Skip to content

1952 Stari trg – Prva tekma v smučarskih tekih po vojni

6. 06. 2023

Na sliki iz leta 1952, ki jo je na vznožju Ulake pri Ljudski šoli oziroma Kolajevi hiši v Starem trgu posnel neznan avtor (lahko bi bil Vinko Toni ali pa Lojze Tomec), je vrsta smučarskih tekačev pionirjev, starih kakih 13 let. Oblečeni, obuti in pokriti so tako kakor vsak zimski dan, nekateri v suknjiče, drugi v jope, eden ima pumparice, ostali dolge hlače. Smuči in palice so obrtniško ali domače delo – lesene, z usnjenimi vezmi in preprostim kovinskim okovjem. Če se prav spomnim, so pred vojno in morda tudi še po njej smuči izdelovali v Starem trgu pri Voljčevih, nekaterim pa so jih naredili očetje, strici ali starejši bratje. Zdi se, da je posnetek nastal že po tekmi, vsaj sodeč po mokrih hlačnicah in zariplih licih …

To je bila v Loški dolini prva smučarska tekma po vojni, in sicer je šlo za prvenstvo Okraja Postojna, kamor je tedaj spadala tudi Loška dolina. Še ne deset let stara nova država FLRJ je takrat zelo podpirala masovno fizkulturo in dediščino predvojnega Sokola je tudi v Loški dolini prevzelo društvo TVD Partizan. Tedanji uradni odnos do športa in telesne kulture ponazori besedilo v koledarčku Enotnih sindikatov, ki ga je leta 1947 izdal Glavni odbor ES Slovenija. Na strani 87 kot moto k članku beremo Titovo misel: “Tudi jaz sem fizkulturnik in smatram, da to ni luksus, temveč življenjska potreba.” Sledi članek Silva Furlana o vlogi, organizaciji in ciljih množične fizkulture v FLRJ … (Mimogrede: zgornji Titov stavek nevede potrdi Jože Vidic, ko v knjigi Krik v Dragi posreduje spomin gorenjskega kolarja Franca Golca, ki je “pred prvo svetovno vojno delal v Kamniku in tam pri telovadnem društvu Sokol spoznal kovinarja Josipa Broza iz Kumrovca, navdušenega telovadca …”)

Taka politika je vladala v vsej državi in tudi v Loški dolini je po vojni športni duh spet še kako oživel. Zlasti fantje in dekleta, pa tudi šolarji so se množično udeleževali popoldanske ali večerne vadbe v telovadnici TVD Partizan in na njenem dvorišču. Poleg orodne telovadbe in smučanja so bile priljubljene igre z žogo, posebno odbojka in nogomet, za možganske mišice pa je delovalo živahno šahovsko društvo, kjer se je kalil tudi Viktor Kraševec, poznejši doktor fizike in šahovski mojstrski kandidat. Najboljši orodni telovadec je bil okoli leta 1953 Slavko Berglez, mnogi drugi pa tesno za njim. Posebno spreten, močan v rokah in dobro treniran je bil Malarjev Edo z Mandrg v Starem trgu, ki je menda napravil stojo na rokah kar na ograji Nebotičnika v Ljubljani, med veletočem na bradlji se je bil sposoben ustaviti v navpičnem položaju, seskok pa je napravil s saltom … On je nekaj veljal tudi v republiškem merilu …

Na zgornji sliki so, opremljeni z velikimi startnimi številkami, naslednji fantje, gledano od leve:

 • Silvo Brus (Vrhnika)
 • Edo Župančič (Štorovo)
 • neprepoznan
 • Matija Glažar (Lož)
 • Jože Sterle – Mlakarjev (Škrilje)
 • Janez Hlapše (Lož)
 • Prezelj iz internata
 • Franc Plos (Stari trg)

Tudi deček, ki v ozadju kuka med šestim in sedmim tekmovalcem je neznan, ve pa se, da je bil starter že na tisti tekmi Vinko Turšič iz Loža.

Proga je potekala izpred šole v Podlož, nazaj čez Kopavnik v Dane, čez polje mimo Podcerkve v Nadlesk in na Nadleški hrib, potem pri Belčevi hiši navzdol in skozi Stari trg nazaj na ravnino pod Ulako pri šoli. Dolžina je bila 10 km.

Med pionirji je zmagal Jože Sterle s številko 15 in za svojo prvo nagrado dobil knjigo V deželi pravljic in sanj, ki jo hrani še danes. Do zmagovalnega trenutka na tej sliki si je že opomogel od hudih vojnih časov in tudi nekoliko pozabil na smrtni strah, ki so ga s sestro in materjo doživeli še štiri dni pred koncem vojne, 5. maja 1945. V njihovo vas je vdrla skupina Mongolov*, ki so bili v nemški vojski, devet jih je bilo. Vaščane so nagnali skupaj in vanje uperili puške in strojnice. Mlakarjeva Jože in Marija sta z mamo stala pod jablano, z ganka pa je vanje meril Mongol s strojnico. Mama se je tresla v smrtnem strahu in vpila: “Lej, ko bo sprožil! Lej, ko bo sprožil!” ter tiščala otroka k sebi. A vojaki so bili predvsem lačni in so iskali hrano. Eden je ujel kokoš, ji mimogrede zavil vrat in si jo zatlačil v žep … V tistem so se od gozda sem približali partizani in po vsiljivcih so zaropotali streli, vojaki so se razbežali, popadali, izginili. “Do Cerknice ni prišel nobeden …” so povedali pozneje … Dečka Jožeta so težke vojne in povojne izkušnje hudo prizadele, a tudi prekalile. Na tej sliki iz leta 1952 že prvič tekmuje v smučarskih tekih in tudi zmagal je. Imel je rad ta šport in pozneje dosegal še več lepih rezultatov. Treniral ga je stric, Franc Kandare, državni prvak v smučarskih tekih; kadar on ni utegnil pa sovaščan Tone Kandare, tudi uspešen smučarski tekač. Jože je za trening tiste čase vsak dan po šestkrat tekel na vrh Devina, na Klance, pa nazaj v Dane …

Nekaj o njem in smučarskih tekih v Loški dolini že piše tudi na Starih slikah.

Zelo dobro se Jože še spomni, kako je za naslednjo zmago, bilo je na Blokah, kot še eno nepozabno nagrado dobil modro ročno pleteno jopo, ki jo je nekdo od domačinov prispeval v sklad za nagrade, čez dve leti pa v Loškem Potoku ob otvoritvi skakalnice za tretje mesto osebno tehtnico …


Nepozaben dogodek in trajen spomin nanj … zgodovina.


Tu se je Jože Sterle kot že prekaljen tekač udeležil 42-kilometrskega maratona na Črnem vrhu. Na sliki iz leta 1979 ima sodobno smučarsko opremo z ozkimi smučmi, posebnimi tekaškimi čevlji in lahkimi palicami, obleka je tudi namenska in na rokavu se vidi emblem kluba. Za katero ekipo je tekmoval? Smučarski klub Kovinoplastika mogoče? Številka na njegovih prsih je 101, kar govori o tem, da je šlo za številno udeležbo.

V tistem obdobju so bile skoraj vsako leto smučarske tekme tudi v Loški dolini. Smučanje je zelo podpirala Kovinoplastika in poleg njene sindikalne ekipe, šole in mogoče še koga iz doline so prihajale tekmovat tudi ekipe JLA z garnizona v Velikih Blokah, ekipa iz Kočevja in Trgovsko podjetje Nanos Postojna … pa tudi druge iz regije ali/in iz sindikatov in klubov kovinske branže … Praviloma je bil v tekmovalni komisiji še vedno veteran Vinko Turšič, zagnan športni funkcionar …

Jože se je v življenju udeležil številnih tekem. V jasnem spominu je ostala Planica in Maratona treh dežel, kjer je proga potekala iz Slovenije v Avstrijo, Italijo in nazaj …

Pisanih spominov zvrhan koš. Ta na sliki je star čez 40 let … Takrat so bile zime vsaj za silo še normalne.


Na tej sliki je Jože s številko 353 na prsih udeležen na VIII. Trnovskem maratonu leta 1983. Star je bil 44 let, uvrstil se nekje v sredini.

