Preskoči na vsebino

1936 Selšček – Mivča Angelca

1. 02. 2023

Dete živahno leži v pleteni košari, ‘Mivča’ Angelca se igra z njim in ga več kot očitno zelo zabava.

Dojenčki so imeli včasih take pletene košare in notri vedno lepo doma narejeno posteljnino. Otrok na fotografiji je zelo vesel in živahen. Angelca ob košari v roki drži ‘flaško’ z dudo. Pokrita je v ruto, zavezano zadaj, kar je bilo takrat običajno za ženske na kmetih ob delavnikih.

Angelca je bila ‘teta’ pri hiši, ni bila poročena in ni imela otrok. Jih je pa verjetno kar precej ‘merkala’ ko so bili ostali na njivah. Včasih je vsa družina delala na njivah in pri ostalih kmečkih opravilih, nekdo je moral paziti tudi na majhne otroke. Potem ko so bili malo večji, se jih ni tako zelo pazilo kot danes. Otroci so se sami igrali po dvoriščih in na vasi in se znali tudi sami zamotiti. Podili so se po gmajnah in marsikatero ušpičili. Kadar otrok ni bilo doma, so rekli, da se potepajo. Jaz zase vem, da sem se veliko potepala po vasi.

Angelca je imela rada otroke. Bila je izjemna pripovedovalka pravljic in zgodb. Jaz se je spominjam iz svojega otroštva, kako sem ‘ušla’ stari mami Ani, se splazila po strmih stopnicah do Angelcinega stanovanja, kjer nam je  v majhnih recikliranih (iz že uporabljene embalaže, o čemer se takrat ni govorilo na tak način, bilo je spontano varčno, kakršna je Angelca bila) posodicah pripravila lešnike in suho sadje, kar je vse sama nabrala, zraven pa je dodala kakšno kocko sladkorja. Potem smo se posedli na ‘divan’ in molili, nato pa so sledile dolge ure pravljic in zgodb iz resničnega življenja – o ujcu, kako so kaj delali in pravljice o Pepelki, Trnuljčici … To njeno verzijo sem oboževala, kako je šla Trnuljčica po strmih stopnicah in se tam zbodla v prst. Moje potepanje oz. obisk pri Angelci je trajal več ur – celo popoldne. Moja stara mama, ki naj bi me ‘merkala’, se je izgovarjala, da sem ušla, meni pa so ti obiski dali izjemne izkušnje in pogled na svet, kaj pomeni biti spontano varčen in prijazen do narave – danes bi rekli ekološki in trajnosten. Angelca v vsem življenju ni zavrgla toliko smeti kot danes ena družina v enem dnevu. In kar je bilo v 70 letih označeno za posebnost, ko so vsi na veliko uporabljali plastiko in bili vsi ponosni, da lahko stvari zavržejo in kupijo nove,  je bilo v resnici pri Angelci vizionarstvo. Pravljice pa so za otroke sploh največji zaklad, pri Angelci smo jih ob dolgih zimskih popoldnevih poslušali v mraku, brez prižgane luči.

Zanimiva je steklenička z dudo, ki jo Angelca drži v rokah. Vem da se je ta duda posebej nataknila na ‘flašo’.

Slovarček

  • flaša: steklenica
  • na kmetih: na podeželju
  • teta: neporočena ženska pri hiši
  • merkati: paziti
  • potepati se: brez vednosti staršev pohajati po vasi
  • ušla: brez obvestila staršev odšla na obisk v vasi
  • divan: postelja na vzmeteh, neke vrste kavč brez naslonjala
  • ujc: stric

Kraj: Selšček
Datum: okoli 1936
Avtor: Peter Naglič
Zbirka: Matjaž Šporar
Skenirano: neznano
Oblika: datoteka

No comments yet

Dodajte komentar