Preskoči na vsebino

1977 Sv. Trojica – Birmanci

12. 11. 2023
tags:

  • V prvi vrsti sedijo: Miranda Hiti (Lovranovo), Marja Kovačič (Rožanče), Irena Žnidaršič (Malni), Tatjana Korošec (Jeršanovo), Mihaela Seljak (Lovranovo), Marta Intihar (Hribarjevo) in Cvetka Mestek (Hiteno).
  • Druga vrsta: Alojzij Mramor (Ulaka), Bojan Korošec (Hiteno), Janez Košir (Jeršanovo), Iztok Škrlj (Sleme), Metod Kraševec (Jeršanovo), Ludvik Mramor (Ulaka), Branko Modic (Rožanče), Janez Klančar (Hribarjevo), Vinko Otoničar (Hribarjevo), Darko Žnidaršič (Malni), Janez Otoničar (Jeršanovo), Franci Zalar (Bočkovo), Dušan Klančar (Zales) in Vojko Klančar (Hribarjevo).

Na prvi sliki so bodoči birmanci pri Sveti Trojici. Slikani so pred obzidjem farovža. Fantje so zlezli kar na obzidje, na klopco pred obzidjem pa so sedla dekleta. Slikali so se verjetno na eni od priprav na birmo. Birma je bila vsake štiri leta. Med šolskim letom so škofje birmovali po večjih župnijah. Zaradi pomanjkanja časa so nekateri prišli na vrsto že v času počitnic.  To se je zgodilo tudi pri Sveti Trojici.

Na drugi sliki pa so slikani na dan birme pred vhodom v župnišče. V lepih oblekah, dekleta sfrizirana, tudi z venčki v laseh in s pripetimi belimi nageljni na oblekah. Pri maši so birmanci tudi aktivno sodelovali, saj so brali berila in zahvale. Te so bile napisane na listkih, ki jih vidimo tudi na sliki. Slavnostni trenutek za vse birmance in tudi trenutek olajšanja za starše. Skrbi je bilo kar nekaj. Otroka je bilo treba obleči. Nekateri so obleko kupili, drugi so jo dali narediti pri šivilji. Birmanec si je moral izbrati botra. Po birmi pa pripraviti kosilo za povabljene sorodnike. Birmanci so se morali naučiti kar nekaj stvari, saj je pred birmo vedno sledilo izpraševanje s strani škofa birmovalca. Vse so se naučili in na koncu dobili zasluženo darilo. V tistih časih je bila to največkrat zlata ročna ura ali pa zlata verižica.

  • V vrsti z leve: Dušan Klančar (Zales), Darko Žnidaršič (Malni), Franci Zalar (Bočkovo), neznan, Janez Klančar (Hribarjevo), Vojko Klančar (Hribarjevo), Branko Modic (Rožanče), Vinko Otoničar (Hribarjevo), Janez Otoničar (Hribarjevo), Iztok Škrlj (Sleme), Janez Košir (Jeršanovo), Bojan Korošec (Hiteno), Metod Kraševec (Jeršanovo), Miranda Hiti (Lovranovo), Marta Intihar (Hribarjevo), Mihaela Seljak (Lovranovo), Irena Žnidaršič (Malni), Cvetka Mestek (Hiteno), Marja Kovačič (Rožanče) in Tatjana Korošec (Jeršanovo).

Viri:

  • Marja Lončar
  • Jana Škrlj
  • Ludvik Mramor
  • Miranda Knavs

Kraj: Sveta Trojica
Datum: 1977
Avtor: Jože Žnidaršič st.
Zbirka: Ludvik Mramor
Skenirano: 10. 5. 2023
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar