Skip to content

1938 Dunaj – Schönbrunn

19. 11. 2023


Na sliki so obiskovalci gradu Schönbrunn na Dunaju. Slika je nastala 14. aprila 1938 po anšlusu, saj so na njej tudi že nemški vojaki. Zanimiv je predmet v spodnjem levem kotu. Na njem so tri številke. Tako je fotograf označil skupne. Kasneje mu je to olajšalo sortiranje in iskanje slik, ki so jih kupcem pošiljali po pošti.

Grad se nahaja v dunajski najpremožnejši soseski Hietzing. Njegovo prvotno ime je bilo Katterburg. Bil je življenjsko delo Marije Terezije in do konca njenega življenja je postal spomenik velike cesarice. Kaj se je zgodilo po prvi svetovni vojni? Cesar Karel in cesarica Zita sta tiho in skoraj neopaženo za javnost zapustila dvorec 12. novembra 1918. Naslednji dan so odprli blagajno in trgovino s spominki. Palačo so odprli turistom za ogled.

Med drugo svetovno vojno so dele palače uporabljale nacistične varnostne in vojaške policije. Kljub temu so bili ogledi dovoljeni vse do jeseni leta 1943. Zaradi grozečih bombnih napadov so številne dragocene predmete odpeljali in skrili v rudniku soli. Stavbo je zadela bomba 19. februarja 1945. Požar ni izbruhnil in škoda ni bila velika v primerjavi z drugimi deli mesta. Ko je zavezniška vojska zasedla Avstrijo, je bil v Schönbrunnu upravni sedež britanskih sil od 1945 do 1955. Uporabljali so ga tudi za uradne priložnosti. Prirejali so vojaške parade, proslave in ognjemete, ki so se jih Dunajčani številčno udeleževali. Po odhodu Angležev so palačo uporabljali za državniške sprejeme nove avstrijske republike. Približno v istem času so pričeli Avstrijci idealizirati dobre stare cesarske čase, ki so jih želeli po prvi vojni na hitro pozabiti. Nostalgija in kult cesarstva sta hranila zgodbo o uspehu Schönbrunna, ki je postal glavna turistična atrakcija države in kura, ki nosi zlata jajca. Kljub temu da so gradnjo finančno podprli vaši predniki, boste za dveurni ogled odšteli 48 evrov. Če ni že kaj več.


Fotografiral je fotograf ateljeja Foto Fachel na Dunaju. Prav tako fotografijo z isto serijsko številko sem našla na avstrijski prodajni spletni strani starih slik.

Slovarček:

  • anšlus: anschluss – je nemški izraz za aneksijo Avstrije k Tretjemu rajhu 13. marca 1938.

Viri:

Kraj: Dunaj
Datum: 14. 4. 1938
Avtor: Foto Fachel, Dunaj
Zbirka: Breda Sikkens
Skenirano: 25. 8. 2010
Oblika: razglednica

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: