Skip to content

Cerknica 1964 – Pred vrtcem

5. 06. 2023


Skupinica otrok, ki je leta 1964 obiskovala vrtec v Konedicovi hiši na Gerbičevi ulici, oziroma po domače Mali gasi. Z njimi sta slikani dve kuharici, kar lahko pomeni, da je slikala katera od vzgojiteljic. Slikali so se pred vhodom. Lepo vidimo, da so na  varnem za ograjo, ki je mejila na cesto. V tej hiši so bile poleg učilnic, še kuhinja, pisarne, skladišče, zgoraj pa tudi stanovanja. Gospa Marinka Kralj je bila upraviteljica vrtca, njena družina pa je v vrtcu tudi stanovala. Za hišo je bil tudi velik vrt, na katerem so se igrali. Tu so vzojiteljice sadile solato, jagode in maline. Iz sadežev so kuhali celo marmelado.

Praktična rešitev za odvečna oblačila. Obešeno kar na vratih. Lastnica slike se spominja, da je hodila v vrtec zelo dolgo. Od zaključene porodniške in odhoda mame v službo, pa vse do vstopa v šolo. Otroci so lahko hodili v vrtec na kosilo tudi še kasneje, po končanem pouku. Učilnice so ogrevali z zelenimi Lucovimi pečmi. Imeli so tudi krušno peč. Peči so kurile same vzgojiteljice, prav tako so si same pripravljale podneto. Ob vratih je zelo pihalo, zato so pred vrata pokladale zvite odeje. Na krušni peči je še posebej užival Matjaž. V vrtec je hodil med prvimi zgodaj zjutraj in takoj zlezel na peč. Velikokrat je že njegov oče ob prihodu povedal vzgojiteljici, da si Matjaž želi na peč. Tam sta nato skupaj z vzgojiteljico počakala na ostale otroke. V skupini so bili otroci različnih starosti. Mojca je na sliki stara približno eno leto. Vzgojiteljica je bila nadomestna mati. Med njimi so se spletle prijateljske vezi, otroci so radi hodili v vrtec, saj je bilo vzdušje zelo domače. Zato so nekateri otroci celo jokali, ko je bilo treba iti domov. Večji otroci so lahko pomagali namazati kruh s pašteto.

Matjaž je bil živahen, razigran in z vsemi žavbami namazan fantič. Vzgojiteljicam je vztrajno pripovedoval, da ima doma dva konja. Močno si je želel, da bi jih šli skupaj pogledat. Pa je dočakal ta dan, ko se je skupina odpravila na sprehod do njegovega doma, na ogled teh konjev. Doma jih je veselo peljal na podstrešje, kjer je imel sliko z dvema konjema.

V prijateljskem objemu čez ramo sta prva z leve Silvana Lah  neznana1 in Vito Kralj. Sledi Zlatko Mehadžič. Pred njim najmanjšega ne prepoznamo, naprej sledi Andreja Kralj. Za njo otroka v kapi z belo črto ne poznamo. Sledi Zlatka, starejša sestra iz družine Kralj. Pred njo je Lado Šivec. Otrok s kapico na glavi je neznan Silvana Lah1. Na kolenih kuharice Albine Repež sedi Mojca Tušar in najmanjšega, ki sedi na stopnici, prav tako ne prepoznamo.

V zadnji vrsti je kuharica Vera Abram, sledita še Marjan David in Matjaž Kebe.

Viri:

  • Mojca Tušar
  • Matjaž Kebe
  • Anica Kranjc
  • Vito Kralj

1 Sprememba 28. 6. 2023

Kraj: Cerknica
Datum: 1964
Avtor: neznan
Zbirka: Mojca Tušar
Skenirano: 6. 3. 2023
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
  1. Anonimno permalink
    5. 06. 2023 17:40

    Zanimiv in dragocen spomin.

Trackbacks

  1. Cerknica 1964/66 – Spomini na vrtec | Stare slike

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: