Skip to content

Cerknica 1964/66 – Spomini na vrtec

31. 07. 2023


Nekaj o vrtcu v Konedicovi stavbi na Gerbičevi ulici je že bilo napisanega v prispevku Pred vrtcem objavljenim 5. 6. 2023. K tej stavbi je spadal tudi velik vrt, na katerem so otroci lahko brezskrbno uživali. Postavljen so imeli vrtiljak, prostora za igranje je bilo več kot dovolj. Ograja okrog vrta je nudila otrokom varnost. Sladkali so se z malinami in jagodami. Kljub skromnim pogojem so se otroci počutili domače, varno in so v vrtcu zelo uživali. Imamo nekaj slik iz različnih letnih časov in v razmaku nekaj let.

  • Fantje v prvi vrsti z leve: Renato Horvat, Marko Otoničar, Samo Arko, Zlatko Mehadžič, zadaj mogoče Franc Opeka in Gorazd Markovčič.
  • V drugi vrsti dekleta Silvana Lah, Verena Pegan in Leonora Bahun.

Tukaj na sliki je Verena le ena izmed deklic, ki je vrtec obiskovala. Mogoče se ji je že v takrat posvetilo, kje bo preživljala svojo službo. Čez približno deset let se je sama zaposlila kot medicinska sestra v vrtcu na Rakeku in nato še v Cerknici, kjer je vztrajala vse do upokojitve. O njeni službeni poti smo lahko prebrali v prispevku ob 50-letnici vrtca na Rakeku, dne 26. 5. 2023.

  • Spredaj v travi sedita Samo Arko in Marko Otoničar.
  • V drugi vrsti so štirje malce starejši dečki: Matjaž Kebe, Ljubo Vidmar, Vitko Kralj in Vlado Bogdanovič.
  • Zadaj na vrtiljaku: prva deklica s čopkom las na glavi je Brigita Bogdanovič, deklice v rutki ne prepoznamo, za njo je Alenka Lah.
  • Spredaj v srajčki s črtami je Zlatka Kralj in ob njej Marjanca Toni. Za njima deklice v kapici ne prepoznamo.
  • Sledijo še deček Romano Abram, Andreja Kralj in Silvana Lah.

Po naštetem lahko ugotovimo, da sta bila v isti skupini starejši brat in mlajša sestrica Bogdanovič, pa vsi trije otroci iz družine Kralj: Zlatka, Vito in Andreja. Skupaj sta tudi soseda iz Vidma Matjaž in Ljubo.


Tudi pozimi je bilo na vrtu za vrtcem zelo živahno. Brezskrbno so se sankali, kepali in delali snežake. V ozadju vidimo del hiše, kjer je bil vrtec in leseno barako, verjetno prostor za drva. Ta baraka stoji še danes in tukaj ima svoj prostor motoristični klub Krokarji.

V snegu prvi z leve je nasmejani Vito Kralj, za njim dečka ne prepoznamo in zadaj je upravnica vrtca Marinka Kralj, ki je hkrati mamica trem otrokom na sliki. Sledijo otroci na sankah: Zlatka Kralj, mogoče Zlatko Mehadžič, Andreja Kralj in Silvana Lah.

Pred nami je še samostojna slika s Silvano Lah, ki nam prikazuje sproščenost na povsem naravnem igralu. Otrok ne rabi veliko, da je vesel in razigran. Včasih so se vsake malenkosti razveselili in se z vsem in na vsem znali igrati. Najlepše je bilo v naravi in vse se je dogajalo povsem spontano. Danes je žal povsem drugače.

Silvana se spominja revije Najdihojca, ki je bila priloga časopisa Delo. Menda so predstavljali vse vrtce po Sloveniji in v eni je bil predstavljen tudi vrtec v Cerknici. Na takratni naslovnici je bila slikana Silvana. V rokah je imela kruh namazan s pašteto. Na mizi pa je stal krožnik s piškoti, čajnimi kolutiči, kot so jim rekli. Lepi spomini.

Viri:

  • Silvana Kavčič

Kraj: Cerknica
Datum: 1964-66
Avtor: neznan
Zbirka: Silvana Kavčič
Skenirano: 5. 6. 2023 in 28. 6. 2023
Oblika: 4 fotografije

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: