na sodnijo v Sevnici, pozvonili in z zvijačo vstopili. Telefonsko žico so iztrgali iz stene. Vodjo zaporov so razorožili in ga skupaj z njegovo ženo zaprli v celico. Po isti poti kot so prišli, so z rešenimi tovariši tudi odšli in se pridružili Brežiški četi na Bračunovem podu v Lokvah pri Rajhenburgu. Od tu so odšli  na Kunejev hram na Gorjanah. Po treh dneh so prišli Nemci. Borci so bili izdani in četa po dveurnem boju uničena. Rešili so se le štirje borci, ki so bili zunaj sovražnikovega obroča. Med njimi tudi oče bratov Milavec. Ta  je od daleč opazoval zadnji boj Bežiške čete in v svoj žepni koledarček pod datum 29. november zapisal »četa zajeta«. Četa je bila uničena.

Ivan Milavec, roj. 8. februarja 1922 v Brezini pri Brežicah, je padel 28. novembra 1941 na Gorjanah. Na sliki je star 14 let.

Albin Milavec, roj. 3. februarja 1923 v Brezini pri Brežicah. Ujeli so ga med bojem Brežiške čete na Gorjanah 28. novembra 1941. Ustrelili so ga 27. decembra istega leta v mariborskih zaporih. Slikan je bil pri sedemnajstih letih. Bil je vajenec za elektroinštalaterja.

Marjan Milavec, roj. 14. avgusta 1924 v Brezini pri Brežicah. Nemci so ga ujeli v boju pri Gorjanah 28. novembra 1941 in ustrelili 27. decembra istega leta v mariborskih zaporih. Na sliki ima 11 let.

Slike hrani Posavski muzej Brežice. Dovoljenje je bilo pridobljeno izključno za objavo na spletni strani stareslike.cerknica.org. Brez soglasja muzeja nadaljnja uporaba v druge namene ni dovoljena. Zahvaljujem se muzeju in zgodovinarki Mihaeli Kovačič.

Viri:

 • Teropšič, T.: Štajerska v plamenih. Brežice: Posavski muzej, 2012.

Kraj: Brežice
Datum: fantje slikani v različnih letih
Avtor: neznan
Zbirka: Posavski muzej Brežice
Skenirano: neznano
Oblika: datoteka

5 komentarjev leave one →
 1. 28. 07. 2022 07:35

  Kakšna tragedija za starše. In koliko takih staršev je še bilo.

 2. Anonimno permalink
  28. 07. 2022 08:33

  Kakšna škoda za slovenski narod. Taki fantje iz urejene družine. Starša, ki sta največ dala za domovino. Kako sta živela naprej brez sinov si lahko zamislimo. Tiho in vdano. Bolečina je huda za domovino in mladi rod. Nikoli več vojne.

  • Arne Kozina permalink
   29. 07. 2022 18:49

   Tragika vojne je v tem, da staršev nikoli, nihče nič ne vpraša! Zato svojih otrok pač nikoli “ne dajejo in ne žrtvujejo za domovino”. Otroke jim vojna, predvsem pa tisti, ki so jo spočeli, kruto in brezobzirno odvzema. Vsaka vojna – od nekdaj!

 3. mirojuvancic permalink
  28. 07. 2022 14:59

  Marija poročena s Francem Milavcem je bila sestra Janka Vivoda krojaškega mojstra iz Rakeka.
  (Stare slike: 1894 Rakek – Janko Vivoda krojaški mojster).

Trackbacks

 1. 1978 Brežice – Marija in Franc Milavec | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: