Skip to content

1915 Korita – Silvestrovanje

7. 04. 2023


Slika je nastala na silvestrski večer 1915 pol ure pred prihodom novega leta v Koritah pri Kostanjevici na Krasu. Na desni je dr. Rado Primc, ki je bil tudi lastnik fotografije in fotoaparata s katerim je nastala.

Silvestrovanje je potekalo v veselem vzdušju na toplem in v varnem zavetju. Kako so prihod novega leta dočakali vojaki vsaj približno izvemo iz pisanja na razglednici, ki jo je 16. decembra 1915 poslal domov vojak po imenu Štefan.

»Dragi Brat!

Voščim ti in vsem bratom in sestram vesele božične praznike pa za sv. Štefana bežite v cerkev zvečer, ko je postavljeno sveto rešnje telo in zmolte par očenašev v mojem imenu. To obljubo naredi Vinko kadar bo moj god, da bom vedel da ste res v cerkvi, zaprav rečt še ne vem, kdaj bo moj god. Ponavadi je 26., za letos ne vem. Enak pozdrav mami in ati, brat Štefan.«

Več neuradnih božičnih premirij na zahodni fronti prve svetovne vojne leta 1914 je znanih pod imenom »Božično premirje«. O tem pripravljam poseben prispevek. Zima 1915/16 je bila že druga, ki so jo slovenski fantje in možje preživeli na frontah. Božiča in silvestra niso mogli praznovati v krogu domačih. Tisti, ki so se borili na Soški fronti, so si v gorah Posočja v votlinah sami pripravili skromno praznovanje ob drevescu, jaslicah in sveči, ki je razsvetljevala jamo. Obdarili so se s priboljški, ki so jih, vsaj nekateri, prejeli od doma. Največja želja je bila mir. Nemški generali so menili, da morajo vojaki imeti božično drevesce. Leta 1914 so naročili na tisoče majhnih smrečic z okraski in lučkami. V kartonastih škatlah so jih poslali na fronto. Vojaki so jih bili neizmerno veseli. Po novem letu 1915 so se tako na vzhodu kot zahodu ponovno pričeli spopadi. Vojna se je nadaljevala. Decembra leta 1915, 1916 in 1917 so čete ponovno skušale izpeljati premirje v božičnem času, a žal ni bilo uspeha. Spopadi so se nadaljevali brez prekinitve.

Vojak Štefan je veliko dal na svojega godovnega zavetnika. Iz pisanja izhaja, da je Štefanov dan praznoval pobožno z obiskom cerkve. Svetnik goduje 26. decembra, je prvi mučenik ter zavetnik kamnosekov, priprošnjik pri glavobolih in zaščitnik konj.

Kraj: Korita
Datum: 31. 12. 1915
Avtor: Rado Primic
Zbirka: Tone Žakelj
Skenirano: 5. 2. 2021
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: