Preskoči na vsebino

1969 Rakek – Pretovarjanje opreme za Brest

13. 12. 2023


Začetki lesne tovarne Brest segajo v leto 1947, bila je največji delodajalec na Cerkniškem. Zgradila je več obratov v krajih po celotni Cerkniški občini, ki so dajali kruh marsikateri notranjski družini. Intenzivna gradnja novih Brestovih obratov je potekala v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja. Za novo proizvodnjo pa je bilo treba nabaviti tudi novo opremo. Ta je z vagoni pogosto prihajala na železniško postajo Rakek.

Julija 1969 je na Rakek prispel nov sušilnik za Tovarno ivernih plošč Cerknica. Prestavitev ogromnega sušilnika z vagona na tovornjak je bila brez ustrezne mehanizacije pravi zalogaj, a fantje so to prepreko preskočili brez večjih težav.

V sredini 70. let prejšnjega stoletja je v Podskrajniku zrasel popolnoma nov obrat Bresta za proizvodnjo ivernih plošč, skupaj s centralnim skladiščem. Čez nekaj let se jima je pridružil še Brest tapetništvo. Kar nekaj vagonov z opremo je bilo razloženih na Rakeku. Pomagali so si tudi z mehanizacijo.


V Brestovem obzorniku so pod fotografijo zapisali: “Prispela je že prva oprema za novo Tovarno ivernih plošč”. Na vremenske razmere občutljiva oprema je morala biti med transportom po železnici zaščitena s ponjavami.


Nova oprema za obrat v Podskrajniku, prekladajo se valjčki za transport ivernih plošč. Kar sedem ljudi opazuje manevriranje, a le eden se trudi v čelnem viličarju SKIP. Produktivnost dela na fotografiji res ni bila na vrhuncu, a fantje so vseeno opravili svojo nalogo, Brest pa je tudi postavil nove obrate v Podskrajniku. Objekti še vedno stojijo, le vsebina v njih je danes drugačna od tiste, za katero so bili dejansko tudi zgrajeni.

Slovarček:

  • iverka: osnovna pohištvena plošča, sestavljena iz lesnih iveri, ki so pod visokim pritiskom medsebojno lepljene z različnimi lepili
  • SKIP: Ljubljanska strojna tovarna, ki je izdelovala rovokopače in čelne nakladače

Viri:

Kraj: Rakek
Datum: 1969 in 1975
Avtor: neznan
Zbirka: arhiv Brestov obzornik, Knjižnica Jožeta Udoviča, Cerknica
Skenirano: —
Oblika: datoteka

One Comment leave one →
  1. 13. 12. 2023 07:40

    Gotovo jih je zeblo v roke, vsi razen enega jih tiščijo v žepe…

    Všeč mi je

Dodajte komentar