Preskoči na vsebino

1970/71 Stari trg – 6. b razred

9. 02. 2023


Ti učenci so si izbrali zelo zanimiv prostor za slikanje. Ozadje je enkratno, kar precejšen del Starega trga je na sliki. Stole so postavili na cestišče med Benčinovo hišo in hišo, kjer je bil sedež krajevne skupnosti, frizerski salon, knjižnica in stanovanja. Bila je tudi rojstna hiša akademskega slikarja Lojzeta Perka. Danes je ni več.

Za njimi, na levi, je Delikatesa, pred nedavnim pa je bila tu cvetličarna Nina. Hiše na desni tudi ni več. V njej je živela poštna uslužbenka Iva Krajc, po domače se je reklo pr’ Matjaževih. Vidna sta tudi cerkveni stolp in stanovanjska stavba, ki so jo pred leti temeljito prenovili. Cesto, ki nas vodi na Ulako in v Podcerkev, pa so zastrli učenci. V ozadju kraljuje Ulaka.

6. b je bil številna razredna skupnost – na sliki je 28 učencev, manjka le Maruša Kočevar. Pri pouku je veliko manjkala, ker je imela težave s hrbtenico. Ni pa je to oviralo pri učenju, bila je marljiva, zelo uspešna učenka.

Njihova razredničarka je bila učiteljica biologije in kemije Jožica Grabeljšek por. Jurca. Na Osnovni šoli heroja Janeza Hribarja Stari trg se je zaposlila 1. 9. 1969 in postala razredničarka učencem na sliki. Tu je poučevala štiri leta in jih pripeljala do valete. S 1. 9. 1973 se je zaposlila na Vrhniki pri Ljubljani, njeno delo v Starem trgu pa je nadaljeval učitelj Milan Batis.

Na naši šoli so bila to njena prva delovna leta, orala je ledino na vzgojnem in strokovnem področju. Ti učenci pa so bili živahna generacija in za začetnico precej trd oreh. Bila je nežna duša, dostopna in komunikativna, prav to pa so otroci večkrat izkoristili. Med njimi je ostala trdna vez. Po valeti so se redno srečevali dvajset let v razmiku po pet let in Jožica se je srečanj skoraj vedno udeležila. Počutila se je kot ena izmed njih, bila je nasmejana in družabna. Imeli so si veliko povedati, tudi take stvari, ki so bile morda prej zamolčane.

Letos bodo praznovali 50. obletnico valete in po daljšem odmoru se bodo zopet srečali. Priprave nanjo so že stekle in glavni gost bo seveda Jožica Grabeljšek.

  • Zadnja vrsta: Damjan Ravšelj (Viševek), Rajko Ris (Kozarišče), Frenk Kovač (Podcerkev) in Marjan Ravšelj (Viševek).
  • Srednja vrsta: Milena Perušek (Podcerkev), Marija Kraševec (Lož), Bojana Humar (Lož), Ida Mihelčič (Babna Polica), Martina Nelc (Viševek) in Darja Troha (Babno Polje).
  • Prva vrsta: Mimica – Marija Jurkovič (Markovec), Marta Škrbec (Markovec), Tanja Martinčič (Lož), Bojan Hribar (Iga vas) in razredničarka Jožica Grabeljšek.

  • Zadnja vrsta: Benjamin Kočevar (Lož), Stane Zabukovec (Lož), Lojze Lekšan (Klance) in Vinko Solomun (Dane).
  • Srednja vrsta: Bojan Turk (Iga vas), Ludvik Palčič (Vrhnika), Martin Troha (Babno Polje) in Milivoj Sušanj (Kozarišče).
  • Prva vrsta: Franc Urbiha (Podgora), Ivan Antončič (Babno Polje), Zdravko Mlakar (Lož), Jože Strle (Babno Polje), Lojze Okoliš (Dolenje Poljane) in Jože Levec – Oki (Iga vas).

Viri:

  • Benjamin Kočevar
  • Marija Kordiš
  • Ida Turk
  • Andreja Ravšelj
  • Fani Truden

Kraj: Stari trg
Datum: 8. 6. 1971
Avtor: Jože Žnidaršič st.
Zbirka: Jožica Šumrada
Skenirano: 13. 12. 2022
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
  1. 9. 02. 2023 09:21

    No, tu je res še dobro videti pozneje podrto Krajčevo hišo iz katere izvirajo koledarji Mohorjeve družbe in vezan letnik Pavlihe, o katerih sem nedavno pisala.

    Všeč mi je

Dodajte komentar