Skip to content

1983 Cerknica – Delovna akcija stanovalcev soseske Za vrtovi

2. 05. 2023


Če se spomladi sprehajamo po cerkniških ulicah, z vseh vrtov hiš poleg ptičjega petja slišimo tudi zvoke krampov in motik, ki prekopavajo od zime zbito zemljo, motornih žag, ki režejo od snega in ledu polomljene veje, ter tudi že prve kosilnice. Pomlad je torej čas, ko si končno lahko zopet uredimo svoje priljubljene domače zelene kotičke.

Urejeno in zeleno okolico pa imajo radi tudi prebivalci stanovanjskih blokov. Danes bi verjetno za njeno ureditev upravitelj stavbe najel specializirano podjetje, vključil bi se še kakšen krajinski arhitekt in poklicni vrtnar. Pred natanko 40 leti pa so stanovalci soseske Za vrtovi stvari vzeli kar v svoje roke. In to dobesedno.

Hišni svet stanovalcev novozgrajenih blokov Za vrtovi, danes Cesta na jezero, je spomladi 1983 sklenil, da ozelenijo in uredijo svojo okolico. Soseska s štirimi med seboj povezanimi bloki, ki jo je gradilo cerkniško gradbeno podjetje Gradišče, je bila namreč takrat ravno dograjena. V nova stanovanja so se v letih 1981 in 1982 vselile predvsem mlade družine.

Delovne akcije urejanja okolice se je udeležilo kar lepo število stanovalcev. Vsak je prinesel svoje orodje, s pomočjo katerega so sadili drevje in grmovnice, nanašali in grabili zemljo za travnate površine, s karjolami vozili odpadni material … Pri urejanju pa so se držali načrta za posaditev, ki ga je pripravil Fortunat Kotnik – Ferdo, prav tako eden izmed stanovalcev soseske. Ferdo je bil zaposlen v Gozdnem gospodarstvu Postojna (obrat Cerknica), zato je tudi priskrbel sadike.

Delovna akcija se je vsekakor uspešno zaključila, saj okolico blokov še danes krasijo takrat posajena drevesa. Stanovalci pa so verjetno tudi skupaj proslavili svoje odlično opravljeno delo.

Vsak udeležencev akcije je opravljal svoje delo – od leve proti desni: jamo koplje Srečko Knap, pomaga mu Slavko Kraševec, zadaj je Fortunat Kotnik – Ferdo, v ospredju z lopato Stane Rupar, za njim pa še Vito Kranjec, Janez Rovan, Mirko Jadrič in nepoznan.

Po štiridesetih letih smo v beli jopi prepoznali Janeza Rovana, poleg s kapo je Miro Jadrič, desno pa Vito Kranjc.

Okolica je še neurejena. Kmalu bo dobila lepšo podobo. V ozadju naselje Golan. Na fotografiji smo prepoznali: Vito Kranjec in Ivo Lončar.

Na fotografiji je v ozadju še neposeljen Peščenk ter na desni stari vrtec. V ospredju pa nekaj udeležencev delovne akcije – od leve proti desni: Slavko Kraševec, Srečko Knap, s samokolnico neznan, s krampom Bernard Mlakar, poleg Fortunat Kotnik – Ferdo, ostali neznani.

Srečko Knap in Slavko Kraševec.

Na mestu, kjer danes stoji nova soseska, je bil pred 40 leti stal hlev. Na fotografiji od leve proti desni: Janez Rovan, Slavko Kraševec, Vito Kranjec, dva neznana, skrajno desno Mirko Jadrič.

Slovarček:

 • karjola: samokolnica

Prispevek je napisal: Leon Melink.

Kraj: Cerknica
Datum: spomladi 1983
Avtor: Leon Melink
Zbirka: Leon Melink
Skenirano: neznano
Oblika: datoteka

2 komentarja leave one →
 1. Anonimno permalink
  2. 05. 2023 09:36

  Na zadnji sliki je s krampom v roki Boris Bombač.

 2. Anonimno permalink
  6. 05. 2023 14:41

  Mož z brado je mogoče Božo Nelc, vsaj po velikosti sodeč

Dodajte komentar

%d bloggers like this: