Skip to content

1944 Hribljane – Karol Rot

30. 09. 2023

V času, ko sem v arhivih službeno prebiral dokumente Rupnikovega bataljona, to je bilo v letu 1982, mi je v roke prišel originalni dokument, napisan v nemščini in preveden v slovenščino. Poročilo je napisal nemški major, ki je poveljeval Nemcem in domobrancem Rupnikovega bataljona v boju s partizani nad vasjo Hrbljane.

Poročilo opisuje borbo, ki je bila pozimi 25. 1. 1944. Domobranci in Nemci so napadali enoto partizanov, ki so se umikali z ranjenci proti Blokam. Umik omenjene partizanske enote z ranjenci je ščitil partizan Karol Rot s puškomitraljezom. Nad vasjo Hribljane je bil dobro vkopan in zaščiten. Preprečil je, da bi domobranci in Nemci obkolili umikajoče partizane in ranjence. Tako se jim ju uspelo rešiti.


Partizanski mitraljezec Karol Rot je po umiku partizanov ostal sam in zadrževal napredovanje Nemcev in domobrancev. Da bi ga onemogočil, se je poveljujoči nemški major odločil, da partizanskega mitraljezca onemogoči s strelom iz minometa. Strel je bil tako natančen tako, da je mina priletela naravnost v mitralješko gnezdo. Karol Rot neposrednega zadetka ni preživel.

Po koncu boja je poveljujoči nemški major zahteval, da se domobranci in Nemci postavijo v vrsto in s strelom iz pušk izkažejo čast hrabremu partizanu. Na koncu je imel še govor posvečen partizanu, ki je sam zadrževal močno enoto. Padlega partizana jim je dal za primer junaštva in kako se je treba boriti. Poudaril je, da Nemčija v bitki pri Stalingradu, ne bi bila poražena, če bi imela tako hrabre borce.


Posmrtne ostanke Karola Rota so domačini pokopali na pokopališču pri Sv. Vidu nad Cerknico. Kasneje so bili prenešeni v žarni grob na pokopališču v Cerknici.

Prispevek je po spominu napisal: Franc Mihelčič.

Kraj: Hribljane
Datum: 1944
Avtor: neznan
Zbirka: Silvo Rot
Skenirano: 18. 8. 2023
Oblika: fotografija in dokument

No comments yet

Dodajte komentar

%d