Resno je tekmoval do leta 1958, ko je šel v JLA. Potem je šel v službo v Kočevje in za redne treninge ni bilo več pogojev. Vseeno pa je  rekreativni smučarski tek ostal zanj vseživljenjski šport in smučarski dogodki pomembna obogatitev v življenju.

Še to: kmalu po prvih zmagah je mladi Jože postal član ljubljanskega smučarskega kluba Enotnost, enako kot njegovi uspešni vrstniki iz Loške doline. Poleg njega so bili tam še Danci Špehar, Drobnič, Tone Kandare in še kakšen, prijavil pa jih je že omenjeni Franc Kandare, ki je tudi sam tekmoval za ta klub. Enotnost je premogla dovolj sredstev, da je tekmovalcem povrnila vsaj potne stroške, medtem ko od domačega TVD Partizan niti tega niso mogli pričakovati.

Vseeno so bili tista leta še drugi zelo dobri smučarski tekači v Loški dolini, povedano takole na pamet: najprej že omenjeni Franc Kandare, Mihletov iz Dan – državni prvak Jugoslavije v smuških tekih leta 1954 na Pokljuki. Bil je tudi na svetovnem prvenstvu na Švedskem in je Jožetu, ki mu je v odsotnosti več tednov krmil živino, prinesel v zahvalo toplo karirasto srajco, sebi pa kupil majhen radio, ki je bil velika atrakcija … Uspešno je tekmoval še Tone Kandare, dobri in vztrajni rekreativci pa so bili tudi Franc Levec, pravzaprav dva s tem imenom, brata Tone in Vinko Martinčič pa še kdo, ki bi si zaslužil zapis. Pri ženskah se je odlikovala Marija Kandare, mladinska državna prvakinja, tudi doma in Dan.

Smučarski tek je bil tista leta v Loški dolini paradna disciplina, pozneje pa so se mlajše generacije odlikovale v biatlonu. Krona teh prizadevanj je bila udeležba na zimski olimpijadi v Sarajevu leta 1984, ko je Janez Ožbolt dosegel 9. mesto …. A o tem naj pišejo drugi, ki se res razumejo na šport in imajo boljši spomin – da ne bom delala zmede in krivice.

* Mongoli v nemški vojski: ni mi uspelo ugotoviti, kdo natanko so bili in zakaj so bili v sestavi takratne nemške vojske, čeprav sem o tem večkrat slišala in brala.

Viri:

 • Jože Sterle, Dane – Škrilje, maj 2023, ustno
 • Tone Šepec, Stari trg, maj 2023
 • Koledarček Enotnih sindikatov Slovenije, 1947

Kraj: Stari trg
Datum:1952
Avtor: ni znan za nobeno sliko
Zbirka: Jože Strle
Skenirano: 8. 3. 2023
Oblika: 3 fotografije

8 komentarjev leave one →
 1. Anonimno permalink
  6. 06. 2023 08:26

  Pozdrav,

  manjši popravek, Janez Ožbolt je dosegel 9. mesto v biatlonu, disciplina 10 km šprint, OI Lillehammer ’94.

 2. 6. 06. 2023 08:55

  Hvala lepa za popravek! Saj se mi je zdelo, da morda nekaj ne bo v redu, a sem zaupala “urbani legendi” … Se opravičujem bralcem in Janezu Ožboltu.

 3. anonimnež permalink
  7. 06. 2023 13:16

  Maraton treh dežel /imenoval se je Tek treh dežel / -SKI Tour – je imel start v Kranjski gori, nakar smo tekli v Italijo, cilj pa je bil v Avstriji. Podelitev nagrad najboljšim je bila v Trbižu (Italija). Tek sem pretekel v letu 1984. Tedaj smo v Italiji nabavili kavo, tudi bencinske črpalke so jo imele saj je v nekdanji državi ni bilo moč kupiti. Pri povratku iz Italije domov z avtobusom je bil v njem strahovit duh po kavi. Italijanski carinik ni nič rekel, na naši strani pa je carinik dejal, da upa, da ima vsak le 1 kg kave. Po oceni nas potnikov – tekačev jo je bilo vsaj 50 kg.

 4. 7. 06. 2023 13:40

  Hvala za vašo dopolnitev!

  • Anonimno permalink
   9. 06. 2023 11:18

   V nemški vojski so se vsekakor borili vojaki rumene rase. Nemci so imeli navado vsem vojakom, ki so iz rumene rase v njihovih vrstah izhajali, reči Mongoli. Ni nemogoče, da so bili v njihovih vrstah tudi pravi Mongoli, ampak najbolj pogosto je šlo za Tatare, Tadžikistance, Kazakstance, Kirgizijce in pripadnike drugih osrednjeazijskih ljudstev, kar je bilo skoraj zagotovo v tem primeru.

   Kako so pripadniki rumene rase prišli v nemško vojsko? Vedno je šlo za sovjetske vojne ujetnike, ki so jim Nemci ponudili možnost boja za nemško vojsko, kar je bilo vsekakor dosti bolje, kot umiranje na obroke v taboriščih, kjer so Nemci hirali slovanske sovjetske vojne ujetnike, zato so ti ljudje seveda to sprejeli, saj jim je bilo čisto vseeno, za koga se borijo, ker do Sovjetske zveze niso imeli nobene ali skoraj nobene pripadnosti. Seveda bi veliko raje videli, da bi jih pustili pri miru in se jim ne bi bilo treba boriti. Ti vojaki so potem krožili po bojiščih vsega sveta.

   Znana sta primera dveh vojakov, ki sta na koncu oba pristala v zavezniškem ujetništvu v Evropi.

   Prvi je Kitajec Yang Kyoungjong. Konec 30. let 20. stoletja so ga mobilizirali Japonci, ki so tedaj napadali Kitajsko. Ujeli so ga Sovjeti in ga stlačili v sovjetsko uniformo, ko so jih napadli Nemci. Potem so ga ujeli Nemci in ga oni mobilizirali. Na koncu so Kitajca ujeli Američani med invazijo na Normandijo.

   Drugi primer pa je še bolj neverjeten. Dva Tibetanca sta s Tibeta po pomoti zašla v Sovjetsko zvezo, kjer so ju poslali v delovni bataljon. Ko je izbruhnila vojna z Nemčijo, so ju kot sovjetska vojaka poslali na fronto. Tam so ju ujeli Nemci in ju mobilizirali ter poslali na fronto v Severno Afriko. Potem so ju poslali v Francijo, kjer so ju v Normandiji ujeli Britanci. K njima so poslali profesorja slovanskih jezikov z Oxforda, ker so domnevali, da sta mobilizirana Sovjeta, a ju seveda ni nič razumel. Mimo je prišel Britanski narednik, ki je dolgo služil na severni indijski meji in je takoj spoznal tibetanski jezik. Nato so se lahko pogovorili. Odkar so ju zaprli, Sovjeti je bilo prvič, da sta sploh koga razumela. Nista se naučila niti rusko niti nemško.

   Tisti “mongolski” vojaki, o katerih pišete, so se najverjetneje za Nemce borili samo zato, ker niso imeli druge izbire, saj so lahko le tako preživeli. Podobno kot slovenski mobiliziranci. Je pa res, da so za evropske razmere Azijci bili tedaj zelo divji ljudje in je popolnoma logično, da so bili vaščani na smrt prestrašeni.

 5. 9. 06. 2023 12:35

  Spoštovani,
  najlepša hvala za obširni komentar, s katerim ste izdatno obogatili ta prispevek in potešili mojo in gotovo tudi radovednost mnogih bralcev te spletne strani! Zdaj smo lahko prepričani, da v pripovedi o Mongolih v Loški dolini in drugih podobnih ne gre za pomoto. Kako vojna čudno in usodno premeša ljudi!
  Se priporočam za še kakšno pojasnilo tudi ob naslednji zagati te vrste!

  • Anonimno permalink
   9. 06. 2023 19:14

   Malenkost. Pa še drugič, če bom le kaj vedel. 🙂

Trackbacks

 1. 1961 Kočevje – Spomini avtoprevoznika | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: