Skip to content

1961 Postojna – Gledališka predstava

29. 09. 2023


S plakatom so vabili na gledališko predstavo z naslovom Včeraj popoldne. Gospa Helena Lovrenčak je napisala, da naj bi se to dogajalo leta 1960, plus-dve leti. Ugotovitev je točna. Igro so odigrali leta 1961. Igralci – maturanti Gimnazije Postojna, ki so nastopali, so maturirali v šolskem letu 1960/61. Režirala je prof. Boža Brecelj, scenograf je bil prof. Marjan Vagaja. Čudi me, da je prof. Brecljeva dovolila izobesiti plakat z napako, saj je bila profesorica slovenskega jezika. Avtor igre je Mire Štefanac. Na plakatu piše, da bodo uprizorili igro Mira Štefanac, pravilno bi bilo »Mireta Štefanca« (Preverjeno pri najboljši profesorici slovenščine!). Sem pa nekoč nekje prebrala, da je imela prof. Brecljeva rada literaturo, slovnice pa ne. Morda je zato ni motilo ali pa plakata ni videla.

Prof. Boža Brecelj se je rodila 28. julija 1919 v Ljubljani. Po končani gimnaziji je diplomirala na Filozofski fakulteti, smer slavistika. Sprva je poučevala v Novem mestu. Kasneje so jo premestili v Postojno, nato za nekaj časa v Ilirsko Bistrico in ponovno v Postojno. Tu je poučevala 31 let. Študirala je tudi glasbo in v gimnaziji poučevala osnove glasbene estetike. Bila je članica republiškega združenja za filmsko vzgojo. Skupaj z mladimi je izdajala literarno glasilo Glas Krasa, vodila literarne krožke, dramatiko, recitacije in sodelovala v družbenokulturnih institucijah. Velik del svojega časa je posvetila postojnskemu gledališču Svoboda. Na področju kulture je bila aktivna tudi v Ilirski Bistrici. Leta 1975 je prejela republiško odličje ZKO Slovenije z zlatim listom. Ob tridesetletnici dela je prejela Red republike z bronastim vencem. Umrla je leta 2007. Pokopana je na Rakeku.

Marjan Vagaja (1932 -2019) je bil profesor matematike na postojnski gimnaziji kratek čas. Ostalo delovno dobo je preživel na Gimnaziji Poljane. Bil je prejemnik priznanja DMFA Slovenije za uspešno strokovno in pedagoško delo na področju matematike.

Mire Štefanac (1923 – 2006) je bil pisatelj in dramatik, menda tudi pedagog.

Igra »Včeraj popoldne« pripoveduje o dekletu, ki ima vsega na pretek: sobo, polno oblek, radio in tudi že avto na vidiku. V njenem domu pa manjka topline in prijateljskega vzdušja. Oče se zanjo ne zanima, mati zanjo ne skrbi. Živijo drug mimo drugega. Ne kregajo se in tudi pogovarjajo ne. Starša imata neodložljiva pota, službene in družbene obveznosti. Z igro je avtor predstavil probleme sodobne družine v sodobni družbi.

Slovarček:

  • DMFA Slovenije: Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije

Viri:

Kraj: Postojna
Datum: 1961
Avtor: —
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 27. 8. 2023
Oblika: plakat

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: