Skip to content

1974 Rakek – Ramparji in elektrifikacija

21. 11. 2023


Delavci Brestove špedicije na Rakeku pri vsakodnevnem delu: nove in nove pošiljke rezanega lesa v zimi 1973/74. Rakovški ramparji s tovornjaka prekladajo colarce v madžarski vagon, a še ni nujno, da bo tovor šel na Madžarsko. Les je zrasel v Notranjskih gozdovih in bil razžagan na eni od Brestovih žag.

Do leta 1955 so ramparji lahko še brezbrižno prekladali tovor. Po tem letu pa so morali biti nadvse previdni, ker je prišlo do prve povojne elektrifikacije železniških prog v Jugoslaviji. Maja 1955 je bil z enosmerno napetostjo 3 kV v celoti elektrificiran odsek Postojna-Rakek in s tem tudi postaja Rakek. Prva električna lokomotiva je v Ljubljano pripeljala novembra 1962. Odločitev za napetost 3 kV je bila tedaj logična, ker so Italijani že leta 1936 elektrificirali progo Trst-Sežana-Postojna. Z elektrifikacijo proge se je postopoma začel zaton parnih lokomotiv.


Ramparja, na levi Stane iz Grahovega, na desni Stane Bambič z Rakeka. V ozadju sta vidni še stavbi sodišča in pekarne na desni strani.


Ramparji, od leve proti desni: Viktor Opeka iz Ivanjega sela, ki zakriva neznanega ramparja in moj ded Franc Galanti z Rakeka. Svoje glave imajo v neposredni bližini električne vozne mreže. Na žagancah je še sneg.

Če so ramparji prekladali tovor na tirih, ki niso bili elektrificirani, potem ni bilo posebnih postopkov. Toda večina tirov na Rakeku je bila pod štromom, zato ga je bilo treba pred prekladanjem nujno izklopiti. Za izklope je običajno poskrbel prometnik, ki je preko ročnih stikal na stebrih vozne mreže izklapljal in vklapljal posamezne skupine tirov na postaji. Po glavnih prevoznih tirih so vlaki še vedno lahko vozili brez omejitev, stranski tiri, kjer se je prekladal tovor, pa so bili izklopljeni in ozemljeni. Pred pričetkom dela so se morali ramparji vsakič prepričati, da v žicah nad glavo res ni štroma.

Nekateri stebri vozne mreže na postaji so imeli in še vedno imajo tablico z rdečo strelo in napisom: POZOR! VISOKA NAPETOST SMRTNO NEVARNO. Elektrika je verjetno res edina ženska, ki se ne pusti šlatat moškim.

Slovarček:

  • ramparji: delavci, ki na nakladalni klančini – rampi pretovarjajo tovor s cestnih tovornih vozil v vagone ali obratno.
  • žaganca/colarca: ploščat kos lesa iz podolžno razžaganega debla in običajno debeline ene cole (2,5 cm)
  • štrom: elektrika
  • šlatati: dotikati

Viri:

Kraj: Rakek
Datum: februar 1974
Avtor: neznan
Zbirka: arhiv Brestov obzornik, Knjižnica Jožeta Udoviča, Cerknica
Skenirano: —
Oblika: datoteka

One Comment leave one →
  1. Anonimno permalink
    21. 11. 2023 21:32

    Zakriti neznani rampar je skoraj sigurno Berdon Janez iz Rakeka, to je bila takratna ekipa.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: