Skip to content

1953 Stari trg – Trije učitelji

8. 04. 2023


Dva moška in nasmejana mlada ženska med njima so ovekovečeni na fotografiji, ki jo je hkrati z vrsto drugih slik posnel učitelj Vinko Toni v Starem trgu na vznožju Ulake spomladi leta 1953. Tudi na lističu poleg filma piše “april, maj 1953”. Redko naletimo na tako natančen podatek o času nastanka slike.

V ozadju levo se vidi streha nekdanje mehanične delavnice, kjer so znali “popraviti vse, od ure do letala”. Tam sta zdaj – že bivša – banka in avtobusna postaja. V mehanični delavnici je delal tudi mož, ki je imel malo pozneje osebno številko 1 v evidenci zaposlenih v Kovinskem obrtnem podjetju Lož, poznejši Kovinoplastiki – Ivan Škrbec iz Podcerkve, ki je bil potem dolgo tam tehnični direktor.

Zadaj levo malo višje se vidi streha Nižje gimnazije, proti sredini pa v celoti Glažarjeva oziroma Jurjevčeva hiša z gospodarskim poslopjem. Čisto zadaj so Markov hrib in hribi nad Vodicami tja proti Slemcem. Še bolj desno od prizorišča slike je ob cesti proti Nadlesku takrat stal stari Gasilski dom z lesenim stolpom za sušenje cevi; to je tam, kjer je zdaj Lovski dom, zraven njega pa je šla v hrib steza na Mandrge in njive pod njimi – ena od bližnjic, kjer je morda v tem trenutku stal fotograf.

Moški na desni ima oblečeno klasično obleko s hlačami in suknjičem, pod njim pa srajco in visoko zaprt pleten pulover povrh. Ženska nosi svetlo krilo z gubami in tanjši pulover, pod katerim ima bluzo, športnik na desni pa je oblekel hlače, srajco in pulover s kratko zadrgo na prsih. Vsi trije so bili učitelji na Nižji realni gimnaziji Stari trg, kjer v učilnicah najbrž ni bilo preveč toplo, saj o centralni kurjavi niti sanjali niso, razžagana bukova drva za železne peči po razredih pa so vsako sezono s kupa v drvarnico v dolgi vrsti s podajanjem iz rok v roke pospravili učenci pri urah telovadbe. Zgodaj je vstajala Francka Avsec, da je še pred poukom zakurila v pečeh in poskrbela, da dijakov in učiteljev ni preveč zeblo. Med odmori je v peč nalagal reditelj.

Prof. Avsec je na tej fotografiji poleg Slavka Bergleza, ki je učil telovadbo, prepoznal še učiteljico Nado Debevec z Rakeka, sestro Toneta Debevca, rakovškega borca, ki je bil svoj čas direktor v usnjarni Vrhnika, kolikor toliko zanesljivo pa tudi matematika Maksa Pagona iz Cerknega.

Maks Pagon iz Cerknega je učil matematiko na Nižji realni gimnaziji Stari trg.

Nada Debevec z Rakeka. Bila je razredničarka v razredu, kamor je hodila Vanda Avsec,
sestra informatorja, ki je prepoznal osebe na sliki. Mogoče je učila slovenščino.

Slavko Berglez od blizu. Rojen je bil menda na zanimiv dan: 31. 3. 1933.
Tu je v vlogi učitelja telovadbe, pozneje pa je dolgo delal v kadrovski službi Kovinoplastike.

Viri:

 • Prof. Anton Avsec, Medvode, marec 2023, ustno

Kraj: Stari trg
Datum: april, maj 1953
Avtor: Vinko Toni
Zbirka: Vinkotov kufr
Skenirano: 25. 6. 2014
Oblika: negativ 135

2 komentarja leave one →
 1. Ivanka Gantar permalink
  8. 04. 2023 09:47

  Nada Debevc, por. Polak je bila v šolskem letu 1971/72 in kasneje moja razredničarka in učiteljica slovenskega jezika na OŠ Rakek.

 2. Tatjana permalink
  8. 04. 2023 11:16

  Moja tudi…..in srbohrvaščino nas je tudi učila.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: