Preskoči na vsebino

1969 Rakek – Vabilo na pustovanje

20. 10. 2023

Šparat je treba, pa naj stane kar hoče. Na sliki je vabilo na pustovanje iz leta 1961. Osem let kasneje so ga uporabili za »muštr« in dali natisniti prav takega z novimi informacijami. Plakat mi je podarila gospa Helena Lovrenčak. Ostal je v zapuščini njenega brata Danijela Pavlina, ki je bil zaposlen v tiskarni in je tam plakate tudi natisnil.

Čeprav nekateri trdijo, da na Rakeku nikoli ni bilo pustovanja, imamo pri starih slikah dokaze: slike, plakate in tudi ustna izročila. Slike so iz leta 1937, plakat pa pove, da se je tudi po vojni veselo pustovalo.

Štirinajstega februarja 1961 je bil torek. Tisti teden niso bili plavi le ponedeljki, temveč najbrž tudi sreda. Pustovanje se je začelo ob 19. uri v Domu kulture na Rakeku. Igral je sekstet Veseli tekstilci. To je bil zabavni orkester Tovarne dekorativnih tkanin, ustanovljen leta 1954. S svojim igranjem so razveseljevali ljudi na prireditvah po vsej Sloveniji. V zasedbi so bili: kitara, bas, bobni, trobenta, klarinet in obvezna harmonika.

Tudi leta 1969 je bilo pustovanje v Domu kulture na Rakeku s pričetkom ob 20. uri. Prireditev je bila v soboto, 15. februarja. Igral je domač ansambel Raki. Rezervacije je sprejemala Jelka Zorc v trafiki na železniški postaji. V obeh primerih je bil organizator Prosvetno društvo »Heroj Iztok« Rakek.

Slovarček:

  • Tovarna dekorativnih tkanin: Nastala je leta 1949 z združitvijo tovarne zaves Stora in tekstilne tovarne za pliše Ferdinanda Eiflerja. V začetku je delovala na dveh lokacijah, kasneje na Celovški cesti v Ljubljani. Imenovala se je Dekorativna. Obratovala je do leta 1997.
  • plavi ponedeljek: neupravičen izostanek z dela, skrajšano tudi ‘ta plav’, ‘je imel tri plave’, itd. Praviloma je ta dan najbolj garal zdravnik, ko je pisal bolniške v izogib plavemu ponedeljku.

Viri:

Kraj: Rakek
Datum: 1969
Avtor: PD “heroj Iztok” Rakek in tiskarna
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 27. 8. 2023
Oblika: plakat

No comments yet

Dodajte komentar