Preskoči na vsebino

1946 Rakek – Kulturni festival

8. 03. 2024


Med 27. julijem in 4. avgustom 1946 je potekal kulturni festival za okraj Notranjska. Zaključna prireditev je bila na Rakeku. Tu so tudi nastale pričujoče tri fotografije. Vsa dekleta imajo bele bluze z velikim ovratnikom in mašno, plisirano krilo in so obuta v škornje, ki jih tisti čas ni bilo na pretek.

Na zadnji dan festivala so na Rakeku priredili tekmovanje v osmih lahkoatletskih skupinah za naslov prvaka in dve tekmi v odbojki. Udeležilo se ga je 150 tekmovalcev in tekmovalk. Trideset pripadnikov KNOJ-a in članov LOS-a z Blok je tekmovalo izven konkurence. Teren je bil slabo urejen. Kljub temu so tekmovalci dosegli nekaj dobrih rezultatov. Tudi organizacija tekem je šepala, ker je primanjkovalo strokovnih kadrov in ker lahka atletika na Notranjskem še ni bila utrjena. Pri organizaciji tekem so poleg domačinov pomagali voditelji fizkulturnega tečaja za učitelje v Logatcu in učitelji sami, ki so na ta način dobili priložnost spoznavanja z delom in organizacijo lahke atletike.

V suvanju krogle sta zmagala Jože Mlakar med člani in Alojz Baraga med naraščajniki, oba z Rakeka. Med članicami je bila najbolj uspešna Ljuba Kovšca. Zmagala je v teku na 60 metrov, suvanju krogle in skoku v daljino. V metanju diska je zmagala Mara Vrabec prav tako z Rakeka. Dobre rezultate so imele tudi naraščajnice. Med njimi najdemo štiri zmagovalke: Vera Kete – tek na 60 metrov, Nevenka Zorec – skok v višino, Maja Kovšca – suvanje krogle in Marina Vivoda – skok v daljino.

Po tekmah je sledil kulturni program. S prostimi in simboličnimi vajami so sodelovale fizkulturne skupine iz Dolenjega Logatca, Rakeka, Cerknice in Cajnarjev. Dekleta na sliki, ki jih ne poznamo, pa so zaplesala.

Slovarček:

  • KNOJ: Korpus narodne obrambe Jugoslavije
  • LOS: Ljudski odbor Slovenije

Viri:

  • Slovenski poročevalec (08.08.1946), letnik 7, številka 183. URN:NBN:SI:DOC-CD3SR8TA from http://www.dlib.si

Kraj: Rakek
Datum: 1946
Avtor: neznan
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 13. 1. 2024
Oblika: 3 fotografije

No comments yet

Dodajte komentar