Skip to content

1945 Cerknica – Panorama požganega mesta (2)

12. 01. 2018

Vojni ujetnik Hans je naslikal več podob podrtega trga, poleg pogleda s pobočja Slivnice tudi to veduto Svinjskega rigla.

Risal je na balkonu Zagorjanove hiše, velike in znane cerkniške zgradbe, ki stoji takoj ob taboru, pred stopniščem, ki vodi v cerkev. V zgradbi je bila nekoč pošta in zaradi nje tudi gostilna Pri pošti, kjer so se okrepčali kočijaži, ki so pošto dostavljali še s konji in kočijami. Hiša je bila prostorna in zato primerna tudi za nastanitev vojaštva, tega ali onega, kakor so izsilile tedanje razmere.

Med napadom nemške vojske, ki je 14. septembra 1943 obstreljevala trg z zažigalnimi granatami, je pogorel tudi predel, imenovan Svinjski rigel. To je bila gruča hiš, ki so se stiskale v dolini pod obzidjem tabora, nekako v tlorisu med Zagorjanovo hišo, Kaplanijo in cesto, ki je vodila od Sokolskega doma v Videm. Kot vidimo v skici te soseske, ki jo je izrisal Vinko Žnidaršič, je zgorelo 15 hiš z gospodarskimi poslopji vred. Zgorela je tudi Kaplanija, zgradba, v kateri so stanovali in delovali cerkniški kaplani. Po njej se predelu pod njo še danes po domače reče Pod kaplanijo, čeprav zgradbe že zdavnaj ni več.
Če primerjamo sliko z omenjenim tlorisom Svinjskega rigla, so na tem segmentu hiše z oznako 19 do 22, torej Trepča, Szopkova, Runčeva in Zimcova domačija. Prav v bližini, vendar je ne znam locirati, je stala tudi Šentkova hiša (23), torej domačija avtorja zemljevida Vinka Žnidaršiča.

Sokolski dom ni zgorel

Sokolski dom je za čuda ostal cel – tudi po drugem napadu, ki se je zgodil pet dni kasneje, 19. septembra 1943.

Avtorjev podpis:“Kriegsgef. Hans Rahn 45”.

Ko smo razkrivali zgodbo teh akvarelov, smo slišali, da jih je narisal “Hans”, vendar nismo vedeli, ali je bilo to res njegovo osebno ime ali le oznaka za Nemca, podobno kot tujci Slovenca imenujejo kar “Janez”. Šele na tej sliki smo prvič zagledali njegov podpis, ime in priimek. In ni šlo drugače, kot da sem pobrskal po spletu. Je kje zapisan slikar s temi podatki? Je prišel domov? Je nadaljeval z delom?

Je! Na nekem forumu je zabeležen njegov življenjepis, bil je slikar samouk, likovni vzgojitelj na gimnaziji in višji šoli … Podatki se prekrivajo, tudi podpis na eni njegovih kasnejših slik je podoben temu na naši upodobitvi Cerknice. Seveda ne morem zatrditi z vso gotovostjo, a zelo verjetno je ta gospod prav vojni ujetnik Hans. Umrl je v nemškem Gelsenkirchnu leta 1991, star 86 let.

Slovarček:

 • Kriegsgefangene: nem., vojni ujetnik

Viri:

Kraj: Cerknica
Datum: 1945
Avtor: Hans Rahn
Zbirka: Ljerka Zagorjan
Fotografirano: 5. 1. 2018
Oblika: reprodukcija slike

8 komentarjev leave one →
 1. 14. 01. 2018 09:14

  Nemški vojni ujetniki so pri nas delali vsaj do konca novembra 1948 (vsaj tri leta po koncu vojne). V knjigi Trpeli so naši gozdovi (Perko, 2005) str. 101-102 sem na osnovi arhivskih dokumentov ugotovil: Ker je primanjkovalo gozdnih delavcev so v gozdovih delali tudi vojni ujetniki. Privredni savet v Beogradu je slovenskemu gozdarstvu odobril 2.000 vojnih ujetnikov. Kocbek v Dnevniku 1948 zapiše: 23. november 1948. Na Podstenicah smo južinali v baraki nemških ujetnikov. Našli smo jih slovesno razpoložene. Slavili so svoj odhod v domovino. Uprava jim je postregla z jedačo in pijačo. Vsak je dobil liter vina, zato so bili malce okajeni…Z delom in plačo so bili zadovoljni, večinoma so delali na akord, normo so dali državi, kar je seglo čez, so obdržali zase.

  • bojans permalink
   14. 01. 2018 19:36

   Zanimivo, hvala za dopolnitev!

Trackbacks

 1. 1945 Cerknica – Panorama požganega mesta (4) | Stare slike
 2. 1945 Cerknica – Kapelica ob stari poti | Stare slike
 3. 1945 Cerknica – Portret mladega rojaka | Stare slike
 4. 1948 Cerknica — Pod kaplanijo | Stare slike
 5. 1937 Cerknica – Pod Kaplanijo | Stare slike
 6. 1942 Cerknica – Prvo sveto obhajilo | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: