Preskoči na vsebino

1926 Nova vas – Piparji

24. 12. 2023


Napredni bloški kmetje so leta 1926 v Novi vasi ustanovili Mlekarsko zadrugo. Med iniciatorji so bili poleg kmetov tudi lokalni trgovci, gostilničarji in takratni župan Stanko Lenarčič, ki je bil hkrati tudi državni poslanec in predsednik bloške Hranilnice in posojilnice. Hitro po ustanovitvi so ugotovili, da mlekarna potrebuje za svoje obratovanje vodovod. Nova vas je imela v tistem času že več kot 60 let star vodovod, po katerem je voda iz izvira Sušica pod Volčjanskim hribom s prostim padom tekla v dva vaška vodnjaka-zgornjo štirno, zgrajeno 1863 leta, in spodnjo – Mestkovo štirno, zgrajeno 1893 leta. Ugotovili so, da bo izvir zadostoval tudi za potrebe mlekarne, z novim vodovodom pa bi se odprla tudi možnost za napeljavo vode posameznim hišam. Vas je bila skoncentrirana ob teh dveh vodnjakih in bi tudi do hiš voda pritekla sama. Ustanovili so Vodovodni odbor in pričeli s pripravami.

Ni šlo gladko. Mnogi novovaški gospodarji so se ustrašili predvidenega prispevka v denarju in delu, širila so se mnenja, da se vode po hišah ne rabi, saj je pred nosom pri štirni, da bi vode v štirnah, rekli so jim tudi korita, lahko zmanjkalo, skratka nepotrebna novotarija. V vasi sta se tako oblikovala dva tabora: “koritarji”,ki so izgradnji takega vodovoda nasprotovali in “piparji”, ki so z vsemi močmi podpirali nov vodovod in priključke – pipe po hišah. Zanimivo, da je že precej pred to akcijo deželni poslanec Kranjske  domačin Drobnič – Mramorov iz Nove vasi dosegel, da je dežela plačala nove železne cevi za vodovod, celo pripeljali so jih že v Novo vas, a za novotarijo med vaščani ni bilo soglasja, cevi so odpeljali drugam, še dolga leta je bila v uporabi stara napeljava. Piparji so pa končno uspeli.

Povišali so zajetje v Sušici, do takrat delujoči izvirni leseni vodovod – voda je tekla po ceveh, izdelanih iz prevrtanih borovih hlodov – so zamenjale litoželezne Manessmanove cevi in voda je poleg mlekarne pritekla tudi do in v hiše piparjev. Nepojmljiv napredek.  Ovrednotili so vloženi denar, delo in material in določili prispevek za poznejše pristopnike. France Škrabec mi je povedal, da je njegov oče Jernej leta 1936 za priključek v novo hišo plačal 2000 din, kar je bilo takrat par volov! Voda mu je pritekla le do pritličja, saj je vodovod še vedno deloval na prosti pad. Kljub občasnim vročim besedam med koritarji in piparji se napredka ni dalo ustaviti. Z izgradnjo vodovoda se je Nova vas začela hitro razvijati. Ob mlekarni, pošti, šoli, so se širile trgovine, gostilne, uveljavljati se je začel smučarski turizem in letalska jadralna šola.


Piparji so se ob izgradnji vodovoda zbrali ob izviru Sušice na vznožju Volčjanskega hriba in proslavili ter  ovekovečili svoj uspeh. Hišnim gospodarjem so se pridružili fantje in dečki, celo nekaj žensk in otrok je bilo zdraven.

  • France Škrabec je spoznal Jožeta Zabukovca – Borovca prvi z desne v drugi vrsti in
  • Marolta – Sp. Petrasa, četrti z desne v tretji vrsti.

  • V prvi vrsti je prvi z leve Aleksander Lavrič,
  • drugi verjetno Milan Modic.
  • V drugi vrsti je drugi z leve, najbrž poleg žene,  Stanko Lenarčič,
  • poleg njega Oskar Böhm, vodja mlekarne in
  • tretji Lužar – Kranjcov.

Po vojni se je Nova vas začela dobro pobirati predvsem z razvojem Kmetijske zadruge. Žal je združitev zadrug pod KZ Cerknico ta razvoj zaustavila. Z leti pa se je vendar razširil Novolit, prišla je Kovinoplastika Lož in življenje se je pričelo vračati. Potreba po vodi je bila vsak dan večja. Ponovno so povečali zajetje v Sušici in ga povezali z vodovodom, ki je iz Slivnice napajal vojašnico v Velikih Blokah. Izdelovali so se načrti za zajetje Cerkniščice pod Sv. Trojico, pa za izgradnjo vodovoda iz Kadic itd.

Vse ti izviri so bili v apnenčasti podlagi, omejeni z občasno oporečnostjo izvirov in pomanjkanjem vode v sušah. Rešitev je prinesel popolnoma nov projekt – zajetje izvirov Iške v dolomitni podlagi v bližini vasi Škrabče in Lepi Vrh z vodohramom na Gradiškem hribu. Danes dve vrtini v Iški zagotavljata dovolj kakovostne vode za celo Bloško planoto. Kapaciteta je trikratnik sedanje porabe na Blokah!

Bloško društvo Voda nas ozavešča o pomenu vodnih virov in njihovi zaščiti. Sodeluje pri obnavljanju starih vodnjakov, ki jih radi pogledajo obiskovalci od blizu in daleč. Letos so ob 160. obletnici izgradnje prvega vodovoda na Blokah ob novovaški zg. štirni postavili lep mlaj, Slavko Strman neutrudni član tega društva pa je dobil občinsko priznanje. Pa še to. Danes so mlaji postali nekakšna moda. Namesto da bi res služili pomembnim praznikom in visokim jubilejem, kot je ta v opisu, jih videvamo za 10., 18., … rojstni dan, z eno besedo, da se bog usmili, škoda lepih smrečic.

Viri:

  • France Škrabec, Nova vas. To je eden od mnogih, a žal zadnji prispevek, ki mi ga je pomagal napisati France Škrabec, častni občan občine Bloke. Umrl je 1. 11. letos v 93. letu starosti. Napisal sem mu poslovilni govor in prispevek o njem za letošnji novoletni Bloški korak. Skromna oddolžitev.

Kraj: Nova vas
Datum: 1926
Avtor: neznan
Zbirka: Janez Milavec, Nova vas
Skenirano: neznano
Oblika: skenirana datoteka

3 komentarji leave one →
  1. Anonimnež permalink
    24. 12. 2023 08:13

    Bravo.

    Všeč mi je

  2. Anonimnež permalink
    25. 12. 2023 00:36

    Cudovit prispevek skoda da nigdar ne bodo prepoznani ostali ljudje.

    Všeč mi je

  3. alojzmazij permalink
    28. 12. 2023 18:28

    Janez Milavec, lastnik slike “piparjev”mi je že februarja lani poslal imena nekaterih udeležencev slikanja in zato dopolnjujem prepoznane osebe. V prvi vrsti z leve: tretji Ključar-Čičkov od Fare, peti Franc Cvetko-Cvetkotov iz Nove vasi, šesti Rot-Čičkov iz Nove vasi, sedmi Karel Mramor- Kovačev iz Nove vasi. Sledi že prepoznan Aleksander Lavrič. Četrti z desne v prvi vrsti je mesar Jože Zabukovec- Fižolkov iz Nove vasi.
    V drugi vrsti je tretji z leve mizar Matevž Mišič iz Nove vasi. Ob njem je France Škrabec spoznal Sp. Petrasa, oče Janeza Milavca pa misli.
    da je bil to Jože Mulc- Županov od Fare. Po skoraj 100 letih od slikanja kljub vsemu kar nekaj prepoznanih.

    Liked by 1 person

Dodajte komentar