Skip to content

1936 Selšček – Skednji

8. 02. 2023


Selšček – pogled na skednje in kozolce z južne strani.

Prva na levi je stara Mivča (danes Švigelj) kamnita pajšteba – sušilnica sadja. To je prava hiška, v kateri se je spodaj kurilo, na vrhu pod streho pa se je sušilo sadje. Mivč vrt je bil in je še danes zelo bogato zasajen s češpami, Pepe pa je imel na začetku vasi tudi zelo velik in lepo vzdrževan sadovnjak jablan, kar je tudi razvidno iz nekaterih starih fotografij. Tudi na tej fotografiji je vidnih kar nekaj dreves.

Ta drugo z leve je Mivč skedenj, kjer je bil tudi pod za žito mlatit, tretji z leve je Markotov (Armičev), toplar, ki ga na žalost ni več (na fotografiji so vidni štanti, kjer se je sušilo seno).

Naprej od toplarja je Markotov skedenj, kjer so imeli ravno tako pod za žito mlatit. Kdo je na fotografiji ne prepoznam, verjetno pa kdo od Mivčih.

Naprej od teh objektov se v Selščku odpirajo njive in potem pogled na Slivnico. Stezica, ki je v tej zimski fotografiji vidna pa je vodila od Markotovih na Krajovno, kakor so poimenovane bližnje njive in k Strgulcu. Ko sem bila majhna se je še zelo pogosto uporabljala, moj oče je šel vedno tukaj k Strgulcu.

Slovarček:

  • pajšteba: sušilnica sadja
  • češpe: slive
  • pod: pod iz lesenih desk, kjer se je mlatilo žito
  • toplar: vrsta kozolca
  • štant: del kozolca s prečnimi tramovi med dvema stebroma, kjer se je sušilo seno

Kraj: Selšček
Datum: verjetno med 1936 in 1938
Avtor: Peter Naglič
Zbirka: Matjaž Šporar
Skenirano: —
Oblika: datoteka

One Comment leave one →
  1. 8. 02. 2023 09:08

    Postavna fanta pa sta v uniformi telovadnega društva, zdi se, da Orlov.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: