Preskoči na vsebino

1933 Travna gora – Izlet in skupinski sliki z domačini

9. 03. 2024
tags:
by


Moj oče Lino Legiša se je kot študent in kasneje kot mladi profesor udeleževal izletov po Sloveniji in tudi v tujini. Ohranil je tudi več slik, ki pa jih ni posnel sam. Sestava ljudi se spreminja od slike do slike.

Dve mali fotografiji (8,1 krat 5,3 cm) imata na zadnji strani napis: »Travna gora 1933«, pri eni je v oklepaju dodano še »(Lavrenčič)«. Žal ne vem, kateri Lavrenčič je to.

Na obeh slikah imamo starejšega dobrodušnega gospoda s klobukom, očali in cigareto med prsti. Ta gospod je tudi na sliki nekega drugega izleta z napisom: »Pod Blegošem«. Nekaj oseb z izleta na Travno goro je videti tudi na slikah izletov na Sv. Gregor na Slemenih blizu Ribnice v letih 1933 in 1934. Takrat je bil moj oče še študent slavistike.

Poglejmo si prvo sliko. Videti je, da so bili k fotografiranju povabljeni vi tam navzoči. Imamo tri domačinke v rutah. Dve od njih sta v predpasnikih in belih rutah. Verjetno sta še malo prej kuhali. Mladenič brenka na kitaro. Drugi mladi gospod je v obleki s kravato, ima pa polvisoke čevlje. Še nekaj moških je v obleki, eden celo v črtastem suknjiču. Lino Legiša, z očali, sedi skrajno desno. Obut je v opanke. On in še dva druga sedeča imajo nahrbtnike, kot se za pohodnike spodobi.

Na drugi sliki imamo še enkrat mlado ženo v (verjetno modri) obleki z belimi pikami, tokrat z otrokoma. Deklica ima obvezano koleno. Lino Legiša sedi na kupu ostružkov od tesanja.

Krona slike pa so delavci/obrtniki zgoraj levo. En tesar grozeče maha z veliko, drugi malo bolj prijazno z malo sekiro. Tretji tesar (mizar) ima v roki zabojček ali predal. Četrti tesar kaže delo z napenjalno žago (kakršno so v moji mladosti še uporabljali v mizarskih delavnicah). Vsi štirje so pokriti s klobuki. Peti delavec ima v roki pokončno postavljeno ravno lopato za »štihanje«. V ozadju je stavba z zunanjimi stopnicami in lesenim balkonom na dveh straneh. Zaenkrat nismo ugotovili, kateri objekt so gradili.

Prispevek je napisal: Peter Legiša.

Kraj: Travna gora
Datum: 1933
Avtor: neznan
Zbirka: Peter Legiša
Skenirano: —
Oblika: datoteka

No comments yet

Dodajte komentar