Skip to content

1942 Cerknica – Prvo sveto obhajilo

14. 08. 2022

Cerkniški prvoobhajanci 1. razreda, nedelja, 21. junija 1942.

Navkljub vojni je v Cerknici življenje teklo dalje. Tako so imeli deklice in dečki letnika 1934 prvo sveto obhajilo. Slikali so se ob kaplaniji pod glavnim trgom (Placom) v Cerknici. Svečano oblečeni, deklice vse v belem. Pa ne zaradi tega, ker bi za vse deklice kupovali obleko iz iste trgovine, ampak ker krojačev v kraju ni bilo na pretek. Verjetno so imeli podobne ali iste krojne pole.

Čez dobro leto je kaplanija pogorela ob nemškem napadu na Cerknico.

 • Prva vrsta z leve: klečijo Ana Slabe (Sodnikova iz Cerknice), Ivanka Martinčič (Skirova z Dolenjega Jezera), Milka Bajt (Strgarjeva iz Cerknice), Lojzka Obreza (Cibkova iz Dolenje vasi).
 • Druga vrsta z leve: deklice Slavka Lipovec (Tomcova iz Cerknice), Joža Kebe (Štefetova iz Cerknice), dečki Edo Ileršič (Krznarjev iz Cerknice), Jaka Hribljan (Hribljanov iz Cerknice), Peter Kebe (Matevžov Kebe iz Dolenjega Jezera), Jože Mekinda (Brkinov iz Cerknice).
 • Tretja vrsta: Anica Prudič – učiteljica, Tone Urbas (Anžlinov iz Dolenje vasi), Ivan Leskovec, Janez Kranjc (Trebči iz Cerknice).

 • Prva vrsta z leve: klečijo Marija Vrenko (Vrenkotova iz Cerknice), Marija Žnidaršič (Šentkova iz Cerknice), Milka Hren (Hrenova iz Cerknice), Ivanka Dragolič (Mežnarčkova iz Cerknice), Tončka Kebe (Ta srednja Kebeča iz Dolenjega Jezera).
 • Druga vrsta z leve: Niko Simičak (Simičakov iz Cerknice), Jože Otoničar (Brejšč iz Dolenje vasi), Franc Debevec (Matovžinov iz Cerknice), Tone Mevc (Zajcov iz Zelš).
 • Tretja vrsta z leve: Ivan Primšar (iz Dolenje vasi), Lojze Petrovčič (Uleč iz Dolenje vasi), Tone Urbas (Japcov iz Dolenje vasi), Franc Mulec (Štentov iz Cerknice), kaplan Boris Femc.

Zapis na zadnji strani, ki je vreden zlata. Če bi le vse stare slike bile tako opremljene. V pomoč pri prepoznavanju je bila tudi knjiga Janeza Kebeta.

Slovarček:

 • Plac: trg

Viri:

 • Janez Kebe: Cerkniško jezero in ljudje ob njem, Koper, Ognjišče, 2011
 • Marija Urbas

Kraj: Cerknica
Datum: 21. 6. 1942
Avtor: neznan
Zbirka: Marija Urbas
Skenirano: —
Oblika: datoteka

4 komentarji leave one →
 1. Sentek permalink
  14. 08. 2022 12:01

  Ena mi je pa ušla. V prvi vrsti je peta deklica z leve, ki kleči, Pepca Prudič (Mihcova iz Dolenje vasi).

 2. Anonimno permalink
  14. 08. 2022 17:15

  Ivan Leskovec – hišno ime Špajni ali Špajnov Luka. https://zdus.si/umrl-je-nas-clan-igralec-ivo-leskovec-1934-2020/

  S hišnimi imeni ni prav lahko. Samo eno črko narobe poveš, pa je že z druge hiše doma. Torej popravek. Ivanka Martinčič je SkirCova.
  Skirovi se pišejo pa Kebe.

 3. Sentek permalink
  16. 08. 2022 08:21

  Hvala lepa za dodatne informacije. Domača imena sem pa povzel po knjigi Janeza Kebeta.

 4. 17. 08. 2022 10:09

  Prva vrsta iz leve-klecijo 3-ja Milka Bajt pravilno iz Dolenje vasi -Strgarjeva to je bila moja sestricna.Alojz Hren

Dodajte komentar

%d bloggers like this: