Skip to content

1970 Cerknica – Vagoni na Brestu

21. 10. 2023


Nenavaden prizor iz Cerknice: železniški vagoni pred skladiščem tovarne Brest.

Železniški avtopromet (ŽAP) je bil nekoč podaljšana roka železnice, ki je tovor od železniške postaje dostavila do končnega uporabnika oz. kupca. ŽAP je bil formalno ustanovljen leta 1958, cestne prevoze pa so začeli izvajati leto dni kasneje. Poleg klasičnih dostavnih tovornjakov je imel ŽAP v voznem parku tudi cestne vlačilce in transporterje za prevoz vagonov po cesti, da na postajah ni bilo potrebno prekladati tovora na tovornjake ali obratno. Prepeljane razdalje vagonov po cesti so sicer znašale le nekaj kilometrov v radiju postaj.

Leta 1970 je ŽAP začel dostavljati tovorne vagone v cerkniški Brest, saj so ob novem skladišču zgradili tudi nov industrijski tir. Vagon se je na postaji Rakek s pomočjo vitla na vlačilcu in mobilne rampe povlekel na 10-osni transporter. Cestni vagonski vlačilec je bil znamke OM Titano, sicer pa so imeli v ŽAPu še Tatre, Faune in Magiruse. Ko je bil vagon naložen, je vlačilec priklopil transporter in počasi odpeljal proti 5,5 km oddaljenemu industrijskemu tiru Brest. Transport po cesti se je premikal po polžje in je predstavljal velike ovire v prometu. A k sreči tedaj na cestah še ni bilo toliko pločevine kot danes. Zaradi izredne višine je zelo “trpel” tudi lipov drevored med Rakekom in Cerknico.  Dobro je bilo tudi to, da je zdržal most čez Cerkniščico. Ko je pošiljka z vagonom prispela na Brest, se je postopek ponovil v obratnem vrstnem redu. Na Brestu so vagone lahko premikali od enega do drugega skladiščnega prostora. Ko so bili naloženi, so jih ponovno zapeljali na transporter in jih odvlekli na Rakek. Posadko pri transportu sta sestavljala voznik tovornjaka in delavec.

Vagonski vlačilec OM Titano z 10-osnim transporterjem in vagonom na industrijskem tiru Bresta v Cerknici leta 1970. Italijanski tovornjaki so imeli volan na desni strani kabine.

Tedaj je šlo za nov tržni segment Bresta in železnice, da bi pocenili transport z Brestovimi izdelki in skrajšali čas prekladanja na Rakeku, a rakovški ramparji zaradi tega še zdaleč niso izgubili svojega dela. Na industrijskem tiru so se vagoni ob rampi lahko premikali od enega do drugega skladiščnega prostora. Izdelki v vagonih so bili namenjeni za domača in tudi evropska tržišča. V tistem času so kontejnerji pridobivali vedno večji pomen, predvsem v ladijskem prometu. Danes, dobrih 50 let po prvem vagonu v Cerknici, si mednarodnega tovornega prometa brez zabojnikov sploh ne znamo več predstavljati. Prevoz vagonov po cesti pa se je že zdavnaj odpeljal v zgodovino.

Slovarček:

  • ŽAP: Železniški avtopromet

Viri:

Kraj: Cerknica
Datum: 1970
Avtor: neznan
Zbirka: Knjižnica Jožeta Udoviča, Cerknica
Skenirano: —
Oblika: datoteka

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: